У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 336

УДК 336.76; 336.717.71

Т.М.Котенко, доц., канд. екон. наук

Кіровоградський національний технічний університет

Проблеми й перспективи розвитку фондових бірж в Україні

Стаття присвячена проблемам розвитку бірж та їх технічного забезпечення діяльності, розвитку первинного розміщення акцій регіональних підприємств на світових фондових біржах біржова діяльність, фондовий ринок регіону, автоматизація фондових бірж, первинне розміщення акцій

Технічний прогрес, розвиток біржової справи не змінили основу організації біржової торгівлі, однак відбулися значні зміни, що дозволили зробити роботу сучасних бірж більш ефективною, полегшити процес товарообігу, вдосконалити систему комунікацій.

На сьогоднішній день в нашій країні поява електронної біржі свідчить про значне підвищення технічного рівня торгівлі цінними паперами, що має позитивний вплив на економіку в цілому. Головною перевагою електронної біржі є можливість проведення торгових операцій у будь-який час доби, а також більш низькі операційні витрати.

На даний час широке застосування засобів автоматизації дозволяє сформувати міцну технологічну базу для вдосконалення організаційного керування біржею. Правда це дозволить вирішити тільки частину проблем, пов'язаних з нестримним зростанням обсягів інформації.

Іншою, не менш важливою проблемою діяльності біржі є ступінь її готовності до комп'ютеризації, а саме: чи готовий кожен співробітник біржі підвищити кваліфікацію, змінити технологію своєї праці; чи сформована навколо персоналу біржі розвинута інфраструктура, сервіс, що включає методологічне, технічне та програмне забезпечення; можливий перехід конкретної біржі до системного реформування існуючої інформаційної технології.

Коло проблем, пов'язаних з автоматизацією біржової діяльності, надзвичайно широке. До них відносяться як загально технологічні задачі організації обробки інформації (формування оптимального діалогу, визначення колективних форм обробки інформації, вироблення процедур спілкування з базами даних і ін.), так і питання вибору ефективних технологічних і технічних засобів, необхідних для проведення подібної роботи. Фахівці, зайняті на біржі, за допомогою персональних ЕОМ одержують можливість полегшити, в значній мірі впорядкувати й інтенсифікувати свою трудову діяльність.

Засоби автоматизації значно спрощують діяльність біржі, підвищують її оперативність, дозволяють збільшити кількість представлених товарів і число брокерських фірм, тобто збільшується оборот біржі.

Характерною проблемою є те, що на даний час рівень автоматизації фондових бірж в Україні є недостатньо високим. Причини цього наступні: відсутність вітчизняного досвіду автоматизації біржової діяльності; специфічні особливості бірж як об'єктів автоматизації; відсутність розвиненого вітчизняного ринку біржових інформаційних технологій; неможливість в більшості випадків прямого запозичення зарубіжного досвіду автоматизації діяльності бірж; непідготовленість об'єкту управління до застосування придбаних програмних засобів, а також не уніфікованість біржових операцій. відповідним чином обладнане приміщення для здійснення операцій; наявність засобів зв'язку й інформації;

розробка такої процедури, що забезпечить швидке й акуратне заключення угод; ефективна система клірингу та збору депозитів для забезпечення фінансової цілісності ф'ючерского контракту;

правила, що відповідають законодавству, стосуються всіх учасників ринку

Таким чином, питання технічного забезпечення біржової діяльності постає актуальною проблемою, яка потребує негайного вирішення.

Останніми роками ринок цінних паперів України наочно довів, що він може виступати ефективним джерелом залучення та перерозподілу тимчасово вільних коштів. Багато великих національних підприємств вийшли на ринок облігаційних позик, що дало їх змогу не лише скоротити витрати на обслуговування кредитних коштів )облігаційні ставки нижчі за банківські), а й сформувати позитивну кредитну історію, яка дасть можливість надалі здешевити кошти, що залучаються. Залучення фінансових ресурсів шляхом виходу вітчизняних компаній на іноземні фондові ринки поступово нарощує все більші обсяги.

Серед порівняно нових для українських компаній способів залучення інвестиційних ресурсів на особливу увагу заслуговує IPO (Initial Public Offering) - первинне (публічне) розміщення акцій. За останні роки на ринку первинного розміщення акцій чітко простежуються такі тенденції: на фондових ринках зареєстровано відмінні показники ліквідності; зростає конкуренція між світовими фондовими біржами; на місцевих біржах активно проходить публічне розміщення акцій великих компаній; значно зросла кількість альтернативних джерел фінансування, зокрема, з'явилися фонди прямих інвестицій. З огляду на це для дослідження українського ринку ІСО найбільш актуальними уявляються прямі інвестиції, злиття і поглинання, причому формується нова світова тенденція - процес зворотного акціонування, чи так звані операції переходу компанії «від публічної до приватної».

Економіка України поступово інтегрується до міжнародних фінансових ринків, і наслідки цього процесу стають все більш відчутними для української фінансової системи. Тому високі темпи інтеграції продовжують стимулювати розвиток ринку ІРО.

Виділяють три основні мети проведення ІРО:

1. Залучення значного фінансового капіталу на довгостроковій основі. За оцінками експертів, для розвинутих країн та деяких країн, що розвиваються співвідношення залученого капіталу на біржах і валового національного доходу перевищує 2% незалежно від розвитку економіки. Україна поки що не належить до цих країн.

2. Об'єктивна оцінка вартості підприємства. Основними передумовами останньої є наявність ефективного регулювання ринку й корпоративних відносин, вільний доступ інвесторів і висока якість конкуренції. Під ефективним регулюванням розуміють заборону маніпулювання цінами і ринком, використання інсайдерської інформації та усунення фактора монополізації ринку, прийняття стандартів корпоративного управління «прозорість» інформації.

3. Первинне розміщення акцій підтверджує, що корпоративне управління в компанії відповідає прийнятому стандарту, досягнуто інформаційної прозорості, а сама компанія має дострокову стратегію розвитку свого бізнесу.

Українські підприємства найбільшою мірою приваблює альтернативний інвестиційний ринок (AIM) Лондонської фондової біржі, а також можливість Варшавської, Віденської та Московської бірж, оскільки вони пропонують порівняно невисоку вартість розміщення та досить широку базу потенційних інвесторів.

Слід зазначити, що в Україні вже накопичено достатній досвід залучення капіталу за допомогою ІРО.

В цілому залучення


Сторінки: 1 2