У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 334

УДК 334.012.64 О.С. Хачатурян, ас.

Кіровоградський національний технічний університет

Напрямки політики підтримки малого підприємництва в регіоні

Визначена стратегічна мета регіону та окреслено коло задач, які необхідно вирішити для її реалізації. Проаналізовано напрями регіональної підтримки сільського малого підприємництва з метою підвищення зайнятості на селі. Наведено переважні сфери діяльності малих підприємств у сільській місцевості. Підкреслено провідну роль органів регіональної влади та місцевого самоврядування у створенні сприятливих умов для динамічного розвитку сільського малого підприємництва мале підприємство, регіональна політика, сільське підприємництво, зайнятість

Створення сприятливих умов для розвитку малого підприємництва в умовах фінансово-економічної кризи є для регіону не тільки економічною задачею, але й соціальною, так як саме мале підприємництво здатне активно генерувати нові робочі місця, нові точки росту, тим самим забезпечити зайнятість населення.

Мале підприємництво на сьогодні відіграє найважливішу структурну роль соціально-економічного розвитку регіону, тому необхідно сприяти підприємництву та створювати для його роботи максимально сприятливі умови на регіональному рівні. Регіональні органи влади повинні визначити пріоритети та досягати їх безумовного виконання, концентрувати ресурси саме на цьому.

Регіональний аспект становлення підприємництва розробляється такими вченими, як М.І. Долішній [6], І.М. Комарницький [1], О.В. Кужель [3], В.І. Пила [4], Д.М. Стеченко [5] та іншими. Велика частина вітчизняних наукових досліджень присвячена аналізу сучасного стану підприємництва, оцінці роботи малих підприємств.

Однак, ще чимало проблем існуючої системи розвитку малого підприємництва, особливо на регіональному рівні в сільській місцевості, залишаються нерозв'язаними. У зв'язку з цим особливу актуальність мають такі питання, як підвищення ефективності регіональної політики в даному секторі економіки, розробка системи розвитку та підтримки суб'єктів підприємницької діяльності.

Метою статті є визначення основних напрямів і заходів регіональної політики підтримки малого підприємництва, видів його діяльності та підвищення за рахунок цього зайнятості населення в сільській місцевості регіону.

У процесі подолання фінансово-економічної кризи особливого значення набувають проблеми регіонального економічного розвитку. Економічний розвиток регіону є важливою складовою економічного розвитку держави. «Сильні регіони - сильний центр» - теза, яка повинна бути реалізована в ході подолання кризи [2].

Стратегічна мета регіону - створення умов, стимулюючих громадян до здійснення підприємницької діяльності, збільшення кількості діючих суб'єктів малого підприємництва, їх внеску в податкові доходи бюджету, в розвиток зайнятості населення.

Для реалізації цієї мети необхідно вирішити наступні задачі:

- вибудувати систему взаємодії органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, об'єктів інфраструктури підтримки підприємництва і бізнес- співтовариств регіону;

© О.С. Хачатурян. 2009

- розробити та реалізовувати комплекс заходів, спрямованих на створення сприятливих умов для малого підприємництва;

- виявити умови та визначити напрями розвитку малого підприємництва.

Не секрет, що мале підприємництво ще недостатньо розвинуте у сільській місцевості, особливо в районах, найбільш віддалених від центру, хоча хто як не селяни потребують його більше всього. Дуже важливо розширити поле діяльності сільського підприємця, адже нові виробництва - це нові робочі місця, пристойна заробітна платня та нова культура побуту.

Тому доцільними є наступні напрями роботи з розвитку підприємництва та підвищенню зайнятості на селі на середньострокову перспективу:

- розширення доступу суб'єктів малого підприємництва, в тому числі особистих підсобних господарств, селянських (фермерських) господарств і сільськогосподарських споживчих кооперативів, до фінансових і матеріальних ресурсів;

- розвиток системи сільськогосподарської кредитної кооперації;

- підготовка кадрів для малого підприємництва;

- забезпечення консультаційної, організаційно-методичної та інформаційної підтримки малого підприємництва;

- сприяння росту конкурентноздатності та просуванню продукції суб'єктів малого підприємництва;

- сприяння в усуненні адміністративних бар'єрів і перешкод, стримуючих розвиток підприємництва;

- створення та розвиток мережі сільськогосподарських споживчих кооперативів з постачання, збуту та переробки сільськогосподарської продукції;

- розвиток несільськогосподарських видів діяльності (наприклад, сільський туризм, сільська торгівля, народні промисли та ремесла, побутове та соціально- культурне обслуговування сільського населення, заготівля та переробка дикоростучих плодів і ягід, лікарських рослин).

З метою забезпечення виконання цих задач необхідне відповідне законодавче та нормативне забезпечення, проведення суттєвої роботи, спрямованої на попередження негативного впливу кризових явищ на діяльність суб'єктів малого підприємництва та їх подальший більш динамічний розвиток. Основоположним тут є, безумовно, фінансова підтримка підприємництва, спрямована на мікрокредитування, на субсидування відсоткових ставок, на гранти підприємцям-початківцям, що дозволить полегшити доступ суб'єктів малого підприємництва в сільській місцевості до фінансових ресурсів.

Перед багатьма підприємцями гостро стоїть питання майнової підтримки. Для забезпечення доступу до об'єктів нерухомості необхідно мати перелік майна, призначеного для надання в оренду суб'єктам малого підприємництва та організаціям, які утворюють інфраструктуру підтримки малого підприємництва та встановити пільги з оренди майна для соціально-значущих видів підприємницької діяльності.

Наступний напрям регіональної підтримки - це забезпечення освітньої, інформаційної та консультаційної підтримки сільських підприємців. Підприємництво сьогодні стало цивілізованим, а тому селянин, який відкриває свою справу, потребує об'єктивної, оперативної та повної інформації.

Одним зі значних заходів сприяння розвитку малого підприємництва є усунення адміністративних бар'єрів і перешкод. Бездіяльність органів регіональної виконавчої влади та місцевого самоврядування сьогодні можна розцінювати як адміністративний бар'єр.

У сільському господарстві участь суб'єктів малого підприємництва доцільно орієнтувати на сферу переробки сільгосппродукції та зв'язаною з цим торгівельно-

збутову діяльність. Малі підприємства повинні здійснювати свою діяльність, використовуючи природний, економічний і культурний потенціал своїх районів.

Сфера надання послуг завдяки її недостатнього розвитку також відкриває широкі можливості для суб'єктів малого підприємництва. Враховуючи кількість населення, а отже і величину ринку збуту, розвиток сфери послуг можливий лише за участю суб'єктів малого підприємництва. Необхідно звернути особливу увагу


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Розвиток системи мотивації праці та поширення її творчого характеру як чинник відтворення людського потенціалу - Стаття - 13 Стр.
Дослідження основних тенденцій розвитку і функціонування промислового потенціалу з допомогою виробничих функцій - Стаття - 8 Стр.
Концесія як один зі шляхів інвестування житлово-комунального господарства - Стаття - 12 Стр.
Дослідження показників та критеріїв оптимальності забезпечення інноваційного розвитку підприємства - Стаття - 6 Стр.
Особливості формування та використання бюджетних коштів у період функціонування земського самоуправління - Стаття - 15 Стр.
У статті проаналізовано історичний досвід оподаткування нерухомого майна в Російській імперії, у тому числі й в українських губерніях. Звернуто увагу на особливості оподаткування в Радянський період. Визначено проблемні питання сьогодення в оподаткуванні - Стаття - 14 Стр.
Професійний розвиток персоналу як чинник підвищення ефективності діяльності підприємств - Стаття - 13 Стр.