У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 334

УДК 334.735:65.018

JI.A. Рибалко-Рак, доц., канд. екон. наук, В.А. Панченко, доц., канд., екон. наук

Полтавський університет економіки і торгівлі

Напрями ідентифікації процесів при формуванні процесної моделі управління у торгівлі споживчої кооперації

Впровадження процесного підходу до управління та побудова системи управління якістю гарантує чітко визначений порядок та відповідальність за розробку, узгодження та затвердження управлінських рішень. Процесний підхід дозволяє оптимізувати систему корпоративного управління , зробити її прозорою для керівництва і такою, що здатна швидко реагувати на зміни зовнішнього середовища. У статті досліджено напрями визначення процесів торговельної галузі системи споживчої кооперації, запропоновано структуру Карти процесів для Центральної спілки споживчих товариств, обласних споживспілок, районних споживспілок у торговельній галузі.

процес ний підхід, система управління якістю, управлінські рішення

Основою ефективності системи управління якістю (СУЯ) є скоординованість, сумісність її складових процесів і визначеність зв'язків між ними, а також їх подальша оцінка. Це можливо пояснити тим, що саме управління процесами, а не проектами, продукцією, структурними підрозділами, є запорукою стратегічного успіху суб'єктів господарювання. В цьому аспекті саме стандарти ISO виступили в ролі каталізатора розвитку методик процесного управління.

В ринкових умовах діяльності організацій та підприємств споживчої кооперації актуальним питанням управління надається значна увага, зокрема у наукових доробках вітчизняних і зарубіжних теоретиків та практиків кооперативної ідеї, серед них такі: В. Апопій, С. Бабенко, В. Блістер, В. Галюк, В. Геєць, С. Гелей, Я. Гончарук, В. Левицький, І. Маркіна, П. Саблук, О. Фрідман, Ф. Хміль, А. Чухно та інші науковці.

Огляд інформаційних джерел із названої проблеми відобразив практичне значення і невирішеність питання вдосконалення управління якістю в ринкових умовах функціонування системи споживчої кооперації за рахунок впровадження процесного підходу до управління.

Системний підхід до встановлення, визначення взаємодії і управління процесами можна розглядати як підхід до управління на основі процесів. За даного підходу акценти зводяться до сукупності процесів, а не до результатів, які в свою чергу розглядаються як залежні змінні, які зумовлюються процесом. Процесне управління передбачає створення результатів системою процесів, і, відповідно, роботу з причинами, а не з їх наслідками.

Постановка проблеми. Мета поданого дослідження полягає у встановленні напрямів визначення процесів при формуванні процесної моделі торгівлі споживчої кооперації, і відповідно досягається виконанням таких завдань: дослідження переліку процесів управління в торгівлі споживчої кооперації, створення структури Карти процесів. Дослідження ґрунтується на діалектичному методі наукового пізнання, застосуванні системного підходу, методів наукової абстракції, логічного аналізу, теоретичного узагальнення.

Результати досліджень. Упровадження процесного управління як складового елемента формування СУЯ в організації і підприємства торгівлі споживчої кооперації передбачає впровадження таких заходів: встановлення процесів, необхідних для ресурсне забезпечення реалізації процесів, їх моніторингу, систематичний аналіз процесів, виконання планованих заходів щодо забезпечення результативності процесів, їх постійне поліпшення.

Організації, підприємства торгівлі споживчої кооперації досить успішно функціонують, займають певну нішу на ринках, що свідчить про достатню результативність і ефективність цих процесів. Але для отримання гарантій рентабельного функціонування в стратегічній перспективі пропонуємо розглянути елементи вдосконалення процесного підходу в галузі торгівлі більш детально. При цьому торгівлю необхідно розглядати як складну систему з притаманними їй ознаками: наявність множинних елементів, тобто об'єктів, які в межах системи спроможні виконувати функції, підпорядковані загальній меті; існування стійких і цілеспрямованих взаємозв'язків між елементами; цілісний характер системи за рахунок об'єднання та взаємодії внутрішніх елементів.

Процеси СУЯ організацій і підприємств торгівлі споживчої кооперації доцільно розподілити на наступні взаємопов'язані групи (рис. 1): базисні процеси, що орієнтовані на задоволення потреб споживачів, їх безпосереднім результатом є надання торговельних послуг; забезпечувальні процеси, що обслуговують діяльність базисних процесів, їх результатом є створення необхідних умов для здійснення базисних процесів; процеси менеджменту на основі якості, орієнтовані на виконання управлінських функцій, їх результат - підвищення результативності й ефективності базисних і забезпечувальних процесів, їх постійний розвиток і вдосконалення.

Запропонований підхід за своєю економічною сутністю не суперечить стандартам серії ISO, і водночас є більш адаптованим для сприйняття і розуміння суб'єктом впровадження, та відображає концептуальну основу процесної системи - тотальну якість. Відповідно до названих груп та виходячи зі стратегії споживчої кооперації, пропонуємо застосовувати для встановлення процесів у галузі торгівлі споживчої кооперації класифікацію.

Визначення бізнес-ироцесів галузі торгівлі споживчої кооперації передбачає чітке визначення структури управління організаціями, підприємствами й основних функцій. Особливого значення набуває проблема визначення і опису торгово-технологічних процесів торгівлі споживчої кооперації, що направлені на своєчасне доведення товарів, визначених попитом, до покупців (оптових, роздрібних) при мінімальних витратах ресурсів. Торгово-технологічні процеси можуть бути представлені як базисними процесами, наприклад, у роздрібній торгівлі - організація потоків покупців у торговельному залі, організація розрахунків з покупцями, в оптовій торгівлі - приймання, зберігання, комплектування, відпуск оптових партій товарів покупцям, так і забезпечувальними процесами, наприклад, у роздрібній торгівлі - приймання товарів від постачальників, забезпечення умов зберігання товарів, підготовка товарів до продажу, в оптовій торгівлі - розпаковування, пакування, фасування й інші операції із доробки товарів.

Особливу увагу при встановленні торгово-технологічних процесів, зокрема в роздрібній торгівлі, слід звернути на процеси та стандарти обслуговування споживачів, правильне визначення, розроблення і реалізація яких сприятиме формуванню позитивного іміджу підприємств і організацій торгівлі споживчої кооперації. Стандарти обслуговування споживачів повинні розглядатися суб'єктом управління споживчої кооперації як конкурентна перевага, яка дозволить ідентифікувати об'єкти торгівлі в


Сторінки: 1 2 3





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Напрямки політики підтримки малого підприємництва в регіоні - Стаття - 7 Стр.
Розвиток системи мотивації праці та поширення її творчого характеру як чинник відтворення людського потенціалу - Стаття - 13 Стр.
Дослідження основних тенденцій розвитку і функціонування промислового потенціалу з допомогою виробничих функцій - Стаття - 8 Стр.
Концесія як один зі шляхів інвестування житлово-комунального господарства - Стаття - 12 Стр.
Дослідження показників та критеріїв оптимальності забезпечення інноваційного розвитку підприємства - Стаття - 6 Стр.
Особливості формування та використання бюджетних коштів у період функціонування земського самоуправління - Стаття - 15 Стр.
У статті проаналізовано історичний досвід оподаткування нерухомого майна в Російській імперії, у тому числі й в українських губерніях. Звернуто увагу на особливості оподаткування в Радянський період. Визначено проблемні питання сьогодення в оподаткуванні - Стаття - 14 Стр.