У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 657

УДК 657

О.О. Дорошенко, асп.

ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»

Інформаційне забезпечення контролю господарської діяльності бюджетних установ

У статті наведені складові інформаційного забезпечення контролю господарської діяльності бюджетних установ на кожному з етапів контрольного процесу відповідно до потреб користувачів контрольної інформації.

інформаційне забезпечення, контроль господарської діяльності, номенклатури контролю, інформація

Постановка проблеми. Контроль господарської діяльності суб'єктів господарювання незалежно від форми власності і організаційно-правової форми потребує належного інформаційного забезпечення. Інформація у розрізі її окремих складових є тим необхідним фактором, відсутність, недостатність або недостовірність якого може значно вплинути на результати контрольних дій. У бюджетній сфері є окремі особливості, які визначають окремі специфічні елементи інформаційного забезпечення контролю, не характерні для контрольного процесу прибуткових підприємств і організацій.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідженнями питань інформаційного забезпечення контрольного процесу за тими чи іншими його напрямками займались відомі українські вчені Кузьмінський A.M., Сопко В.В., Завгородній В.П., Білуха М.Т., Рудницький B.C., Калюга Є.В., Дрозд І.К., Шевчук В.О., Петрик O.A., Максімова В.Ф. та ін. Дослідники в контексті загальних проблем організації висвітлювали певні аспекти інформаційного забезпечення контролю, аудиту. Окремі елементи інформаційного забезпечення контрольного процесу саме в бюджетних установах потребують, на наш погляд, більш детального розгляду, зважаючи на останні тенденції в сфері контролю та в сфері інформаційних технологій.

Метою статті є дослідження елементів інформаційного забезпечення контролю, потреб користувачів контрольної інформації, та визначення складу інформаційного забезпечення контролю господарської діяльності бюджетних установ відповідно до цих потреб.

Кожна із наведених складових забезпечення має вагому роль в організації контролю господарської діяльності бюджетних установ.

Розглянемо особливості інформаційного забезпечення контрольного процесу.

Оскільки наука про інформацію є динамічною системою, усталеного визначення поняття «інформація» не існує. Вчені по-різному трактують дане поняття залежно від підходів, яких притримуються, а також сфери використання поняття.

Досить чітка систематизація визначень інформації наведена російським вченим Чернавским Д.С. [1]. Влучним та сумісним із особливостями контрольного процесу визначенням є, на наш погляд, визначення A.C. Сосніна та JI.B. Мельниченка, які вважають, що інформація - це відомості, одержані з різних джерел, які необхідно знайти чи одержати, вивчити чи дослідити, відкинути чи прийняти, перевірити і за необхідністю перевірити ще раз, перетворити на ресурс, прийняти рішення по його використанню і прорахувати (спрогнозувати) її загальну вигоду (економічну, соціальну, технологічну, політичну тощо) [2].

Під інформаційним забезпеченням аудиту проф. Рудницький B.C. розуміє певним чином упорядковану сукупність інформації, яку формують і використовують на різних стадіях процесу аудиту [3, с. 126].

Таким чином, інформаційним забезпеченням контролю є система вхідної та вихідної інформації, що формується на кожному етапі контрольного процесу.

Детальна класифікація інформації, необхідної в процесі контролю чи аудиту наведена в працях вітчизняних вчених Білухи М.Т [4, с.220], Рудницького B.C. [З, с.130- 131]

Вітчизняні вчені пов'язують виникнення поняття "інформаційне забезпечення" у зв'язку з розвитком автоматизованих систем управління [5,6]. На наш погляд, недоцільно зводити інформаційне забезпечення лише до автоматизованих систем отримання і обробки інформації, адже, навіть за відсутності інформаційних систем обліку, аналізу і контролю, можна отримати інформацію із первинної, зведеної облікової документації, звітності, спеціалізованих видань, нормативних документів тощо.

Відповідно до підходу українських вчених Сопка В.В., Зав городнього В.П. [6, с.363], організація інформаційного забезпечення контролю включає організацію номенклатур, формування бази даних і режиму функціонування АДБ, порядок збереження контрольної інформації.

Під номенклатурою контролю розуміють склад (перелік) даних інформації, яка є в законах, нормативних актах, кошторисах, квотах, планах і фактично зафіксованих характеристиках господарських фактів та процесів, використовуваних у контрольному процесі для підготовки управлінських рішень [6, с.129]. Вчені за характером оформлення розрізняють три типи контрольних номенклатур: первинний, кінцевий, проміжний. Вибір номенклатур контролю залежить від потреб користувачів інформації. У даному випадку маються на увазі ті користувачі, інформація яким потрібна для здійснення контрольних дій. Такі потреби є різними на кожному з етапів контрольного процесу. Потреби користувачів контрольної інформації визначають перелік контрольних номенклатур, який залежить як від форми контролю, так і від етапу контролю. Вибір контрольних номенклатур зумовлює необхідність розробки носіїв інформації.

Відповідно до потреб користувачів контрольної інформації на кожному з етапів у таблиці 1 наведене інформаційне забезпечення контролю.

На підготовчому етапі, перед безпосереднім проведенням різних процедур контролю, необхідно мати загальну інформацію про діяльність установи, зовнішні та внутрішні умови її функціонування, обсяг фінансування. Джерелами отримання інформації в цьому випадку є установчі документи, статистична інформація, загальні показники звітності установи, а також інші джерела, що дають можливість отримання даних про середовище діяльності установи.

При цьому використовуються Стандарти державного фінансового контролю за використанням бюджетних коштів, державного і комунального майна; Закон України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні»; Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та інші нормативні акти, що регламентують бухгалтерський облік та контроль в бюджетній сфері.

Проф. Рудницький B.C. наводить перелік інформації, необхідної для вивчення системи внутрішнього контролю. Так, основним джерелом інформації щодо вивчення аудитором прав і обов'язків посадових осіб є посадові інструкції. Джерелами інформації для перевірки санкціонування керівником господарських операцій служать первинні документи. Носіями інформації для процедур контролю за обмеженням доступу до активів є накази керівника і договори з матеріально-відповідальними особами про збереження матеріальних цінностей, грошових коштів [3, с.135].

Джерелами інформації відповідно до потреб користувачів на


Сторінки: 1 2