У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 338

УДК 338.912;330.341.1

К.С. Салига, доц., канд. екон. наук

Класичний приватний університет, м. Запоріжжя

Результати запровадження інноваційного проекту на різних рівнях управління підприємством

В статті представлено методи розрахунку результатів інноваційного проекту на рівні підприємства та його структурних підрозділів, які враховують принципи відповідності їх витратам. Результатом авансованих (використаних) споживаних інвестицій є товарна (реалізована) продукція за один оборот авансованих (використаних) оборотних коштів. Результатом авансованих (використаних) споживаних інвестицій є річний обсяг товарної (реалізованої) продукції, а аналогічних кумулятивних інвестицій - кумулятивний обсяг товарної (реалізованої) продукції результати, інновація, проект, підприємство, структурний підрозділ

Актуальність проблеми. Підприємство, у тому числі інноваційне, випускає продукцію, виконує певні послуги, роботи, функції. Кінцевий продукт на рівні підприємства - показник обсягу виробництва - набуває натуральної або грошової форми. Кожна проміжна ланка (цех, ділянка, робоче місце) здійснює свій внесок у виробництво кінцевого продукту підприємства з речовинного боку у процесі виконання якоїсь окремої операції чи додаткової комплектації.

У ринкових умовах на перший план виходить оцінка "результату" здійснення проекту з позиції споживача. Цей новий момент ринкового механізму означає також, що прибуток залишається найважливішим показником. Його можна отримати, якщо на виготовлену продукцію існує попит.

Проте питання про доцільність застосування окремих методів вимірювання результатів інноваційного проекту в залежності від рівня управління і виду інвестицій остаточно ще не вирішено, хоча, у загальному випадку, результати інноваційного проекту може бути виражено у витратах часу (трудомісткості виготовлення), натуральній, умовно- натуральній і вартісній формах.

Аналіз останніх наукових досліджень. Для кількісної оцінки натуральної продукції може бути застосовано фізичні одиниці (тонни, метри, кіловат-години і ін.). Результати ж виробництва у вартісній формі виражаються у грошових одиницях і можуть бути представленими такими своїми різновидами, як валова, товарна, чиста (чиста нормативна), умовна чиста продукція, прибуток тощо.

Валова продукція підприємства - показник загального обсягу виробництва ним продукції. Гї обсяг визначають сумою вартості готової продукції, напівфабрикатів, призначених для реалізації на сторону, вартості робіт і послуг на сторону чи для потреб капітального будівництва, капітального ремонту і непромислових господарств власного підприємства, а також змін залишків незавершеного виробництва.

До товарної зараховують готову продукцію, напівфабрикати, роботи і послуги, що призначені для реалізації на сторону.

Реалізованою вважають продукцію, що оплачена споживачем.

Чиста продукція виражає нововироблену колективом підприємства вартість. Її обчислюють як різницю між реалізованою продукцією та матеріальними витратами на її виробництво й амортизаційними відрахуваннями. Якщо у складі чистої продукції враховуються й амортизаційні відрахування, її називають умовно чистою. Тобто, умовно чисту продукцію обчислюють як різницю між реалізованою продукцією та матеріальними витратами.

Прибуток підприємства є однією з форм фіксації кількісних пропорцій між вартістю виробництва та споживною вартістю товару, що виявляється на ринку в процесі його реалізації. Прибуток відображає, з одного боку, зростання вартості продукту, що створюється додатковою працею, і є частиною витрат живої праці, з іншого - необхідність цієї праці і корисність товару, що отримують втілення у його ціні. Обчислюють прибуток як різницю між виторгом і витратами виробництва. В узагальненому вигляді він характеризує економічні результати господарської діяльності підприємств. Відповідно до форми № 2 "Звіт про фінансові результати", розрізняють прибуток валовий, прибуток від операційної діяльності, прибуток від звичайної діяльності до оподаткування і після нього (чистий прибуток).

Валовий прибуток дорівнює різниці між чистим доходом (виторгом) від реалізації продукції і собівартістю реалізованої продукції. Він, крім прибутку від операційної діяльності, включає до свого складу доходи від позареалізаційних операцій, витрати на збут, адміністративні та інші операційні витрати. Прибуток від звичайної діяльності визначають як суму прибутку від операційної діяльності, доходів від участі в капіталі, фінансових та інших доходів за виключенням відповідних (від участі в капіталі, фінансових та інших) витрат. Загальний прибуток від звичайної діяльності корегується на суму надзвичайних доходів і витрат. Після оподаткування цей прибуток вважають чистим прибутком, що залишається в розпорядженні підприємства.

Окремі автори, проводячи оцінку результативності запровадження інноваційного проекту на рівні підприємства в цілому, наводять наступну систему показників обгрунтування організаційно-технічних заходів по вдосконаленню її (системи) "входу", процесу і "виходу" [1].

Заходи з покращення якості "входу" системи - якості сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, що їх отримує виготовлювач новації, мають економічний ефект, що проявляється як у виготівника товару (за рахунок скорочення собівартості виробництва у підсумку використання більш якісних матеріалів і комплектуючих), так і його споживача (за рахунок споживчої якості кінцевого продукту).

У процесі розрахунку ефективності заходів по підвищенню якості процеса в системі - поліпшення технології, організації виробництва, оперативного управління, підвищення рівня автоматизації - економічний ефект досягається у споживача за рахунок перенесення якості "входу" системи через процес до "виходу". Власне розмір ефекту від поліпшення технології, організації виробництва, оперативного управління, підвищення рівня автоматизації у виготівника визначається за наступною формулою (розрахунок веде виготівник):

У наведених прикладах економічний ефект є за суттю синонімом чистого дисконтованого доходу (ЧДД), що широко використовується у світовій практиці.

Мета роботи. Удосконалити методи розрахунку результатів запровадження інноваційного проекту на рівні підприємства і його структурних підрозділів.

Викладення основного матеріалу дослідження.

З погляду кінцевих результатів проекту умовно чиста продукція (додана вартість) виражає частину вартості створеного продукту. Тому її не може порівнювати з певним елементом потреби, на задоволення якої спрямований кінцевий результат проекту - обсягом продукції, що випускається [2,


Сторінки: 1 2