У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Польща
10



Міністерство освіти і науки України

реферат

з регіональної економічної географії

 

Польща

План

1. ЕГП.

2. Населення.

3. Природні умови і ресурси.

4. Загальні риси господарства.

5. Промисловість.

6. Сільське господарство.

7. Транспорт.

8. Зовнішні економічні зв’язки.

9. Висновки.

10. Література.

Площа – 312,6 тис. км2. Населення – 38,7 млн. осіб.

Унітарна республіка – 16 воєводств. Столиця – Варшава

ЕГП. Польща – країна Центральної Європи (мал. 1), яка має досить вигідне ЕГП. Основні переваги – це широкий вихід до узбережжя Балтійського моря, сусід-ство з державою «Великої сімки» ФРН, країнами-членами Євросоюзу (Словаччиною, Чехією та Литвою). Польща має на сході суходільний кордон із Росією (Калінінградська обл.), Білоруссю і Україною, з якими має тісні економічні і політичні зв’язки.

Мал.1 Фізична карта Польщі

Через територію Польщі проходять міжнародного значення залізниці, автомагістралі, нафто- і газопроводи, які з’єднують Східну Європу із Захід-ною. Ця обставина сприяла розвитку розгалуженої власної транспортної сис-теми в Польщі, наданню транспортних послуг сусіднім країнам.

Населення. Поляки належать до західної гілки слов’ян. Ця нація має тривалу історію та багату культуру.

Чисельність населення. Мови. У Польщі в 2004 р. меш-кало 38,7 млн. осіб (за цим показником вона посідає двад-цять дев’яте місце в світі (0,7% населення Землі) та восьме місце в Європі (5,3% населення континенту)).

Польська є державною мовою. Вона належить до захід-нослов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї. Поши-рені також англійська та німецька мови.

Демографічні особливості. Природний приріст насе-лення є мінімальним (0,03%), народжуваність населення (10,78‰) дещо перевищує смертність (10,01‰). У 1993 р. було прийнято закон щодо обмеження абортів. Дитяча смертність невелика (у 2004 р. – 9,65‰). Населення краї-ни порівняно з іншими європейськими державами є достат-ньо молодим (середній вік становить 36,4 року). Середня тривалість життя чоловіків сягає 70,3 року, жінок – 78,7 року. Жіноче населення переважає над чоловічим внаслідок утрат чоловіків під час Другої світової війни (в се-редньому на 100 чоловіків припадає 105 жінок).

Національний і релігійний склад. До Другої світової вій-ни Польща була багатонаціональною європейською країною. Війна змінила її етнографічне обличчя: загинуло майже все єврейське населення (2,7 млн. осіб), у Німеччину було виселе-но до 5 млн. німців, приблизно 0,5 млн. українців переселилися з Польщі в Україну, Західна Україна та Західна Білорусь відійшли до СРСР тощо. Сучасна Польща є етнічно однорід-ною державою: 97% населення становлять поляки. У країні також мешкають німці (0,8%), українці (0,65%), білоруси (0,53%), цигани (0,06%), євреї (0,04%) тощо.

До Римо-католицької церкви, яка має великий політичний вплив та соціальний авторитет, належить 95% населен-ня. Поляки є однією з найбільш віруючих націй світу. У країні є дві великі протестантські громади – польські лютерани в Мазовії та євангелічні лютерани в Сілезії.

Розміщення населення. Середня густота населення в Польщі становить 124 особи/км2. Найменше заселений пів-нічний схід, найбільше (250 осіб/км2) – південні регіони. Понад 60% поляків живуть у містах (мал. 2) (до 24 млн.), а в сільській місцевості мешкає понад 15 млн. осіб.

Мал. 2 Ринкова площа, Варшава

Найбільшими містами держави є Варшава (мал. 3) (1,63 млн. осіб), Лодзь (823 тис.), Краків (мал. 4) (745 тис.), Вроцлав (640 тис.), Познань (581 тис.), Гданськ (463 тис.), Щецин (418 тис.) та ін. На території країни знаходяться 9 міських агломерацій, кожна з яких має до 2 млн. осіб: Верхньосілезька (понад 2,8 млн. осіб), Гдансько-Гдинська (понад 1 млн.), Варшавська (1,8 млн.) та ін.

Мал. 3 Варшава – столиця Польщі

Трудові ресурси. У 2004 р. працездатні ресурси країни налічували 17 млн. осіб (або 44% населення). Економічно активне населення Польщі – одне з наймолодших в Європі: по-над 60% зайнятих віком до 40 років. Наприкінці 2003 р. у сільському господарстві було задіяно 16% усіх зайнятих, у промисловості – 29%, у сфері обслуговування – 55%. Без-робіття, яке в 1989р. становило менше 1% (7,3% у 1950 р.), збільшилося до 19,5% у 2004 р.

Мал. 4 Краків

Природні умови і ресурси. Природно-ресурсний потенціал Польщі загалом сприятливий для життя і господарської діяльності людини.

Рельєф. Польща – переважно рівнинна країна (середня висота – 175 м). На пів-ночі (? території) розташовані рівнини та невисокі пагорби (Центральна По-ліська височина, Балтійська височина, Прибережна рівнина). Центральна ви-сочина з численними ріками і долинами пролягає зі сходу на захід. На північ від неї знаходиться Балтійська височина з льодовиково-акумулятивним рельє-фом (висотою до 329 м). Південь країни гористий, на крайньому півдні та пів-денно-му заході розташовані кілька гірських систем: Західні Кар-пати, Високі Татри і Бескиди, на південному заході – Суде-ти (до 1602 м).

Клімат. Для країни характерний помірний клімат, пе-рехідний від океанічного до континентального. Середня температура липня коливається від +16°С на півночі до +21 °С на південному сході. Зими нестійкі, але відносно хо-лодні, із середньою температурою січня від -1°С на узбереж-жі та на заході країни до -6°С у горах. Середня річна сума опадів змінюється від 530 мм на рівнинах північного сходу до 1300 мм у Судетах та 2000 мм у Високих Татрах. Майже на всій території відзначається літній максимум опадів.

Ріки й озера. Країна має густу річкову систему, яка на-лежить до басейну Бал-тійського моря. Найбільші ріки – Вісла (довжиною понад 1000 км) та Одра (742 км у межах Польщі), на басейни яких припадає майже 9/10 від усієї пло-щі. Вісла має такі притоки: Дунаєць, Сан, Вепш, Буг, Піліца; Одра – Ниса-Лужицька, Варта. У Польщі налічу-ється понад 9 тис. озер, більшість яких розташована на пів-ночі країни – у


Сторінки: 1 2 3