У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 336

УДК 336.1

O.A. Магопець, доц., канд. екон. наук

Кіровоградський національний технічний університет

Методологічні підходи до організації податкового планування на підприємстві

В статті висвітлюються основні підходи до організації податкового планування на підприємстві, виходячи з його стратегічних цілей діяльності, наявних фінансових, матеріально-технічних ресурсів та кадрового потенціалу. Визначаються принципи та вимоги до побудови організаційної структури податкового планування, характеризуються її основні елементи.

податкове планування, податкові платежі, оптимізація податкових платежів, бюджетування, грошові потоки, докумеитооборот, управлінські дії, суб'єкти планування

Сучасний період функціонування більшості вітчизняних підприємств - це період жорсткої конкурентної боротьби, посилення тиску з боку природних монополістів, соціальної сфери, державних органів, що характеризується наявністю високих витрат ведення бізнесу, основна частка яких все ж таки припадає на податкове адміністрування, яке має складну структуру і методологію справляння податкових платежів, що, у свою чергу, вимагає формування адекватної податкової політики з боку підприємницьких структур, спрямованої на нівелювання негативного впливу зовнішнього середовища. Дійсно, якщо проаналізувати величину податкового навантаження, що припадає на реальний сектор економіки, то за деякими оцінками воно сягає 70% доданої вартості підприємств, а з огляду на те, що додана вартість, вироблена підприємством, складається в основному з прожиткового мінімуму персоналу підприємства, необхідного для відновлення його працездатності, податкових платежів, інвестицій, прибутку який розподіляється між власниками підприємства тощо, стає очевидною необхідність раціональної й ефективної організації обліку і планування податкових витрат підприємства. Мова, в даному випадку повинна вестися про науково обгрунтовану і практично доцільну систему організації податкового менеджменту, і, зокрема, основної його складової - податкове планування, здатне в певній мірі згладити, а по можливості і зовсім нейтралізувати інституціональні ризики, які виникають в процесі оподаткування підприємницької діяльності.

Крім того, організація ефективної системи податкового планування на вітчизняних підприємствах здатна виступити сполучною ланкою між різними стадіями і комплексами загальноекономічного планування підприємства, як тактичного, так і стратегічного, тому що економічній категорії за назвою «податкове планування» як ніякому іншому виду економічного планування властивий комплексний характер, який виражається насамперед у різноманітті взаємозв'язків з різними проявами управлінського впливу у внутрішній структурі підприємства [8]. Іншими словами, можна стверджувати, що податкове планування, взаємодіючи з такими управлінськими функціями, як маркетинг, фінанси, облік, кадрова політика, постачання, у той же час є одним з базових інструментів генерування показників ефективності функціонування підприємства, тому що розрахунок останніх без врахування податкових наслідків представляється дуже нерозумним і ірраціональним. Отже, податкове планування повинно стати обов'язковим інструментарієм у комплекті менеджменту вітчизняного підприємства при прийнятті будь-якого управлінського рішення.

Роль податкового планування в економіці сучасного підприємства обумовила підвищення уваги науковців до дослідження проблеми функціонування податкового планування. Результати цих досліджень знайшли відповідне висвітлення в закордонній і вітчизняній літературі.

Серед закордонних досліджень вказаної проблеми найбільший інтерес для розвитку податкового менеджменту в Україні представляють, наприклад, роботи Д. Кзмбелла [15], Е. Томсетта [16] і Р. Вільямса [17] та ін.

Вагомі дослідження в області податкового планування виконані вітчизняними вченими та науковцями країн близького зарубіжжя: Горбуновим А. [1], Гуськовим С. [2], Григорьевим С. [3], Єлісєєвим А. [4], Каламбет С. [5], Ковальчуком К. [6], Козенковою Т. [8], Кожиновим В. [7], Медведєвим А. [9], Погорлецьким А. [13], Павленко М. [11], Рогозіним Б. А. [12], Сутиріним С. [13] та ін.

У численних роботах по даній проблематиці наводиться безліч дефініцій категорії «податкове планування», вказується місце податкового планування в системі управління підприємством, визначається роль різних структурних підрозділів у податковому плануванні, проектуються різні моделі і способи оптимізації та мінімізації оподаткування. У той же час необхідно відзначити, що проблема планування податкових платежів розглядається вищезгаданими авторами в основному з позицій практичних рекомендацій керівникам, бухгалтерам, економістам щодо методики законного зниження податкових платежів. Теоретичне обґрунтування принципів і методів податкового планування, формулювання наукової методології організації податкового планування, виявлення його місця в системі загальноекономічного планування на підприємстві відходить на другий план, що представляється дуже необгрунтованим, тому що без наявності встановлених і визнаних принципових основ, формування апарата і способів дослідження, податкове планування не зможе реалізувати свого призначення, а буде як і раніше виступати лише в іпостасі інструмента мінімізації податкових платежів у короткостроковій перспективі.

Сучасна організація податкового планування на вітчизняних підприємствах, крім своєї вузькопрактичної спрямованості на зниження податкових платежів, відрізняється від прийнятих за кордоном стандартів [13, 17, 16] надмірно високою роллю бухгалтерії підприємства в даній області планування і деякою толерантністю й індиферентністю економічних і фінансових служб (останні або зовсім не приймають участі в процесі податкового планування, або займаються збором статистичної інформації, причому постфактум).

Таким чином, податкове планування в сучасний період розвитку здатне стати однією з найважливіших і корисних функцій управління підприємством, що, на жаль, поки не має належної теоретичної обґрунтованості, а на практиці застосовується тільки сугубо з метою зменшення податкових платежів, без врахування існуючих функціональних взаємозв'язків у внутрішній організаційній структурі підприємства, носить безсистемний характер, що обумовлює актуальність даної теми дослідження.

Метою даної статті є встановлення принципових положень щодо формування апарату і організаційної структури процесу податкового планування, виходячи з цільових параметрів та стратегічних цілей діяльності підприємств.

Постановка системи податкового планування, як правило, починається з визначення стратегічних цілей і завдань підприємства на сучасному етапі розвитку економіки. А вже потім, виходячи з ідеології


Сторінки: 1 2 3 4 5