У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 338

УДК 338.242 Н.С. Приймак, асп.

Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана

Амортизація та її функції у господарській діяльності підприємства

У статті розглянуто сутність амортизації на основі узагальнення ії існуючих концепцій: податкової, бухгалтерської, законодавчої, інвестиційної та концепції зносу. Результатом дослідження сутності амортизації стало виокремлення и функцій на макро- та мікрорівнях господарювання. Автором визначено роль амортизації у діяльності підприємств та розроблено перспективні шляхи підвищення ефективності її використання в межах діючої амортизаційної політики. амортизація, амортизаційна політика, знос, відтворення, функції амортизації

Постановка проблеми. Указом президента України від 7 березня 2001року №169/2001 [4] схвалено концепцію амортизаційної політики, метою якої є перетворення амортизації у інструмент активізації інвестиційної діяльності суб'єктів господарювання в державі. Однак сьогодні амортизація фактично перетворилася у інструмент отримання податкових пільг та додаткове джерело поповнення дефіциту оборотних коштів підприємства. Запропоновані механізми та методи розрахунку амортизації не задовольняють вимогам сьогодення щодо накопичення необхідної суми коштів для відтворення основного капіталу підприємств. За таких умов актуальною є проблема визначення дійсної сутності та ролі амортизації у господарському механізмі підприємств України.

Аналіз основних досліджень та публікацій. Виділення невирішених питань. Категорія «амортизація» підпадає під коло наукових інтересів великої кількості економістів. Так, питанням дослідження амортизації відносно аналізу методів її нарахування відповідно до П(С)БО та їх порівнянню із міжнародною практикою присвячено праці Горицької Н., Малишкіна А., Дрючина Д., Безуглого А.. Дослідженню ролі амортизації як джерела інвестиційних ресурсів присвячені праці Стадницького Ю., Саган Т., Косової Т., Фукса А. та інших. Питання ефективності державної амортизаційної політики розглядають такі економісти як Лях Л. Короткевич О., Орлов П., Орлов С., Ткаченко Л. та інші. Незважаючи на це, проблема визначення економічної сутності амортизації та її значення в діяльності підприємств не є дослідженою повністю та вимагає доопрацювання.

Загальна мета дослідження полягає у уточненні економічної ролі амортизації та визначенні функцій, які вона виконує на підприємстві. Для досягнення мети необхідно виконати наступні завдання: здійснити оцінку сучасних концепцій амортизації; визначити основні функції, які виконує амортизація; проаналізувати роль амортизації у діяльності підприємства; розробити пропозиції щодо підвищення ефективності використання амортизаційного ресурсу на підприємстві.

Викладення основного матеріалу. За сучасного періоду розвитку економіки та поширення ринкових засад господарювання, акценти у прийнятті рішень щодо ефективного відтворення основного капіталу все більше переміщуються із царини макрорівня на мікрорівень, рівень окремого підприємства, але в Україні зміна концепцій управління почалася із значним запізненням, що викликало безліч проблем у процесах відновлення капіталу, випуску конкурентоздатної продукції та формуванні дієвої амортизаційної політики, як умови ефективного кругообігу власного капіталу підприємства. Термін «амортизаційна політика» для науковців пострадянського простору є відносно новим. Ключова позиція, яка аналізується при тлумаченні згаданого терміну - це амортизація.

Класична економічна теорія зазначає, що термін «амортизація» походить від сер. вічн. лат. amortisatio, що у дослівному перекладі означає «погашення».

Існує також інше тлумачення першоджерела даного терміну. Авторський колектив вітчизняних науковців Кузьменко С.Н., Васильєва Т.А., Ярошенко С.П. та інші зазначають, що наявною є думка, що поняття «амортизація» переводиться з латині як «безсмертя» («морт» - це смерть з латині, а частка «а» означає суперечення чого- небуть). Авторами наголошується, що відносно основних засобів «безсмертя» можна розуміти у тому смислі, що їх вартість у процесі зносу не зникає, а переноситься на вироблену з їх допомогою продукцію, тобто відбувається зміна як місця, так і форми вартості [5, С. 170-171]. Нами вважається таке трактування першоджерела терміну «амортизація» не доцільним, оскільки сам термін «безсмертя» не коректно застосовувати до неодушевлених предметів, таких як капітал чи основні засоби підприємства, а аспект зміни місця та форми вартості основних засобів в процесі амортизації є доволі спірним.

Протилежне попередньому тлумаченню терміна «амортизація» пропонується Савельєвим Н. [12,С. 1], який зазначає, що буквально, «амортизація» - походить від «mort» - мертвий, та означає дію, подібну до умертвлення.

Отже, нами виявлено два протилежних трактування терміну «амортизація» - надання безсмертя, та навпаки, умертвлення об'єкту. Саме наявність таких двох концептуально різних підходів може вважатися причиною наукової полеміки щодо трактування природи і ролі амортизації у економічній концепції функціонування підприємства .

Всі існуючі визначення амортизації у сучасній економіці найбільш повно уособлені у п'яти концепціях амортизації (рис. 1).

Згідно законодавчої концепції, визначення сутності амортизації надається відповідно ряду нормативно-правових актів [1, 2, 3, 4].

Законодавчий підхід можна ідентифікувати ще із юридичним підходом, оскільки він визначає правові засади та можливості здійснення амортизаційних розрахунків, регулюючи при цьому правові аспекти використання амортизації. Але в той же час, на нашу думку, не доцільно використовувати трактування юридичної концепції амортизації, запропонованої Косовою Т.Д. [15, С. 158], оскільки вона її визначає лише як «констатацію знецінення об'єктів». Таке визначення не розкриває всіх можливостей, які надаються в українському законодавстві стосовно обліку, нарахування та розподілу амортизації.

Основне призначення законодавчої концепції - формування методології та правової бази для визнання амортизації та обліку амортизаційних відрахувань.

Концепція зносу наголошує, що амортизація є вимірником зносу основних засобів підприємства. Саме таке значення зносу надається згідно П(с) БО 7 «Основні засоби»: «Знос основних засобів - сума амортизації об'єкта основних засобів з початку його корисного використання» Існує навіть таке визначення: «амортизація - спрацювання, знос основного капіталу» [8, С. 99; 8,


Сторінки: 1 2 3 4