У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 331

УДК 331.108.23

B.B. Баранов, ст. викл., канд. екон. наук

Кіровоградський національний технічний університет

Сучасні питання щодо удосконалення організаційної структури управління підприємства

В статті описано процес проектування структур управління на промислових підприємствах. Розглянуто поняття організаційної структури управління, організаційного проекту і плану організаційних заходів. Розкриваються характеристики організаційної структури управління, послідовність організаційного проектування на підприємстві. Досліджено фактори, які впливають на формування оргструктури управління та обумовлюють її зміни та вдосконалення.

організаційне проектування, реорганізація, організаційний проект, план організаційних заходів, структуризація, композиція, регламентація, орієнтація

Складні умови періоду ринкових перетворень, які переживає Україна, актуалізують роль людського фактора у виробничому процесі, що вимагає нового підходу до організаційного проектування на промислових підприємствах. Для сучасної економіки України характерні деякі особливості, які необхідно враховувати при формуванні системи управління персоналом. По-перше, нестача корпоративних фінансових ресурсів значно обмежує діапазон засобів та інструментів управління, в цілому, та його персоналу, зокрема. По-друге, з приведенням технологій виробництва товарів і послуг у відповідність з розвитком НТП, ускладнився менталітет працівника; зокрема, його емоційна і психологічна сфера все більшою мірою здійснює вплив на кінцевий результат діяльності. По-третє, загальний стан економіки України змінюється настільки швидко, що важко його прогнозувати і вчасно вживати превентивних заходів. Додатковий динамізм в системі управління сповіщає загострення конкуренції в різних сферах бізнесу. Ці та інші обставини дозволяють визначати сучасну управлінську діяльність як одну з найскладніших технологій, які сприяють досягненню цілей промислового підприємства.

Проблеми побудови організаційних структур та управління персоналом, як одного з найважливіших напрямів роботи промислових підприємств, постійно привертають увагу вчених-економістів. Значний внесок у розвиток теорії управління персоналом зробили зарубіжні вчені - І. Ансофф, Ф. Беккер, П. Друкер, Г. Кунц, М. Мескон, Ф. Хедоурі, С. Оддонел, Т. Пітере, Г. Саймон.

Процес соціально-економічних перетворень ініціював зростання дослідницького інтересу в цьому напрямку багатьох вітчизняних науковців, результатом якого стали роботи С.І. Бандура, Д.П. Богині, O.A. Грішнової, В.М. Данюка, A.B. Калини, A.M. Колота, І.Д. Крижка, Н.Д. Лук'янченко, О.М. Уманського, в яких обгрунтовано теоретико-прикладні аспекти організаційного проектування на підприємстві.

Широке відображення різних сторін становлення і формування системи управління персоналом знайшло відображення в працях російських вчених: В.Г. Афанасьєва, В.Г. Асєєва, Б.М. Гєнкіна, В.А. Дятлова, А.П. Єгоршина, П.І. Іванова, А.Я. Кібанова, Р. Марра, С.А. Нікітіна, Ю.Г. Одягова, Г.В. Слуцького, Г. Шмідта.

Водночас, за наявної великої кількості слушних думок, пропозицій, узагальнень, висловлених у науковій літературі, поки що відсутні комплексні розробки щодо системного вирішення проблеми організаційного проектування на підприємстві, що обумовлює необхідність комплексного аналізу цієї проблеми і визначає її актуальність. Потребують

дослідження і подальшого розвитку також підходи до розв'язання завдань організаційного проектування, розробки рекомендацій щодо підвищення його ефективності, що є метою даної статті.

Створення підприємства, фірми або установи починається з організаційного проектування. Сутність організаційного проектування полягає у визначенні майбутньої структури і системи управління організації, технологічних, адміністративних, інформаційних взаємозв'язків між елементами, правил та процедур виконання тих або інших дій. Воно передбачає найбільш раціональний варіант розподілу праці, його наступної кооперації, і відображується в організаційному проекті.

Якщо підприємство, організація, фірма вже існують, то у відповідності до змін зовнішнього та внутрішнього середовища організаційна структура та її окремі елементи повинні постійно вдосконалюватись. Таке вдосконалення здійснюється в межах розвитку організації, і реалізується шляхом періодичної реорганізації та обґрунтовується у плані організаційних заходів.

В залежності від масштабів необхідних змін реорганізація може бути елементною, частковою або загальною. Елементна може обмежуватись, наприклад, зміною окремих складових або процесів в організаційній структурі; часткова - перетворення окремих підрозділів; загальна охоплює всі об'єкти і напрями діяльності організації, передбачає повне оновлення її структури, системи управління, функцій підрозділів, окремих посад та інше.

Організаційний проект і план організаційних заходів мають багато спільного. По- перше, вони складаються з однакових елементів: переліку заходів що плануються, і технологічних карт їх здійснення; методичних рекомендацій і конкретних прикладів. По- друге, обидва мають загальний об'єкт - організацію, підприємство, хоча вона и знаходиться на різних етапах свого життєвого циклу. В першому випадку мова йде про організацію що створюється, а в другому - про існуючу. [5]

Однак між поняттями "організаційного проекту" і "плану організаційно-технічних заходів" існує кілька суттєвих відмінностей. В межах проекту організація розглядається в загальному, ідеальному стані, і працівники виступають абстрактно, в якості середньостатистичних суб'єктів, які повинні заповнити вакантні місця. План організаційних заходів відноситься до реальних структур, в яких працюють реальні працівники, з власними інтересами, зв'язками і т.д., ось чому він повинен бути більш індивідуальним і вибірковим.

Виходячи з того що проектування починається з «нуля» і охоплює всі напрями діяльності організації, воно є трудомістким процесом, якій виконується у більшості випадків спеціалізованими фірмами, які мають можливість залучити до нього висококваліфікованих фахівців.

Загальну послідовність організаційного проектування можна представити так:

- здійснення розподілу організації горизонтально, виходячи з відповідності важливим напрямам діяльності щодо реалізації стратегії;

- встановлення співвідношення повноважень різних посад;

- визначення посадових обов'язків, як сукупність певних задач і функцій.

Реалізація організаційного проекту відбувається в кілька етапів:

- передпроектний етап, який включає наступні підетапи:

1) попереднє техніко-економічне обґрунтування (ПТЕО) і техніко-економічне дослідження (ТЕД) - визначаються цілі, критерії ефективності і обмеження, які існують в зовнішньому та внутрішньому середовищі;

2) розробка технічного завдання (ТЗ) - описуються основні характеристики майбутньої системи управління,


Сторінки: 1 2 3 4