У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - М’янма
43



Офіційна назва - Союз М'янма

Реферат

М’янма

Зміст

1. Загальні відомості

2. Історичні відомості та гілки влади

3. Населення

4. Релігійний склад населення

5. Соціальна сфера

6. Промисловість

7. Сільське господарство

8. Транспорт

9. Зовнішньоекономічні зв’язки.

1. Загальні відомості

Офіційна назва - Союз М'янма.

Географічне положення - Держава розташована в Південно-Східній Азії, на півострові Індокитай. Межує: з Бангладеш та Індією – на заході, з Лаосом і Таїландом – на сході, з Китаєм – на сході та півночі. На півдні омивається водами Індійського океану.

Державний устрій - федеративна республіка. Організацію влади остаточно не визначено. У країні діє військовий режим.

Адміністративний поділ - ділиться на 7 національних і 7 адміністративних областей.

Площа території -678 500 км.кв.

Населення -45,6 мільйона.

Столиця - Рангун ( Янгон), ( 4,5 млн.чол).

Великі міста - Мандалай (700 тис. чол.), Моламяйн (350 тис. чол.), Ситве (140 тис. чол.).

Державна мова -бірманська.

Релігія -буддисти – 85%, християни – 5%, мусульмани – 4%.

Державний прапор - cучасний прапор М'янми було прийнято 3 січня 1974 року разом з проголошенням Не Віном соціалістичної республіки у Бірмі. Нова версія прапора не дуже відрізняється від попереднього прапора М'янми, який також являв собою червоне полотнище з синім прямокутником у верхньому кутку біля древка. Однак, зображення на синьому прямокутнику було змінено: замість шести пятикутних зірок (одна велика, між її променями по одній малій) з'явилися соціалістичні символи — шестерня і накладений на неї сніп рису. Їх оточують 14 пятикутних зірок, що представляють адміністративний поділ М'янми. Білий колір втілює чистоту, синій — мир і цілісність країни, а червоний — сміливість.

Національне свято -4 січня 1948 (від Великої Британії).

Національний гімн - «Gba Majay Bma». Патріотична пісня «До скону віків ми будемо любити нашу М'янму», написана у 1930 р. двома відомими бірманськими інтелектуалами — композитором Сая Тіном і поетом Такіном Ба Тауном. Мелодію майбутнього гімну вперше публічно виконав сам композитор 20 липня 1930 р., о 5 годині вечора в центрі Рангуна (тоді резиденції колоніальної влади), біля підніжжя буддійської ступи Шведагон — національного символу Бірми. Після підписання англо-бірманської угоди про надання Бірмі незалежності у 1947 р. спеціально сформований комітет з національних символів затвердив патріотичну композицію, яка півтора десятиріччя об'єднувала борців за незалежність країни, як офіційний гімн молодої бірманської держави, а Сая Тін у нагороду за її створення отримав від уряду премію в 1000 к'ят. Композиція «До скону віків ми будемо любити нашу М'янму», на відміну від національного прапора і герба, що не раз змінювався правлячими режимами протягом новітньої історії країни, пережила два військових перевороти (1962 і 1988) і продовжує залишатися офіційним гімном Союзу М'янма й сьогодні. М'янманський гімн виконується стоячи. Після його виконання за традицією співак зобов'язаний вклонитися на знак пошани до країни та її народу.

Грошова одиниця - к'ят.

Членство у міжнародних організаціях - член ООН, МВФ.

2. Історичні відомості та гілки влади

У доколоніальний період територія, нині відома як М'янма (Бірма), складалася з безлічі королівств і князівств, більшість яких перебували у васальній залежності від китайських імператорів. До кінця ХІХ ст. М'янма була захоплена Великою Британією й розділена на Верхню й Нижню Бірму, включені до складу Британської Індії на правах провінції, і протекторат Федеративні Шанські Держави (з 1922 р.), які здобули незалежність від Бірми ще до встановлення британського колоніального панування, але в 1887-1890 рр. визнали владу віце-короля Індійської імперії. Усього до Федеративних Шанських Держав до 1948 року входили 34 князівства, а також Держави Ва (з 1935), які реально були самостійними. Усі ці території підкорялися з 1897 року віце-губернатору, а з 1923 року - губернатору Бірми. Особливий статус у цій системі мали Держави Каренні, які не були частиною Британської Індії, як Шанські Держави, але водночас вважалися васалами віце-короля Індійської імперії і платили йому щорічну данину.

За індійським зразком у 1923 році при губернаторі було створено Виконавчу раду й Законодавчу раду, що мала обмежені повноваження, а в 1935 році ухвалено конституцію. 1 квітня 1937 року Бірма була виокремлена з Британської Індії й отримала статус Коронної колонії. Відповідно до конституції, в країні було створено двопалатний парламент з відповідальним перед ним кабінетом міністрів, склад якого затверджувався британським губернатором. Під непрямим підпорядкуванням губернатора залишалися Прикордонні райони, у т. ч. Федеративні Шанські Держави. У період японської окупації (1942-1945 рр.) у Бірмі та Прикордонних районах, від яких були відторгнуті Східні Шанські Держави, була утворена Республіка Бірма (з 1 серпня 1943 по 3 травня 1945), номінально наділена конституцією, урядом і главою держави (адіпаті).

Після війни Велика Британія відновила контроль над Бірмою, але змушена була піти на переговори з питання про надання їй повної незалежності з умовою створення федеративної держави. Угоди про утворення Федеративного союзу було досягнуто 12 лютого 1947 року на Панлонській конференції, у якій брали участь представники як від бірманців, так і качинів, чинів і шанів. Однак проти приєднання до Бірманського Союзу виступили Каренні, що утворили в 1946 році Об'єднані Незалежні Держави Каренні, а також райони, населені каренською меншиною, але їх вимоги не були підтримані Лондоном.

Незалежність республіки Бірманський Союз була проголошена 4 січня 1948 року. Згідно з конституцією, ухваленою Установчими зборами 24 вересня 1947 року, Бірма ставала федеративною республікою, у якій чотирьом національним меншинам (шанам, качинам, кая й каренам) гарантувався автономний статус у вигляді союзних держав,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14