У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 338

УДК 338

Л.М. Фільштейн, проф., д-р екон. наук

Кіровоградський національний технічний університет

Знову до питання державного регулювання створення нової вартості

Статтю присвячено теорії проблеми формування системи менеджменту виробництва нової вартості на рівні держави. Запропонована комплексна програма формування доходів нації, як створеної на всіх щаблях економіки нової вартості, буде сприяти глибшому пізнанню дії економічних законів, дозволить повніше враховувати їх вплив на економіку, обирати варіанти менеджменту виробництва вартості, особливо її нової частини, визначати оптимальні методи її розподілу та використання, ефективно поєднувати державний менеджмент зі стимулюванням розвитку широкої господарської ініціативи суб'єктів господарювання національної економіки.

дохід нації, нова вартість, державний менеджмент, економічність виробництва

Хочу повернутись до проблеми виробництва національного доходу на душу населення. Як відомо, за рівнем виробництва валового національного доходу на душу населення Україна знаходиться в кінці таблиці (за даними Основних показників рівня соціально - економічного розвитку Європи), на 38 місці, трохи вище Молдови, Сербії, Чорногорії та Албанії.

Вивчаючи тенденції розвитку економіки України багато років, дійшов до висновку, що проблема доходу нації в незалежній державі недостатньо досліджується. Це наклало свій негативний відбиток на діючу практику, рівень та якість життя. Основним аргументом маємо те, що валовий національний дохід на душу населення України надзвичайно низький, в порівнянні з країнами Європи, а сьогодні вже і Росії та Білорусії. Рівень та якість життя в нашій державі складає: до рівня Люксембургу - майже 10 відс., Норвегії - 14,5, Швейцарії - майже 17,0 , Франції - 19,7 відс.

За даними МВФ показник зростання валового національного доходу в Україні в 2005 році склав 2,4 відс. , в той час як в Білорусії - більш як 6,0, в країнах Центральної Європи - 5,8. А в середньому в світі - 4,4 відс. В натуральних величинах валовий національний дохід на душу населення в Польщі, Білорусії, Російській Федерації, Чехії, були значно вищими, ніж в Україні.

Світовий банк веде щорічні дослідження рівнів та якості життя країн світу. Використовується для цього показник валового національного доходу (ВНД), раніше цей показник називався валовим національним продуктом (ВНП), на душу населення, які розраховуються за паритетом купівельної спроможності (ПКС). В міжнародних порівняннях для нашої країни приймається показник, як замінник ВНД, валовий внутрішній продукт (ВВП), який є сумою валової доданої вартості (ВДВ).

З метою систематизації показників рівнів та якості життя населення різних країн, всі держави світу розглядаються, так би мовити, в трьох групах: а) країни з низькими доходами на душу населення (до 600 дол.), б) країни з середнім доходом (до 6000 дол.), та в) країни з високим рівнем доходу на душу населення (6000 дол. та більше). Не важко визначити значення проблеми рівня та якості життя в нашій державі в порівнянні з країнами Європи та світу. Між тим, сучасна економічна література України явно недостатньо досліджує тенденції руху доходів нації, що найбільш повно характеризує рівень та якість життя в нашій державі. Тому розробка комплексної програми формування доходів нації, як створеної нової вартості, на всіх щаблях економіки: підприємство - місто (селище) - регіон - держава дозволить глибше пізнати дії економічних законів, повніше враховувати їх вплив на економіку, обирати потрібні комбінації менеджменту виробництва вартості та її нової частини, вибирати оптимальні методи їх розподілу та використання, науково поєднувати державний менеджмент зі стимулюванням розвитку широкої господарської ініціативи господарюючих суб'єктів національної економіки.

Історія формування та застосування економічних важелів розвитку держав, в тому числі Європи, в повоєнний період, розкриває величезну ефективність державного менеджменту, формування та використання його механізму щодо формування доходів на душу населення. Потрібно підкреслити, що застосування ефективних економічних важелів дозволило країнам Європи після останньої світової війни не лише вийти з кризи, але й навіть за короткі терміни досягти значних успіхів у розвитку своїх економік.

В сучасних наукових дослідженнях в Україні цим проблемам, як зазначалось вище, майже не приділяється необхідної уваги. В роботах останніх років основна увага приділяється прибуткам підприємств, оподаткуванню доходів, проблемам джерел формування фондів заробітної плати, мотиваційним формам оплати праці, обліковим питанням вартості та її частин тощо. Але залишаються невирішеними питання менеджменту зростання валового внутрішнього продукту на душу населення, формування вартості, створення нової вартості, формам її розподілу та використання.

Подальше дослідження категорії доходу нації дозволить, на наш погляд, більш повно пізнати дію економічних законів в сучасній економіці держави, суб'єктів господарювання з метою найбільш повного використання ефективних методів регулювання економічних процесів. Всебічне дослідження цієї проблеми допоможе: по-перше, значно підвищити рівень доходів господарюючих суб'єктів, з допомогою цього значно поліпшити життєвий рівень населення; по-друге, розширити внутрішній рівень інвестиційних вкладень в розбудову матеріальної сфери національної економіки та запровадити сучасні новітні технології; по-третє, посилити віддачу вже діючого виробничого потенціалу; по-четверте, збільшити обсяги фондів оплати праці і, тим самим, підвищити рівень оплати найманих працівників, покінчити з несвоєчасними виплатами зароблених грошей; по-п'яте, стабілізувати процес наповнення державного та місцевих бюджетів доходами в сумах і в часі.

З метою вирішення означеної проблеми розглянемо концепції методів виміру нової вартості.

Як показує міжнародний досвід, використовуються вимірники, які в концентрованому вигляді відображають ефективність роботи виробничих структур і складають економічну основу створення децентралізованих і централізованих фондів грошових


Сторінки: 1 2 3 4