У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 339

УДК 339.5.01

ВЕРЛАНОВ Ю.Ю., ВАСИЛЬЄВ А.А.

Миколаївський державний гуманітарний університет ім. Петра Могили, м. Миколаїв

ПЕРЕДУМОВИ ФОРМУВАННЯ ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ КРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ

Розглядаються передумови формування зовнішньоторговельної політики для країн Центральної та Східної Європи в контексті економічної безпеки. На основі аналізу наукових публікацій визначено сукупність попередніх умов формування зовнішньоторговельної політики, а також проведено їх класифікацію за характером сприяння ефективній, безпечній зовнішньоекономічній політиці, виділено чотири основні групи: економічні, пов'язані з загальним станом та організацією господарського життя в країні; інституційні, що враховують відносини всередині та між суспільними інститутами; ресурсно-технологічні та фінансові, тобто такі, що пов'язані з формуванням, розподілом та використанням фондів коштів у суспільстві. Класифікація, як складова методології науки про економічну безпеку, доповнює можливості розробки практичного інструментарію економічної політики на ґрунті взаємозв'язку зовнішньої торгівлі, державного регулювання та економічної безпеки.

Pre-conditions of foreign trade for the countries of Central and East Europe in the context of economic security policy are examined. On the basis of analysis of publications, a set of trade policy pre-conditions is generalized, and also their classification by the character of assistance to safety effective external economic policy is conducted, four basic groups of conditions are selected: economic, which are related to the general organization of economic life in the country; institutional, that take into account relations inwardly and between public institutes; resource-technological and financial, that are related to forming, division and use of funds of facilities in society. Classification, as a methodology component concerning economic security, complements possibilities for the development of practical tools for economic policy on the basis of interlinks between foreign trade, government control and economic security.КРАЇНИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ та Східної Європи демонструють новий досвід розвитку, який важко піддається опису в контексті традиційних теоретичних уявлень. Внаслідок цього зростає ймовірність прийняття країнами рішень у галузі економічної, у тому числі й зовнішньоторговельної, політики, що можуть створювати суттєві перешкоди та загрозу на шляху економічного зростання. Виникає проблема підтримки необхідного рівня економічної безпеки. Відображенням її актуальності слугують активні дослідження у даній галузі, що проводяться в різних країнах з початку 90-х років.

Проблематика зовнішньоторговельної

політики країн у контексті економічної безпеки привертає увагу багатьох українських дослідників. Внесок у розробку теоретичних засад зробили: А.Г.Пастернак-Таранушенко [12], Т.Т.Ковальчук [9], В.Т.Шлемко, І.Ф.Бінько [15], В.Г.Андрійчук [2, 3], В.П.Тітаренко [5, 13], А.І. Мокій [4] І.В.Бураковський [6], А.В.Чесноков [14] та ін. Їх роботи охоплюють головним чином питання ринкової трансформації в контексті позицій України в системі світогосподарських відносин, а також теоретичні та практичні особливості економічної безпеки перехідних економік у світі. Результати досліджень створюють грунт для концептуального розуміння принципів та підходів до безпеки зовнішньоекономічних відносин, а також реалізуються практично у нормах і правилах зовнішньоторговельної діяльності країни.

Аналіз вітчизняних та іноземних наукових публікацій із зазначеної проблематики, а також дослідження взаємозв'язків по вектору "зовнішня торгівля - державне регулювання - економічна безпека" свідчать про те, що деякі теоретичні концепції, важливі при формуванні ефективної та безпечної для держави зовнішньоторговельної політики, не користуються достатньою увагою. Так, попри існування загальної теорії зовнішньої торгівлі, потребують подальшого розвитку уявлення про механізм і систему політичних інструментів забезпечення економічної безпеки, та, головне, питання щодо методології її оцінки й концепції передумов безпечної

зовнішньоторговельної політики.

Відтак мета даного дослідження полягає у систематизації в контексті економічної безпеки передумов формування зовнішньоторговельної політики для країн Центральної та Східної Європи.

Економіка та політика являють собою дві сфери суспільної практики. Це щільно взаємопов'язані системи, кожна з яких виконує власні функції. Економіка надає механізм виробництва матеріальних основ (благ) суспільного буття. Політика відповідає за встановлення соціальних зв'язків в умовах соціальних різниць та протилежностей [10].

У ситуаціях, коли проявляється загроза порушення процесу виробництва матеріальних благ, виникають підстави для застосування політичного механізму.

Політика - це сфера, в якій формуються механізми захисту інтересів, в тому числі загальних для суспільства, до яких, зокрема, належить національна безпека. Урахування державними органами країни економічних передумов у процесі формування таких механізмів є важливим чинником ефективності політики. Зауважимо, що "передумова" традиційно уявляється як попередня умова існування, виникнення, діяння чого-небудь [7].

Економічна безпека існування країни обумовлена функціонуванням чотирьох взаємопов' язаних систем: економічної, інституційної, ресурсно-технологічної та фінансової, що створює грунт для визначення класифікаційних ознак передумов політики.

Аналіз наукових публікацій надав можливість виділити сукупність попередніх умов формування зовнішньоторговельної політики. В їх складі присутні основні групи, що можуть бути систематизовані за характером сприяння ефективній безпечній зовнішньоекономічній політиці: економічні, інституційні, ресурсно- технологічні та фінансові.

І. До групи економічних попередніх умов належать такі, що пов' язані з загальним станом та організацією господарського життя [16] в країні:

1. Врахування відносного розміру економіки [1]. Країни з великими економіками, природно, мають більший вплив на встановлення правил, що регламентують міжнародні економічні стосунки. Наприклад, домінуючи у вимірі економічної активності в повоєнні роки, під час відбудови європейських та азіатських країн, США відіграли ключову роль у формуванні міжнародних економічних інститутів та утворень, які досі визначають світову економічну активність.

З точки зору відносного розміру економіки окремі держави Східної та Центральної Європи не здатні домінувати у міжнародній торгівлі, але вони можуть отримати певні переваги,


Сторінки: 1 2 3 4