У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 336

УДК 336.025

О.В. Ридзевська, асп.

Кіровоградський національний технічний університет

Вплив фінансово-економічної кризи на інвестицшнии розвиток Кіровоградської області

В статті проведено аналіз статистичних показників інвестиційної діяльності Кіровоградської області за 2007-2009 роки в контексті світової економічної кризи; окреслено круг проблем, які заважають зростанню інвестиційної активності регіону; описано регіональні переваги, які можуть стати факторами перспективного економічного зростання; висунуто основні пропозиції з приводу покращення інвестиційної привабливості Кіровоградської області.

інвестиційний розвиток, інвестиційна привабливість, фактори впливу, світова економічна криза

Основним фактором, який за останній час вплинув на інвестиційний розвиток регіонів України, стала світова фінансово-економічна криза. Внаслідок дії об'єктивних факторів за останні три роки значним чином змінились структура та обсяг капіталовкладень в економіку країни, рівень та об'єми виробництва, погіршився стан соціальних процесів. Тому актуальним на сьогодні є дослідження наслідків (зокрема, кількісних) цього впливу на інвестиційну діяльність регіонів, зокрема, Кіровоградської області. Це необхідно, насамперед, для вироблення тактики розв'язання кризових проблем, а також з метою створення реальної перспективної стратегії зростання економічного розвитку регіону та покращення його інвестиційного середовища.

Дослідженням теоретичних засад, поточних результатів, перспектив та проблематики інвестиційної діяльності регіонів та питаннями впливу глобалізації на інвестиційні процеси займались вітчизняні науковці Маркевич К.Л., Носова О., вчені Національного інституту стратегічних досліджень [2], зокрема, А. Сундук. В своїх працях вони досліджували різні підходи до вивчення принципів оцінки інвестиційної привабливості регіонів, висували пропозиції стосовно покращення керування інвестиційними процесами на державному та місцевому рівнях. Гришина Л.О., Клименко Н.Г. досліджували питання державного регулювання та перспектив інноваційно-інвестиційного розвитку регіонів України. Проте в дослідженнях недостатньо уваги приділяють аналізу кількісних показників інвестиційної активності регіонів, а також не зосереджується увага на вивченні регіональних переваг як чинника інвестиційної привабливості.

Тому метою даної статті є дослідження кількісних результатів інвестиційної діяльності суб'єктів господарювання Кіровоградської області за 2007-2009 роки, окреслення кола проблем, які стосуються існуючого рівня інвестиційної привабливості Кіровоградського регіону, та визначення перспективних переваг регіону, завдяки яким можливе поліпшення інвестиційного клімату регіонального ринку.

Як вже говорилось, за останній час світова криза стала вирішальним чинником впливу на інвестиційний розвиток України. Одночасно, світова криза виявилася каталізатором тих тривалих процесів, які мали місце в Україні ще до настання фінансових катаклізмів 2008 року, та які стоять на заваді гармонійному розвитку регіонів. Це, насамперед, забюрократизованість місцевого управління і системи дозволів; відсутність чіткої регіональної стратегії розвитку (яка була б частиною цілеспрямованої державної інвестиційної політики); низький рівень інформаційного міжрегіонального і міжнаціонального співробітництва з питань розвитку регіонів; недостатній розвиток фінансової системи, як-то ринку фінансових інструментів тощо. Слід було б іменувати жовтень-листопад 2008 року (початок кризи банківської ліквідності в Україні) початком "активної фази кризових процесів", тому що світова фінансово-економічна криза з відбиттям її на українських реаліях не є єдиним і вирішальним фактором в питаннях порушення поступального розвитку регіонів України, зокрема Кіровоградської області.

Інвестиційний розвиток регіону включає усі складові інвестиційного процесу на місцевому рівні, характеризується кількісними та якісними показниками виробництва та збуту, матеріальних і нематеріальних вкладень в регіональний господарський комплекс, та визначається комплексним показником інвестиційної привабливості. Інвестиційну привабливість регіону при цьому розуміємо як сукупність систематизованих та ранжованих даних, які характеризують степінь ризикованості та прибутковості інвестиційних проектів конкретного регіону чи їх групи.

За даними оцінки інвестиційної привабливості регіонів за 2000-2008 роки Маркевича К.Л., Кіровоградська область відноситься до категорії «непривабливих» вже сьомий рік поспіль. При цьому Маркевич визначає інвестиційну привабливість як «якісну та кількісну характеристику внутрішнього та зовнішнього середовища об'єкта можливого інвестування» [3].

Результат рейтингу оцінки інвестиційного потенціалу регіонів України (проведений CAIB Securities) [5] продемонстрував наявність значної диференціації інвестиційного потенціалу в окремих регіонах України. Інвестиційний потенціал визначався такою групою факторів: трудові ресурси, виробництво, інституціональний потенціал, рівень розвитку інфраструктури і фінансовий потенціал. Показники, що характеризували рівень ризику інвестування в регіони, були підрозділені на такі групи: фінансові, політичні, законодавчі й економічні ризики. За результатами - максимальний показник у м. Києві перевершив мінімальний у Кіровоградській області в 6,2 рази. На думку Носової О., інвестиційна привабливість «розглядається як узагальнена характеристики переваг і недоліків об'єкта інвестування та визначається досягненням компромісу інтересів інвестора і реципієнта інвестицій» [5].

За 9 місяців 2009 року на Кіровоградщині освоєно 1567,0 млн. грн. капітальних інвестицій, що на 21,2% менше, ніж за відповідний період попереднього року. За джерелами фінансування розподіл відбувався наступним чином: головним чином інвестиції фінансувалися за рахунок власних коштів підприємств 67,8% (у 2007 р. - 53,1%; у 2008 р. - 63,7%); за рахунок Державного бюджету - 16,5% (у 2007 р. - 13,4%, у 2008 р. - 7,1%), місцевого бюджету - 1,3% (2007 р. - 3,5%, 2008 р. - 4,3%), коштів іноземних інвесторів - 1,5% (у 2007 р. - 6,3%, 2008 р. - 1,2%), кредитів комерційних банків - 4,5% (2007 р. - 18,5%, 2008 р. - 12,4%) [1].

Було освоєно 1525,8 грн. капітальних інвестицій на одну особу за 9 міс. 2009-го, що на 386 грн. менше, ніж за 9 міс. 2008-го. В перерахунку на душу населення місце регіону з-посеред інших по Україні покращилось: з 21-го у 2008 місця Кіровоградщина піднялась до 14-го у 2009-му [1].

Вагомі обсяги інвестицій освоєні на будівництві об'єктів Новокостянтинівського родовища,


Сторінки: 1 2 3 4