У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 658:334

УДК 658:334.012.64

Парсяк В.H., Український державний морський технічний університет

Внутрішньофірмове управління бізнесом очима менеджерів малих підприємств

Предметом даного дослідження виступають питання організації управління малими та середніми підприємствами. Дослідження проводилося шляхом опитування менеджерів підприємств малого бізнесу Миколаївського регіону.

The subject of this investigation is question of management organization at small and middle enterprises. The investigation has been received by questioning of managers, who work at small business enterprises in Mykolaiv region.Управління малими підприємствами в районі, досвід розвинутих країн свідчить, що малий бізнес - один з чинників економічного зростання. Особливе значення він має для країн, що знаходяться у фазі трансформації. В Україні держава намагається створити передумови для найповнішого розкриття підприємницького потенціалу нації. Основні зусилля спрямовані на створення системи необхідних нормативію-правових актів, організацію мережі державних та громадських організацій, що здійснюють підтримку підприємств малого бізнесу, формування фінансово-кредитного та інвестиційного механізму, що поєднує кошти держави та інвестиційні ресурси приватного капіталу. Але сучасне економічне та інсттуціональне середовище фінансування малих підприємств в Україні, на жаль, представляється недосконалим. За таких умов підприємцям необхідно шукати внутрішні джерела забезпечення належного рівня життєздатності, В тому числі за рахунок удосконалення внутрішньо- фірмового менеджменту. Саме питання організації управління матими та середніми підприємствами і є предметом дослідження. Воно проводиться з метою вивчення специфічних рис основних аспектів управлінської діяльності на малих підприємствах, у тому числі таких як організаційна культура планування, контроль та мотивація, рівень професійної підготовки менеджерів. Дослідження проводилося шляхом опитування менеджерів підприємств малого бізнесу Миколаївського регіону.

Цей регіон представляється типовим для України, бо саме тут у недалекому минулому концентрувався могутній промисловий та науково- дослідний потенціал, який від початку ринкових перетворень зустрівся з досить складними проблемами. Виробничі потужності великих промислових підприємств використовуються погано, галузеві наукові установи практично втратили замовлення, що обумовило значний відтік кваліфікованого персоналу.

Середовище малого бізнесу, навпаки, зросло. В ньому формуються свої власні уявлення про організацію менеджменту, які несуть у собі контексти, характерні, значною мірою, вітчизняному історичному досвіду. Отже, одержані в процесі дослідження результати можуть стати у нагоді як підприємцям, так і науковцям, що зацікавлені у підвищенні ефективності підприємництва в Україні.

Анкета для опитування складалася з 42 питань щодо загальної інформації про підприємство, професійно-кваліфікаційний рівень менеджера та його оцінки управлінських процесів на фірмі. Наведемо основні з одержаних результатів.

Галузева належність підприємств, менеджери яких брали участь в опитуванні, представлена наступною структурою: сфера торгівлі - 57 підприємств (54,8%), виробничі фірми - 11 (10%), фінансово-посередницькі - 10 (9,6%), будівельні організації та заклади громадського харчування - по 6 (5,8%), решту 14 складають транспортні, туристичні, сервісні та багатопрофільні підприємства. За тривалістю періоду існування всі підприємства були розподілені на чотири групи: 1) щойно створені або існують менше року — 14 (13,5%); 2) існують від 1 до 3 років - 27 (26%); 3) від 3 до 5 років - 40 (38,4%); 4) зриті, що функціонують протягом 5 і більше років, - 23 (22%). Останні мають певний досвід ведення бізнесу. Чисельність персоналу 56-ти з опитаних підприємств (53,8% від загальної кііькості) становить вії 1 до 9 чоловік (табл. 1), на 31-му з них працювало 10-49 осіб. Певним чином це відповідає струк турі малих фірм в інших країнах світу.

За юридичним статусом 62 підприємства (59,6%) є товариством з обмеженою відповідальністю. 29 (27,8%) - зареєстровані як приватні, 8 - акціонерні товариства закритого типу (6,4%) га 5 - колективні підприємства (4,8%).

У розділі анкети, що стосувався затильних відомостей про підприємство, респондентам було запропоновано оцінити стан справ на фірмі. Відповіді розподілилися наступним чином: 45 підприємців вважали свій бізнес безнадійним, 43 - задовільним, 44 - [здають, що він успішний, 18 менеджерів не дали відповіді на це питання, аргументуючи невизначеністю бізнесового середовища, коли стан справ змінюється дуже швидко.

Серед опитаних було 103 чоловіки (68,7%) та 47 жінок, з них 72 (48%) були керівниками підприємств, 42 (28%) — заступниками директорів, 36 — функціональними менеджерами (24%). Віковий склад опитаних у цілому відтворює традиційну для малого бізнесу ситуацію, коли основна частина припадає на найбільш активну вікову групу - 25-45 років (61,3%).

Результати діяльності підприємства суттєво залежать від майстерності та професіоналізму керівництва. Протягом останніх років в Україні спостерігається посилення конкурентної боротьби в сфері бізнесу, стає очевидним, шо для досягнення успіху одних підприємницьких здібностей, як це було на початку переходу до ринкової економіки, вже недостатньо. Найкращих результатів досягають ті, хто органічно поєднує особисті якості підприємця (незалежність, оптимізм, готовність до ризику, комунікабельність, рішучість, наполегливість, активність, гнучкість, впевненість у собі, лідерство, здатність вести справи, творча винахідливість, передбачення, ініціативність, загальна культура, організаційні здібності) та має широкий спектр знань та навичок, особливо в сфері сучасного бізнесу (менеджменту, маркетингу, фінансів, інформаційних технологій тощо). Тому в дослідженні зроблено спробу виявити залежність між рівнем освіти, профілем одержаних знань, стажем роботи та станом процесів управління на підприємстві.

Освітній рівень опитаних керівників доволі високий. Вищу освіту мають 77 респондентів (51,3%), а ЗО (20%) - середню технічну або не закінчену вищу освіту. Це характеризує якісні показники менеджерів малих підприємств. У світі, як правило, в малому бізнесі працює менший


Сторінки: 1 2