У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 657

УДК 657

О.В. Сторожук, доц., канд. екон. наук, О.В. Заярнюк, ас.

Кіровоградський національний технічний університет

Контролінг як інструмент управління підприємством

Стаття присвячена дослідженню ролі контролінгу в системі управління підприємством. Пропонуються шляхи поліпшення роботи підприємства будівельно-дорожньої галузі на підставі інформації про відхилення від норм.

контролінг, дорожньо-будівельна галузь, відхилення, розподіл відхилень по факторам

Постановка проблеми. Ринкова трансформація економіки України, підвищення нестабільності зовнішнього середовища, посилення конкуренції вимагають нових підходів до управління підприємствами. Непередбачуваність ходу науково-технічного прогресу та інформаційний бум висувають додаткові вимоги до системи управління підприємством. Зростають вимоги до інформаційної підтримки менеджменту на підприємствах: вона повинна не лише забезпечувати керівництво інформацією про поточний стан справ, але й надавати прогноз із урахуванням зміни зовнішнього і внутрішнього середовища діяльності підприємства. В сучасних умовах господарювання необхідною є комплексна методологія і відповідний інструментарій, які б сприяли модернізації організаційної та інформаційної структури підприємства з метою вирішення базових проблем його сучасного розвитку та забезпечили стабільність успіху і конкурентні переваги в майбутньому. В якості такого інструменту пропонується використання досягнень контролінгу.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідженню питань ефективного впровадження контролінгу в системі управління підприємством приділено недостатньо уваги в сучасній економічній літературі. Зокрема, недостатньо розроблені практичні рекомендації щодо впровадження контролінгу в господарську практику підприємств різних галузей.

Метою дослідження є розгляд можливостей практичного використання контролінгу в якості інструменту управління підприємством будівельно-дорожньої галузі.

В управлінні економікою вітчизняних підприємств система контролінгу поки що є перспективним напрямком. Однією з причин цього є недостатній рівень підготовки фахівців з цієї галузі знань. Дослідження праць відомих зарубіжних вчених, таких, як Е. Майєр, Р. Манн, Д. Хан, К. Друрі та ін. висвітлюють основні питання функціонування контролінгу у відпрацьованому механізмі розвиненого ринку і дають змогу зробити висновки щодо сприяння адаптації контролінгу до національної школи менеджменту. В Україні питання впровадження контролінгу в господарчій практиці підприємств розглядають у своїх працях такі вчені: Цигилик 1.1., Мозіль О.І, Кірдякіна Н.В., Морозов Д.М., Пушкар М.С., Максименко О.Л., Малаховський Ю.В., Фільштейн Л.М.

Виклад основного матеріалу. Дослідження статистичних даних показують, що станом на початок 2009 р. 37,2% українських підприємств є збитковими, що свідчить про низьку ефективність їх функціонування, нераціональне управління витратами. Обране нами в якості об'єкту дослідження підприємство - філія Кіровоградської дорожньо- експлуатаційної дільниці „Кіровоградський облавтодор" також у 2009 р. отримало від'ємний фінансовий результат. Для покращення фінансово-господарського становища і підвищення ефективності менеджменту підприємства нами пропонується запровадження контролінгу як сучасного інструменту управління підприємством, зокрема контролінгу витрат.

Вибір саме дорожньо-будівельного підприємства в якості об'єкта дослідження здійснений нами не випадково. Об'єктивно, що важливість дорожньої галузі є значною, оскільки всього по Україні доріг 169447 км; з них лише 97,2% з твердим покриттям; ґрунтових доріг - 4675 км, середньозважене значення категорійності 3,72.

Зауважимо, що основним предметом діяльності даного підприємства є виконання робіт з будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг, мостів, інших споруд та елементів обстановки доріг; забезпечення сталої роботи на автомобільних, дорогах в умовах стихійного лиха, аварій, катастроф і подолання їхніх наслідків; розвиток промисловості та виробництва будівельних, дорожньо-будівельних матеріалів і конструкцій, інших виробів, необхідних для будівництва та ремонту автомобільних доріг і споруд на них.

Таким чином, особливості галузі полягають у багатогранності дорожньої продукції; нерівномірності обсягу робіт по ділянках доріг; сезонності робіт та споживанні великої кількості різноманітних за номенклатурою дорожньо-будівельних матеріалів.

Підкреслимо, що контролінг витрат забезпечує досягнення цілей підприємства в сфері управління сукупністю затрат живої та уречевленої праці, основними інструментами при цьому є аналіз величини і структури витрат, оцінка впливу факторів на обсяг та структуру витрат, аналіз обсягу та структури витрат за їх основними статтями, контроль за відхиленнями, які виникають в процесі господарської діяльності підприємства. Як показує практика, аналіз відхилень - ефективний інструмент контролю витрат і всієї системи менеджменту на підприємстві. Якщо виявляється відхилення, то потрібно його зареєструвати і з'ясувати причину його походження. Ідентифікацію причин відхилень можна істотно спростити, шляхом введення розроблених для окремого підприємства класифікатори „збійних ситуацій" та їх причин. Класифікатори можуть мати різну структуру, але найпростішим видом класифікатора буде просте перерахування можливих причин відхилень. Наприклад, класифікатор причин відхилень від норм витрати сировини і матеріалів може мати такий вигляд: 1. заміна сировини і матеріалів; 2. невідповідність сировини і матеріалів стандартам або технічним умовам; 3. зміна технології; 4. несправність устаткування; 5. несправність інструментів; 6. використання матеріалів нижчої якості; 7. відхилення планових сум транспортно-заготівельних витрат від фактичних.

Окрім причини, керівництво підприємства зацікавлене, як правило, й у виявленні винуватця виникнення відхилення. Для цієї мети ми пропонуємо використовувати орієнтовний класифікатор, в якому присутні: величина відхилення; код структурного підрозділу, в якому виникло відхилення; код причини відхилення; код підрозділу винуватця відхилення. Це може бути важливо також для правильної інтерпретації результату контролю при ухваленні управлінських рішень. Збір інформації про відхилення може бути проведений по різних об'єктах: по видах витрат, процесах, організаційній структурі, окремих виробах. Керівника можуть цікавити відхилення не лише за вартістю, але і в натуральних вимірниках.

Окрім абсолютних відхилень, що представляють різницю між двома абсолютними значеннями, можуть розраховуватися відносні величини відхилень, які, нерідко, більш інформативні. Відносні відхилення найчастіше виражаються у відсотках по відношенню до загальної


Сторінки: 1 2 3