У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 123

УДК 123.456:789

С.О. Пермінова, доц., канд. пед. наук, В.О. Пермінова, студ.

Національний технічний університет України «КПІ»

Ефективне лідерство в умовах глобалізації ринку

В статті набули розгляду сучасні тенденції бізнес-середовища щодо ролі знань, нематеріальних активів та інтелектуального капіталу. Проаналізовано суспільні процеси підвищення ступеню свободи підлеглих і зміни акцентів в ефективному лідерстві з організації задач і ситуацій на організацію відносин і систем. Визначені та обґрунтовані лідерські вміння і навички, які допомагають досконало оволодіти усіма ключовими аспектами керівництва.

глобалізація бізнесу, ефективні системи управління, лідерські навички, нові технології впливу

Постановка проблеми та її актуальність. Багато процесів, які мають відношення до управління, розвитку організації та лідерства, з ряду причин сьогодні видозмінюються. Протягом останніх десятиліть структура компаній має тенденцію до ускладнення, що є наслідком змін як внутрішнього характеру, так і її зовнішнього оточення.

Ці зміни особливо помітні у сфері прийняття рішень, де яскраво прослідковується збільшення ступеню свободи завдячуючи технологічним змінам. У цивілізованому світі все яскравіше окреслюється тенденція щодо ролі підлеглих у загальному виробничому процесі. Люди, які працюють в галузі інтенсивних технологій, отримують можливість виступати в ролі експертів: формулюють особисті судження і приймають технічні рішення. І, як наслідок, постає нагальна потреба у використанні нових методів керівництва на основі розвитку більш складних і тонких професійних навичок.

Менеджери та лідери не в змозі сьогодні ефективно управляти тільки за рахунок прийняття рішень і розповсюдження наказів. Вони мають прагнути до «кооперації» і зацікавленості співробітників щодо успішного виконання завдань. В міру збільшення ступеню свободи робітників в прийнятті рішень фокус уваги менеджера зміщується. Тобто основний акцент в ефективному лідерстві та управлінні переходить від змісту до процесу.

Аналіз останніх досліджень. На думку провідних теоретиків менеджменту та менеджерів-практиків ( Греттон Л., Едвінссон Л., Назарова Г.В., Сірко А.В., Співак В.А., Томсон Кевін М., Цуркан М.Л. та ін..) глобалізація бізнесу потребує абсолютно нової концепції управління і навчання всередині організації, оскільки ареною діяльності компанії стає увесь світ. Різниця в культурних аксіомах, моделях поведінки, цінностях має бути врахована в діяльності менеджерів усіх рівнів керівництва.

Метою статті є окреслення принципово нового середовища бізнес-організацій, яке має радикальний вплив на ефективну лідерську поведінку керівника.

Методологічну основу становлять концептуальні положення про сутність управління організацією, специфічні моделі і принципи успішного лідерства, системи загальнонаукових і спеціальних методів (наукової абстракції, діалектичного, аналізу й синтезу при узагальненні теоретико-методологічних положень).

Виклад основного матеріалу. Однією із характерних змін сучасності, що має значний вплив на систему менеджменту загалом та на ефективну лідерську поведінку зокрема є перехід країн до економіки, ключову роль в яких відіграють знання, нематеріальні активи і особливо інтелектуальний капітал.

Під інтелектуальним капіталом Л. Едвінссон розуміє "особливе поєднання людського капіталу (реальні і потенційні інтелектуальні здібності, а також відповідні практичні навички) та структурного капіталу (складові капіталу компанії: зв'язки із споживачем, бізнес-процеси, бази даних, бренди, ІТ-системи). Це - здатність трансформувати знання і нематеріальні активи у фактори (ресурси), які створюють капітал (і відповідну вартість) за рахунок ефекту від "множення" людського капіталу на структурний. [6]

У найпотужніших компаніях світу ринкова вартість інтелектуального капіталу перевищує балансову вартість матеріальних активів більше ніж у 4 рази, що актуалізує необхідність ефективного управління цим капіталом як основним інвестиційним ресурсом в системі загального менеджменту компанії.

Нове бізнес-середовище характеризується складністю, великими сподіваннями, значним перевантаженням, пильною увагою ЗМІ, необхідністю спрямовувати і вести за собою сучасне Net - покоління, що потребує адекватного лідерства. Сучасні керівники-лідери мають глибоко розуміти сутність підприємництва, забезпечувати формування і реалізацію стратегічного напряму, нести відповідальність за успіх комерційної діяльності, їхні дії повинні узгоджуватися із сучасними знаннями, тобто бути головним спонсором у розвитку підприємництва на основі ефективного використання потенціалу сучасних знань.

Сьогодні лідери працюють у принципову новому середовищі, і якщо вони мають бажання працювати успішно і надалі, то їм необхідно внести суттєві вдосконалення в поведінку і погляди. Стилі поведінки сучасного лідера характеризуються гнучкістю, імпровізацією, створенням, так званого, "продуктивного хаосу". Хаордичні організації потребують відповідного керівництва, яке суттєво відрізняється від аналогічних процесів у традиційній ієрархічній організаційній структурі. Сучасна бізнес-організаціє являє собою комплекс соціальних процесів, які не завжди є передбачуваними і прогнозованими. Ситуація затвердження стратегії на п'ять років і передбачення механізмів її реалізації сьогодні не спрацьовує. Тому лідерам доводиться відмовлятися від застарілої організаційної моделі та спроб контролювати людей, і створювати умови, які б допомагали працівникам в умовах невизначеності бути інноваційними у своїх діях.

Лідерство перестає бути індивідуальним, воно стає успішним в результаті розділення, яке підтримується ментально і в якому приймають участь робітники компанії. В такій ситуації лідери не віддають команди, а стають наставниками і роблять те, що іншим працівникам не приходить на думку. Тобто їм необхідно вміти переконувати, а не диктувати. Хороший бізнес полягає в тому, щоб захопити своєю ідеєю, оскільки досягнення домовленості з робітниками відносно фундаментальних цілей і цінностей - тривалий і кропіткий процес. Нерідко менеджери потерпають від відсутності адекватних послідовних ідей відносно того, як реалізувати намічене і мобілізувати організацію. Цей аспект стосується відносин з колективом, його здатності вибудовувати довіру як всередині організації, так і за її межами. В сучасній економіці, яка є більше економікою уваги, аніж традиційно капіталістичною, це означає,


Сторінки: 1 2 3 4 5