У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 65

УДК 65.012.12:334Туркоман Л.С.

Роль і місце економічної діагностики в системі оцінки стану суб'єктів господарювання

У статті розкрито систему показників економічної діагностики, розглянуто класифікацію видів діагностики стану підприємства, а також запропоновано власне визначення терміна «економічна діагностика».

Ключові слова: діагностика, фінансова оцінка, економічна діагностика, фінансові показники, економічний аналіз, фінансова діагностика, експрес-діагностика, бізнес- діагностика.

В статье раскрыта система показателей экономической диагностики, рассмотрена классификация видов диагностики состояния предприятия, а также предложено собственное определение термина «экономическая диагностика».

Ключевые слова: диагностика, финансовая оценка, экономическая диагностика, финансовые показатели, экономический анализ, финансовая диагностика, экспресс- диагностика, бизнес-диагностика.

The system of economic diagnosis indices is exposed in the article. The classification of types of enterprise condition diagnostics is developed, and also own definition of the «economic diagnostics» is offered .

Key words: diagnostics, financial estimation, economic diagnostics, financial indexes, economic analysis, financial diagnostics, express-diagnostics, business-diagnostics.Постановка проблеми. Рівень розвитку економіки на сьогоднішній момент вимагає від господарюючих суб'єктів, які господарюють, дотримування певних правил для успішного функціонування в ринковому середовищі. Це зумовлює застосування різних методів економічного і фінансового аналізу для оцінки їх діяльності при прийнятті управлінських рішень. Саме в таких умовах актуальності набуває своєчасне виявлення певних ознак, що свідчать про ступінь розвитку підприємства в певний момент часу за допомогою охоплення найбільш детальної і достовірної інформації.

Ці обставини сприяють пошуку нових підходів щодо вивчення стану суб'єктів господарювання і появі економічної діагностики як нового способу оцінки аналітичної інформації. Крім того, ії застосування дозволяє своєчасно виявити додаткові резерви розвитку підприємства або вказати на їх відсутність. Тому для кращого розуміння актуальності і сутності досліджуваного поняття варто зупинити увагу на розгляді й аналізі наукових видань, що висвітлюють дане питання.

Аналіз останніх досліджень і публікакцій. Потрібно відмітити, що теоретико-методологічні засади економічної діагностики стану підприємства викладені в працях вітчизняних і закордонних вчених. Зокрема, вивченню актуальності та розкриттю сутності досліджуваного явища приділили увагу Загорна Т.О., Костенко Т.Д., Підгорна Є.О., Рижиков В.С., Панков В .А., Герасимов А. А., Ровенська ВВ., Гетьман О.О., Шаповал В.М., Баранов В.В., Бердникова Т.Б., Глазов М.М., Дмітрієва О.Г., Коласс Б. та інші. Слід відмітити розбіжність і неоднозначність у думках дослідників даного питання і як наслідок появу численної кількості підходів і методик.

Таким чином, більш детальне вивчення наукових положень щодо діагностики дозволить краще розглянути теоретичні аспекти та зробити практичні висновки.

Тому ціллю статті є поглиблення теоретико- методологічних засад економічної діагностики підприємств.

Для досягнення поставленої мети було:

проведено критичний огляд наукової літератури та розкрито систему показників економічної діагностики;

розглянуто класифікацію видів діагностики стану підприємства;*

відповідно до проведеного аналізу теоретичних

підходів, запропоновано власне визначення

терміна «економічна діагностика».

Виклад основного матеріалу. У наукових дослідженнях, що присвячені економіці підприємства, немає єдиного визначення економічної діагностики. Різні підходи щодо цього питання зумовлені неоднозначністю в думках дослідників.

Термін «діагностика» запозичений з медицини і походить від слова «діагноз», що в перекладі з грецького означає розпізнавання, визначення. Вживаючи слово «діагноз», мають на увазі, по-перше, констатацію результатів дослідження когось або чогось, по-друге, висновок за цими результатами на підставі показників, нормативів, характеристик тощо [13, с. 387].

Перед усім, необхідно визначити співвідношення таких понять як загальна діагностика і економічна діагностика підприємства. Загальна діагностика підприємства включає в себе такі складові: економічну діагностику, функціональну діагностику, діагностику зовнішнього середовища, стратегічну діагностику.

Економісти дають різні визначення досліджуваного поняття. Так, В.Г. Герасимчук вважає, що діагностика передбачає визначення суті та особливостей проблеми на основі всеохоплюючого аналізу, застосовуючи певний набір принципів та методів його проведення. В.Ш. Раппопорт пропонує таке визначення: «Діагностика - управлінська робота з виявлення проблем і вузьких місць системи управління підприємством». На думку Е.М. Короткова, діагностика - визначення стану об'єкта, предмета, явища чи процесу управління за допомогою реалізації комплексу дослідницьких процедур, виявлення в них слабких ланок та «вузьких місць» [14, с. 146]. І.Д. Фаріон вказує: «Діагностика - це метод аналізу стану внутрішнього середовища організації, встановлення проблем та вузьких місць, які спричиняють відхилення та деформації об'єкта від норми чи цілі, виявлення потенційно сильних та слабких сторін, що впливають на формування та реалізацію ефективної стратегії організації» [15, с. 8-9]. Отже, можна сказати, що дослідники, у першу чергу, звертають увагу на аналіз внутрішнього середовища підприємства.

На думку Муравйова А.І., «економічна діагностика являє собою спосіб визначення характеру порушень і області господарської діяльності, у якій відбуваються відхилення від нормальної відносної динаміки різних процесів, що виражаються через темпи зміни відповідних показників» [6, с. 17]. Такий підхід показує динамічний характер економічної діагностики.

Під діагностикою Глазов М.М. розуміє «вчення про методи і принципи розпізнавання дисфункцій і постановку діагнозу об'єкта, що аналізується з метою підвищення ефективності його функціонування, підвищення його життєздатності в умовах вільної конкуренції, вільного, нерегульованого ринку» [3, с. 23]. Тут автор, у першу чергу, звертає увагу на існування підприємства в умовах досконалої конкуренції.

Також варто звернути увагу на точку зору іноземних дослідників. Так, наприклад, Б. Коллас відзначає, що «... займатися діагностикою - це означає розглядати фінансовий стан підприємства так, щоб виявити в динаміці симптоми явищ, які можуть затримати досягнення поставленої мети і вирішення завдань, піддаючи небезпеці плановану діяльність» [5, с. 43]. Видно, що, перш за все, робиться акцент на


Сторінки: 1 2 3