У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 330

УДК 330.322

А.А. Муренко, доц., канд. екон. наук, О.В. Коваленко, викл.

Черкаський державний технологічний університет

Роль інвестицій у відтворенні основних фондів (на прикладі Черкаської області)

У статті розглянуто проблеми підвищення рівня інвестиційного забезпечення Черкаської області, як джерела відтворення основних засобів. Проаналізовано вплив обсягів інвестування на величину валового регіонального продукту, запропоновано заходи з підвищення активізації інвестиційної діяльності в регіоні інвестиції, інвестиційне забезпечення, інвестиційні ресурси, реальні інвестиції

Постановка проблеми. Економічний розвиток промисловості будь-якого регіону України, зокрема і Черкаської області, значною мірою залежить від матеріально-технічного забезпечення та стану основних засобів. Реалії сьогодення свідчать про те, що 50% основних фондів мають період функціонування 20 і більше років, що негативно відображається на ефективності виробництва підприємств.

Слід зазначити, що однією з причин старіння основних засобів є нестача фінансових ресурсів для їх відтворення.

Надзвичайної актуальності для вирішення цієї проблеми і поліпшення економічного розвитку регіону набуває приваблення інвестиційних ресурсів. Інвестиції в основний капітал сприяють забезпеченню розширеного відтворення основних засобів, що, у свою чергу, впливатиме на кінцеві результати діяльності підприємств регіону.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідженням даного питання займались багато вчених економістів, зокрема, П.С. Каблук, В.М. Яценко, Т.В. Майорова, С.Ф. Покропивний, В.Онищенко, І.М. Крупка, А.П. Дука, які визначили роль і значення інвестицій у забезпеченні ефективного розвитку економіки України, хоча подальшого дослідження потребують проблеми активізації інвестиційної діяльності в регіонах.

Мета дослідження. Дослідити та проаналізувати динаміку основних засобів, ступінь їх зносу, джерела фінансування. Визначити структуру інвестицій в основний капітал та їхню роль у стабілізації розвитку економіки Черкаської області.

Основні результати дослідження. Інноваційно-орієнтований й ефективний розвиток підприємств є передумовою економічного росту будь-якої сучасної країни. Ця обставина вимагає інвестиційного забезпечення й державного стимулювання своєчасного відновлення зношених і застарілих основних засобів на підприємствах. Обсяги й доступність традиційних джерел фінансування відтворювальних процесів, таких як власні засоби, бюджетне фінансування, банківські кредити, не задовольняють інвестиційні потреби промислових підприємств у здійсненні широкомасштабного відновлення основного капіталу. Тому важливим завданням стає вдосконалення використання як традиційних так і нетрадиційних джерел і форм фінансування відтворювальних процесів у економіці, зокрема промисловості.

Аналіз залучення інвестицій в економіку області свідчить, що протягом 2005 року загальна сума прямих іноземних інвестицій в область становила 19,7 млн.дол.США. Зокрема грошових внесків - 10,0 млн.дол. (з них купівля акцій - 4,6 млн.дол.); майна- на суму 7,9 млн.дол.; реінвестовано доходів - 1,7 млн.дол.

Станом на 01.01. 2006 загальний обсяг сукупного капіталу нерезидентів в області у вигляді прямих іноземних інвестицій становить - 106,7 млн. дол. СІЛА .На одного жителя області припадає 78 дол. США.

У рейтингу регіонів України по залученню іноземного капіталу Черкаська область займає 16 місце.

Інвестиції вкладено у такі галузі (млн. дол. США): харчова промисловість - 41,8 або 39% прямих інвестицій області (приріст за рік склав 4,9 млн.дол.США); операції з нерухомістю та послуги юридичним особам - 16,2 або 15% ( приріст 0,9 млн.дол.США); сільське господарство - 15,0 ( 14%, приріст 1,6 млн.дол.США); целюлозію-паперова та видавнича справа - 7,1 ( 7%, зменшення 0.7 млн. дол. США); оптова і роздрібна торгівля - 7,4 ( 7%, приріст 2,8 млн.); інші - 19,2.

Позитивною тенденцією останніх років є залучення іноземних інвестицій переважно до харчової промисловості та сільського господарства - пріоритетних та традиційних галузей економіки області.

Прямі іноземні інвестиції надійшли до більш як 200 підприємств області. Зосереджені вони переважно на підприємствах м.Черкаси (37%) та Черкаського району (26%), Звенигородського (8%), Жашківського (6%), міст Канева та Умані (по 4%). Зовсім відсутні іноземні інвестиці у підприємств Катеринопільського, Лисянського та Христинівського районів [11].

Реальні інвестиції є головним джерелом ефективного розширеного оновлення основних фондів і переходу виробництва на вищий рівень технологічного розвитку. Збільшення обсягів інвестицій в основний капітал є одним із найважливіших завдань економічної політики Черкаської області. Відтворювальні процеси можливі за умови забезпечення належного випереджаючого рівня інвестування основного капіталу порівняно з зростанням валового регіонального продукту (ВРП). Проаналізуємо динаміку валового нагромадження основного капіталу в економіку області (див. табл. 1).

Дані табл. 1 свідчать про те, що сума інвестицій в основний капітал у 2008 р. порівняно з 2005 р. збільшилася на 3081,821 млн. грн.. Валове нагромадження основного капіталу протягом 2004-2008 рр. збільшилося з 22,7 % до 31 % валового регіонального продукту. Темпи валового нагромадження в економіці Черкаської області не забезпечують потреб її прискореного розвитку.

Показник валового нагромадження основного капіталу у ВРП Черкаської області помітно корелює з показником економічного зростання. Спостерігається зростання у

2005—2008 роках. Саме в цей період зростав відносний рівень нагромадження основного капіталу. Можна зробити припущення, що нагромадження основного капіталу є функцією продуктивності економіки. Дані про рух основних засобів в економіці Черкаської області наведено в табл. 2.

Дані, наведені в табл. 2, свідчать, що реальна вартість основних засобів в економіці Черкаської області щороку збільшується. У 2008 р. вартість основних засобів склала 57227 млн. грн., що на 35828 млн. грн. більше ніж у 2000 р.; темп зростання становив 167 %. Індекси інвестицій в основний капітал у 2008 році є найнижчими за останні 4 років, що свідчить про недоліки в інвестиційній політиці регіону.

Для визначення стану динаміки оновлення основних засобів проведемо дослідження введення в дію основних


Сторінки: 1 2 3