У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 330

УДК 330.16:332.132

В.В. Стародубцев, доц., канд. екон. наук, А.В. Стародубцев, ас.

Кіровоградський національний технічний університет

До питання методології дослідження малого бізнесу

Стаття присвячена питанням методології дослідження малого бізнесу. Визначено особливості малого бізнесу як економічної категорії, показники оцінки ефективності його діяльності, критерії оцінки державних структур в сприянні розвитку малого бізнесу.

малий бізнес, економічні структури, суб'єкт малого бізнесу, підтримка малого бізнесу, характеристики малого бізнесу, оцінка діяльності малого бізнесу

Постановка проблеми. Малий бізнес є невід'ємним елементом сучасної ринкової системи господарства, без якого економіка й суспільство в цілому не можуть нормально існувати й розвиватися. В усьому світі мале підприємництво виступає сьогодні в якості однієї з рушійних сил економічного та науково-технічного прогресу й головного роботодавця у всіх галузях економіки.

На сьогодні в Україні колосальний потенціал малого бізнесу в значній мірі не використаний. Ця обставина є великою перешкодою для успішної реалізації необхідних перетворень і політичної стабільності в країні, особливо в період економічної кризи, яка може спричинити досить великий спад в різних галузях та значний ріст безробіття. Саме тому нагальною потребою сьогодення є системне дослідження закономірностей розвитку малого бізнесу в умовах становлення ринкової економіки в нашій країні.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідженню різних сторін розвитку малого бізнесу в Україні присвятили чимало робіт такі вітчизняні вчені, як Варналій З.С., Дрига С.Г., Жаліло Я.А., Клочко Ю.О., Кужель О.В., Ляпін Д.В. Однак більшість робіт, присвячених проблематиці малого бізнесу, зосереджено, як правило, на дослідженні лише окремих його аспектів - соціальних, правових, фінансових і ін., а висвітлення деяких важливих питань носить поки що загальний характер, що не дозволяє дати глибоку, всебічну характеристику малому бізнесу як важливому, самостійному сектору економіки. При цьому відсутність глибокого аналізу й досить ясного розуміння місця й ролі малого підприємництва в сучасній моделі ринкового господарства не дозволяють чітко сформулювати концепцію механізму підтримки розвитку малого бізнесу в Україні на державному та регіональному рівнях. З цього приводу в публікаціях дослідників з різних аспектів становлення й функціонування малого бізнесу в Україні часто наголошується на відсутність належної уваги керівництва країни до проблем малого підприємництва й рекомендацій відомих учених-економістів [1,3,4,5,6].

Мета статті. Метою даної статті є поглиблення методології дослідження сутності й закономірностей розвитку малого бізнесу в умовах становлення ринкової економіки в Україні, розгляду його в якості складної багатофункціональної економічної підсистеми, що має тенденцію саморозвитку, та побудова на цій основі обґрунтованих кількісних та якісних критеріїв оцінки діяльності різних структур у створенні умов для розвитку малого бізнесу

Виклад основного матеріалу. Будь-яка економіка, як складна система, немислима без наявності в її структурі різних складових підсистем, що виконують доцільні функціональні дії. На наш погляд, малий бізнес правомірно розглядати в якості однієї з підсистем у загальній структурі економіки, яка інституціонально закріплена й виконує суспільно значимі господарські дії, але не створює достатніх умов для власного функціонування. Тобто, малий бізнес може ефективно функціонувати в межах розвинутих економічних структур.

Необхідно також відзначити, що суб'єкт малого підприємництва - це складний, цілісний у часі об'єкт дослідження, поводження якого далеко не завжди диктується економічною вигодою, а залежить від комплексу психологічних, соціальних, етичних і генетичних факторів. На нашу думку, треба усвідомлювати діалектичний характер малого бізнесу, що проявляється в єдності позитивних і негативних моментів. Вирішуючи значимі економічні, соціальні й інноваційні завдання, малий бізнес може також виступати джерелом загострення соціальних, політичних і навіть етнічних проблем. Використання діалектичного підходу дозволило б глибше зрозуміти природу й взаємозв'язок структурних елементів досліджуваної системи, визначити закономірності її розвитку й разом з тим виробити науково обґрунтовані й життєздатні теоретичні й практичні рекомендації з формування механізму регулювання й підтримки малого бізнесу.

Однією з найважливіших проблем дослідження малого підприємництва є наукове обґрунтування критеріїв необхідної якості. Від цього багато в чому залежить ефективність правового регулювання діяльності малих підприємств, податкова політика, державна підтримка й ін.

У сучасній економічній літературі й практиці не спостерігається єдиного підходу до розробки таких критеріїв. В основному всі зусилля зводяться до спроб установити загальні критерії розміру малого підприємства. Очевидно, що не всі характерні риси, властиві малим підприємствам, можуть виступати якісними критеріями малого бізнесу в цілому.

Мале підприємство являє собою особливу категорію підприємств. Його не можна вважати ні "усіченою" моделлю великої фірми, ні проміжною формою в процесі переходу до фірми більшого розміру. У пропонованому нами підході мале підприємство розглядається як окремий елемент, що є одним з базових у загальній системі підприємництва.

За словами відомого вченого-економіста В. Леонтьєва, економіка кожної країни - це велика система, що включає різні види діяльності, і кожний компонент системи може існувати тільки тому, що перебуває у взаємозв'язку й взаємозалежності з іншими елементами [2].

На нашу думку, малий бізнес як економічна система - це своєрідна соціальна форма організації економічної діяльності, складний господарський механізм, завдання якого полягає в тому, щоб знаходити шляхи й методи ефективного використання обмежених ресурсів в умовах невизначеності. Він завжди йде попереду, вишукуючи ніші в економічній діяльності, а засвоївши їх, створивши конкурентне середовище, передає естафету середньому та великому бізнесу, при цьому сам дуже рідко трансформується у великий бізнес.

Економічна система функціонує в умовах існування й розвитку таких соціально-


Сторінки: 1 2 3 4