У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 336

УДК 336.145.1:005.591.6:334.716

І.М. Крейдич, доц., канд. екон. наук

НТУУ«КПІ», м. Київ

С.А. Ткаченко, ст. викладач

Національний університет кораблебудування ім. адм. Макарова, м. Миколаїв

Дослідження показників та критеріїв оптимальності забезпечення інноваційного розвитку підприємства

Розглянуто сучасний стан справ в процесі створення підсистеми управління інноваційною діяльністю підприємства, виявлено суттєві недоліки і наведено пропозиції щодо встановлення єдиних показників і критеріїв оптимальності забезпечення інноваційного розвитку підприємства на базі загального методологічного підходу.

дослідження, забезпечення, інноваційний розвиток підприємства, критерії, оптимальність, показники

Для зведеного бюджетування оптимальності забезпечення інноваційного розвитку підприємства досить важливо чітко визначити показники і критерії, тобто ті фактори за якими можливо робити судження про ступінь та повноту досягнення цілі (цілей) науково-технічного розвитку. При цьому необхідно відзначити той факт, що вибір показників і критеріїв оптимальності забезпечення інноваційного розвитку підприємства - чинників, які дозволяють робити судження про ступінь і повноту реалізації цілей, - являє в цей час одну із найбільш складних та дискусійних проблем в теорії і на практиці.

В свою чергу, в результаті проведеного дослідження поглядів та думок провідних вітчизняних і іноземних вчених-економістів з означеної проблематики, серед яких потрібно відзначити роботи [1-11] та інших, показує, що існуючий на цей час методологічний підхід у встановленні показників і критеріїв оптимальності забезпечення інноваційного розвитку підприємства не надає повноцінної уяви про ступінь і повноту досягнення цілей. Актуальність, недостатня теоретична і методологічна розробленість та суттєва практична значимість вищевказаних питань зумовила вибір теми дослідження, його мету, завдання і структуру.

У зв'язку з цим метою даної публікації виступає пошук єдиного методологічного підходу у встановленні загальних показників і критеріїв оптимальності забезпечення інноваційного розвитку підприємства.

При характеристиці цілі підсистеми управління інноваційною діяльністю підприємства досить важливо чітко визначити показники та критерії оптимальності забезпечення інноваційного розвитку підприємства, тобто ті фактори за якими можна судити про ступінь та повноту реалізації цілі. Господарська політика суб'єкта підприємницької діяльності для його ефективного існування та розвитку в сучасних нестабільних ринкових умовах вимагає отримання для цілей управління інноваційною діяльністю підприємства всебічної і багатогранної інформації при мінімальних витратах на її збирання, обробку, аналіз, оцінку й розподіл. Виходячи із цієї посилки потрібним логічним елементом системного підходу в процесі створення підсистеми управління інноваційною діяльністю підприємства повинно бути визначення таких показників і критеріїв оптимальності її функціонування, за величиною яких можна було б судити про переваги того або іншого варіанту побудови підсистеми.

Якщо генеральна і часткові цілі підсистеми виражаються її цільовими функціями, тоді показники і критерії зображують чисельний вираз цільових функцій. При цьому необхідно відзначити той факт, що вибір показників і критеріїв оптимальності забезпечення інноваційного розвитку підприємства - показників, які дозволяють судити про ступінь і повноту реалізації цілей, - являє в цей час одну із найбільш складних та дискусійних проблем. При формуванні таких показників і критеріїв для управління інноваційною діяльністю підприємства виникають значні труднощі методологічного характеру. Саме цим можна пояснити той факт, що теоретики з питань економіки у своїх працях до цих пір не мають загальноприйнятих показників і критеріїв оптимальності забезпечення інноваційного розвитку підприємства, без якого процес управління інноваціями ускладнюється. Таке становище примушує провідних економістів та фахівців з питань інновацій в кожному конкретному випадку висувати якісь свої показники і критерії оптимальності забезпечення, які далеко не завжди задовільні за змістом, що в кінцевому рахунку, на наш погляд, негативно позначається на якості управління інноваційною діяльністю суб єктів підприємницької діяльності.

В літературі з питань економіки наведено цілий ряд підходів до визначення загальних та окремих показників і критеріїв оптимальності забезпечення інноваційного розвитку підприємства. Розглянемо деякі з них (табл. 1 та 2).

Дослідження наведених показників і критеріїв оптимальності забезпечення з точки зору прийнятності їх для підсистеми управління інноваційною діяльністю підприємства показує, що оцінка системи управління інноваційною діяльністю підприємства тільки за одним узагальнюючим показником і критерієм є недостатньою, тому що виробничі об' єднання і промислові підприємства, будучи складними техніко- економічними і ринковими системами, існують в умовах обмежень, які неможливо всебічно урахувати за допомогою тільки одного показника і критерію. Тому, при створенні підсистеми управління інноваційною діяльністю підприємства потрібно поряд з узагальнюючими показниками і критеріями використовувати ще і узгоджені з ними часткові показники і критерії, які б задовольняли одночасно всі генеральні і часткові цілі підсистеми. Тобто, процес створення підсистеми повинен зводитися до вирішення завдання векторної оптимізації, суттєвим моментом якого є вибір рішень, які одночасно в максимально можливому ступені задовольняли б цілі підсистеми за різними показниками і критеріями з позицій комплексного охоплення сфер оберту та виробництва, забезпеченості початковою і вихідною інформацією, економічної коректності та придатності для прийняття релевантних управлінських рішень. Тому, виходячи із того, що цілі інноваційного розвитку виражаються його цільовими функціями, а показники і критерії зображують чисельний вираз цільових функцій нам уявляється, єдиним правильним шляхом стосовно управління інноваційною діяльністю підприємства буде пошук показників і критеріїв оптимальності забезпечення інноваційного розвитку підприємства на базі загального методологічного підходу.

Так, генеральним показником оптимальності забезпечення інноваційного розвитку підприємства виступає максимізація інноваційного прибутку, а проміжними показниками, на наш погляд, є: максимізація чистого доходу від реалізації продукції; мінімізація виробничої собівартості реалізованої продукції та витрат на інновації. В свою чергу, загальним критерієм


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Особливості формування та використання бюджетних коштів у період функціонування земського самоуправління - Стаття - 15 Стр.
У статті проаналізовано історичний досвід оподаткування нерухомого майна в Російській імперії, у тому числі й в українських губерніях. Звернуто увагу на особливості оподаткування в Радянський період. Визначено проблемні питання сьогодення в оподаткуванні - Стаття - 14 Стр.
Професійний розвиток персоналу як чинник підвищення ефективності діяльності підприємств - Стаття - 13 Стр.
Визначення галузевої спрямованості та диверсифікація інвестиційної діяльності - Стаття - 10 Стр.
Науково-методологічні підходи до визначення собівартості виробництва та економічної ефективності продукції біоенергетичної утилізації гною - Стаття - 11 Стр.
CVP-аналіз в аграрному виробництві: проблеми впровадження та переваги застосування - Стаття - 9 Стр.
Зайнятість населення як чинник розвитку людського капіталу (на прикладі Кіровоградської області) - Стаття - 10 Стр.