У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 338

УДК 338.45:622.691.4+005.59.1:658.589 Л.Т.Гораль, доц., канд. техн. наук

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Обґрунтування необхідності проведення технічної реструктуризації газотранспортної галузі

В даній статті розглянуті питання щодо проведення технічної реструктуризації газотранспортної галузі для забезпечення високої надійності газопостачання споживачам. Визначено причини складного технічного стану ГТС, запропоновані заходи для його покращення, подано проектні рішення результатів технічної реструктуризації

газотранспортна система, надійність, зношування, реконструкція, модернізація, інвестиції

Постановка проблеми. В умовах переходу до ринкової економіки HAK «Нафтогаз України» змушений вишукувати найбільш економічно ефективні шляхи експлуатації й подальшого вдосконалювання єдиної системи газопостачання (ЄСГ), відповідно до сучасних вимог. При цьому ставиться завдання пошуку, з одного боку, збалансованого варіанту фінансування ЄСГ, а з іншого - проведення оптимальної технічної реструктуризації системи, яка передбачає її реконструкцію й модернізацію з метою забезпечення подачі необхідної кількості газу в задані райони з усуненням «вузьких місць» в ЄСГ.

Працездатність Єдиної системи газопостачання прямо залежить від надійності експлуатації дорогих і складних технологічних систем, сконцентрованих на проммайданчику компресорних станцій (КС) та на лінійній частині магістральних газопроводів. Корозія, абразивне зношення, старіння металу внаслідок дії динамічних навантажень, високих тисків і температури - все це чинники, що понижують довговічність та надійність системи газопостачання.

Аналіз досліджень. Питанням надійності газотранспортної системи та її елементів (зокрема газоперекачувальних агрегатів (ГПА)) присвячені праці багатьох українських та зарубіжних вчених. Серед них Сухарєв М.Б., Ставровский Е.Р, Карасевич А.М, Грудз В.Я., Тимків Д.Ф., Ковалко М.П, Степ'юк М.Д., Проніков A.C., Райншке К., Ушаков I.A., Кубарев I.A., Канарчук В.Є., Полянський С.К., Дмитрієв М.М., Бєляєв М.С., Гнеденко Б.В., Соловйов А.Д. та ін. Такі вчені як Бриндін О.В., Набиуллин Р.Х., Юров Б.В., Герасимів А.І., Лібурди Дж., Орберг А.Н., Сударев В.Б., Кушаев Н.Г. пропонують в своїх працях способи підвищення надійності транспортування природного газу через впровадження газотурбінних двигунів нового покоління та ремонт і відновлення лопаток газових турбін з використанням новітніх технологій. Але ремонт основних засобів тільки до певної межі дозволяє підтримувати в справному стані основні засоби. Газотранспортна система (ГТС) на сьогодні вже потребує значної реструктуризації, як технічної, так і управлінської, економічної, фінансової.

Мета статті. Основною метою даної статті було доведення необхідності проведення технічної реструктуризації газотранспортної галузі, як найбільш фінансово затратної, для забезпечення надійного та безперебійного газопостачання споживачів.

Викладення основного матеріалу. Технічна реструктуризація об'єктів газотранспортної системи включає проведення реконструкції та модернізації усіх її елементів. Під поняттям реконструкції газотранспортних систем або окремих її елементів розуміється комплекс заходів для корінної їхньої перебудови, розширення або будівництва нових компресорних цехів, заміні застарілого обладнання, впровадження нових технологічних процесів з метою збільшення подачі газу й підвищення техніко- економічних показників, а також охорони навколишнього середовища.

Модернізація устаткування передбачає часткову зміну або вдосконалення устаткування з метою поліпшення його функціонування в системі транспорту газу.

До тепер основними вимогами при реконструкції газопроводів було, головним чином, забезпечення заданих потоків газу, насамперед за рахунок ліквідації «вузьких місць» у газотранспортній системі, а також надійності в роботі, технічної й екологічної безпеки газопроводів, енергозбереження при транспортуванні газу.

Вирішення проблеми подальшого розвитку ГТС України вимагає перегляду концепції реконструкції й модернізації ЄСГ насамперед з наступних причин:

все більша частина газопроводів наближається до вичерпування нормативного терміну служби (33 роки);

у зв'язку з невідповідністю показників рентабельності сучасним вимогам виникає необхідність перебудови значної частини газотранспортної мережі країни;

скорочення об'ємів будівництва нових газопроводів приводить до того, що реконструкція й модернізація діючих систем стають головними чинниками підвищення ефективності роботи всієї галузі.

Вирішувати ці завдання необхідно в умовах централізованого планування й керування процесом реконструкції й модернізації газотранспортної системи України, тому що, з одного боку, елементи ЄСГ перебувають у різному адміністративному підпорядкуванні, а з іншого боку - окремі газотранспортні підприємства не можуть реалізувати великі проекти в цій області. Тому для збереження конкуреноздатності українських газопроводів та їх привабливості для експортерів газу розроблена і впроваджується програма технічної реструктуризації: реконструкції, технічного переоснащення і розширення газотранспортної системи. Головна мета програми - доведення параметрів газотранспортної системи України до сучасного світового рівня.

Згідно розпорядження Кабінету міністрів України, в 2009 р. схвалено концепцію розвитку, модернізації і переоснащення газотранспортної системи України на 2009-2015 роки. У процесі розроблення Концепції враховані висновки Спільної робочої групи експертів ЄС-Україна, які в рамках програми Європейський Союз - Іногейт брали участь у розробленні проекту реформування експлуатаційної системи транзитної газотранспортної системи України, що реалізовувався трьома етапами протягом 2002- 2007 років, а також схема основної мережі об'єднаної енергетичної системи України та положення нормативних документів.

Основною функцією, що визначає надійність системи газопостачання є безперебійність постачання споживачам газу потрібної якості. Вирішуючи завдання аналізу і оптимізації надійності, систему газопостачання і її підсистеми можна розглядати як одно продуктові об'єкти, оскільки газ тут складає основну частку відносно інших видів продукції газової промисловості.

Надійність функціонування компресорних станцій в значній мірі визначає надійність функціонування магістрального газопроводу (МГ), яка залежить від надійності газоперекачувальних агрегатів (ГПА), схем технологічної обв'язки і встановленого на КС резерву.

Газотранспортна система України забезпечує щороку постачання близько 75 млрд. куб. метрів природного газу вітчизняним споживачам та 110-120 млрд. куб. метрів споживачам 19 європейських держав.

Водночас газотранспортна система України характеризується високим рівнем моральної та фізичної зношеності технологічного обладнання та устаткування, низькою ефективністю роботи


Сторінки: 1 2 3 4