У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 65

УДК 65.012.32

A.C. Шумілова, доц., канд. екон. наук

Одеський державний економічний університет

Вплив бізнес концепції на процес реструктуризації підприємства

У статті розглядаються найвідоміші бізнес концепції, які є невід'ємною частиною процесу реформування сучасних підприємств. Пропонується групування бізнес концепцій. Особлива увага приділяється концепціям віртуальної організації; бенчмаркінгу, збалансованої системі показників, бережливому виробництву, обліку витрат по видам діяльності. Пропонується використання у процесі проведення реструктуризації деяких бізнес-концепцій.

підприємство, реформування, реструктуризація, бізнес концепції, менеджмент

Сучасний менеджмент є сполученням теорії і практики. Безліч теорій формують завдання і напрямки роботи сучасних менеджерів. У свою чергу підприємства вимушені трансформувати свою діяльність відповідно до нових уявлень про те, як необхідно ефективно функціонувати в умовах ринкового оточення. Разом із умовами успішного функціонування в ринковому оточенні міняються і концепції менеджменту і відповідно круг обов'язків керівників, а також еталони, по якім оцінюється їх робота.

Сучасні бізнес структури можна розділити на дві групи: одна це ті, хто схильні до змін, реформування і постійного вдосконалення, а друга, це ті, хто слідує давно випробуваним методам і не бажає змін, розраховуючи на стабільність і надійність старих методів і інструментів управління, які раніше забезпечували їх успіх.

Раніше переваги стабільності, масовості, досвіду і ієрархії, були незаперечні на протязі десятиліть. Положення «наукового менеджменту» Альфреда Слоуна, Фредеріка Тейлора були основою ведення бізнесу. На сьогоднішній день в умовах світової глобалізації, минулі методи «конвеєрного виробництва» не підходять для управління глобальними, різноманітними, віртуальними корпораціями XI століття. Сьогодні ж минулі достоїнства «старих» методів управління стають причиною кризових ситуацій на підприємствах.

Дослідженню розвитку і використання бізнес концепцій присвятили свої праці такі дослідники як: М.Латтанци, М.Кирнен , Белов А, Михайлова Е.А, Дирлав Дез і інші дослідники. У своїх роботах вони розглядають особливості застосування різних бізнес концепцій, переваги їх впровадження, а також складнощі, які можуть виникнути при їх практичній реалізації.

Прискорюється процес відділення «реальної» світової економіки від економіки «віртуальних» фінансових інструментів. Результатом розділення цих економік є нестабільність і складність світових фінансових ринків, а, отже, і всього міжнародного економічного середовища. Внаслідок цього на мікрорівні економіки набувають особливої актуальності такі важливі аспекти функціонування підприємства як вибір бізнес концепції як основи проведення реформування діяльності підприємства.

Гасло сучасних успішних підприємств: «Хочеш жити міняйся». Тому, гнучкість, рухливість, постійне навчання, вдосконалення методів управління, регулярні зміни, стали невід'ємними характеристиками успішних підприємств.

Все сильніше спостерігається фундаментальний рух: від економіки, заснованої на промисловому виробництві і експлуатації природних ресурсів, до економіки, що базується на наукоємких технологіях, інформації, інноваціях. На перший план висуваються концепції управління людськими ресурсами, формування гнучких швидкоадаптуючихся структур.

Макрооточення змінюється, а разом з ним і мікросередовище бізнес структур - це обов'язкова умова їх успішного функціонування, яка досягається завдяки проведенню реструктуризації, на чолі якої знаходиться прихильність, одній або поєднанню декілька бізнес концепцій, відповідних ідеології, стратегічній орієнтації і специфічним особливостям суб'єкта господарювання (рис.1).

Бізнес концепції еволюціонують, подібно до світових економічних і політичних тенденцій, забезпечуючи своїм послідовникам бажану ефективність.

Такі дослідники, як Анрі Файоль, Мері Паркер Фоллетт, Фредерік Тейлора, Пітер Друкер, Дуглас Макгрегор та інші, оказали значний вплив на стиль мислення, як керівників, так і теоретиків менеджменту і заклали основу процесу управління змінами на підприємствах [ 1 ].

Так, свого часу популярна «модель Тейлора», яку колись поставили в розділ своєї діяльності такі успішні компанії як UPS, Ford Motors і багато інших, заклала основи «науки про виробництво».

У 1920-і pp. аж до краху Уолл-стріт в 1929г., під впливом Мері Паркер Фоллетт з'явилися перші натяки на «Концепцію розширення повноважень» і виникла школа «Людських відносин».

У 1930-і pp. Альфред Слоан застосував на практиці «Систему підрозділів, або бізнес одиниць».

Консалтинговою фірмою Arthur D. Little одній з перших стали застосовуватися військові методи управління в бизнесу. А Джон Едер створив «Концепцію лідерства», заснованого на дії, яка активно застосовується успішними підприємствами всього світу вже не одне десятиліття.

Японія і Німеччина, що активно застосовують в післявоєнний період індустрійні методи і концепції, почали перебудову виробничих систем буквально з нуля. Японці утілили в життя ідеї У. Эдвардса Демінга, і рух якості, лягли в основу японського «економічного дива».

У 1950-і і 1960-і pp. з появою і розвитком комп'ютерів радикально змінилося уявлення про вплив нових технологій на функціонування компаній. В результаті Елвіном Тоффлером, в 1970 р. була сформульована «Концепція адхократії», яка сьогодні є актуальною і використовується успішними компаніями.

У 1980-і pp. стали повсюдно упроваджуватися японські методики, такі як «TQM», «Кайдзен» і «Точно-в-термін».

Розвиток світової економіки в другій половині 1980-х рр., на початку 1990-х рр. змінилося спадом, почалася рецесія. Тому, щоб збільшити прибуток, підприємства стали звертатися до нових концепцій, виправдовуючи ними зниження витрат. Виникла нова концепція, що відповідала вимогам часу: «Даунсайзінг» (скорочення).

У першій половині 1990-х рр. підприємствам було необхідно перегрупуватися і націлюватися на виживання в короткостроковій перспективі, а з іншої - розширюватися ради конкуренції на глобальному ринку для довгострокового успіху, тоді і з'явилися такі концепції, як «Ключові компетенції», «Збалансована система показників», «Акціонерна вартість», «Рєінжінірінг бізнес-процесів». Виникли такі нові поняття як транснаціональні корпорації, матричний менеджмент, глобалізація. Тим часом продовжувалася війна з бюрократією, упроваджувалися аутсорсінг і нові організаційні форми, на це вплинули такі ідеї, як «Трилисник» Чарльза Хенді.

Протягом 1990-х


Сторінки: 1 2 3