У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 911

УДК 911.3:332.3

Верланов Ю.Ю., Верланов

О.Ю.АГЛОМЕРАЦІЇ В УКРАЇНІ ТА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ

Розглядається стан та вплив на економічне зростання галузевих агломерацій по регіонах України. Значення нової політики щодо регіональних агломерацій підкреслюється світовим досвідом, представленим у теоретичних та емпіричних дослідженнях. На основі розрахунків індексів Balassa та їх стандартного відхилення оцінюється ступінь галузевої агломерації регіональних економік. Вплив агломерацій на економічне зростання визначається через аналіз регресії. Доведено, що в країні економічне зростання на 65 % обумовлюється ступенем галузевої агломерації регіональних економік. Формування політичних концепцій щодо економіки агломерацій в країні має ґрунтуватися, на відміну від пануючої неокласичної, на еволюційних підходах, що передбачає використання ідеї залежного шляху розвитку.

Ключові слова: регіональна економіка, агломераційна економіка, економічний розвиток.

Рассматривается состояние и влияние на экономическое развитие отраслевых агломераций по регионам Украины. Значение новой политики относительно региональных агломераций подчеркивается международным опытом, представленным в теоретических и эмпирических исследованиях. На основе расчетов индексов Balassa и их стандартного отклонения оценивается степень отраслевой агломерации региональных экономик. Влияние агломераций на экономическое развитие определяется через анализ регрессии. Доказано, что в стране экономическое развитие на 65 % обусловливается степенью отраслевой агломерации региональных экономик. Формирование политических концепций относительно экономики агломераций в стране должно основываться, вопреки доминирующей неоклассичной, на эволюционных подходах, что предусматривает использование идеи зависимого пути развития.

Ключевые слова: региональная экономика, агломерационная экономика, экономическое развитие.

The state and influence of Ukrainian regional aglomerations on the economy growing is examined. The value of new policy in relation to regional aglomerations is demonstrated by world experience, presented in theoretical and empiric researches. On the basis of Balassa indexes calculations and their standard deviations the degree of a particular industries agglomerations of regional economies is estimated. Influence of aglomerations on the economy growth is determined through the analysis of regression. It is well-proven that in a country 65% of the economy growth is stipulated by th industrial agglomeration of regional economies. The political conceptions in relation to the aglomeration economy, unlike dominating neoclassical one, must be grounded on evolutional approaches, that foresees the use of idea of dependent way of development.

Key words: regional economy, aglomeration economy, economic development.Постановка завдання у загальному вигляді

Світова криза істотно вплинула на показники національної економіки. Погіршення показників економіки країни, тим не менше, не принижує актуальність проблеми пошуку джерел подальшого економічного зростання. Втім, не тільки джерел, а й бар'єрів, що йому перешкоджають. Економічна теорія та світова практика пропонують систему можливостей до розвитку економіки: від реалізації принципів знаннєвої економіки до інституційних концепцій; від науково-технічного інноваційного розвитку до накопичення людського капіталу. Кожного разу вибір залежить від пануючих у національній науці уявлень, що трансформуються у практичній економічній політиці, та історичних особливостей формування економічних відносин в країні.

В системі джерел економічного зростання не останнє місце посідають питання ефективної просторової структури господарства. Особливо це стосується агломераційних територіальних утворень, що мають достатньо переваг, сприятливих для забезпечення економічного зростання. Невипадково одним зі значних вкладень нової економічної географії (НЕГ) вважається концепція такого, що сам зміцнюється, характеру просторової концентрації [6], що власне і є агломераційним утворенням.

Економіка України через низку причин, що формувалися історично, має низку відмінностей як у частині галузевої структури, так і структури просторової. Останнє тісно пов'язане з поняттям агломерації. І якщо теоретичні уявлення беззаперечно вказують на агломераційні утворення як на можливе джерело економічного зростання, то емпіричний аналіз не завжди підтверджує такий висновок.

Оскільки господарство країни об'єктивно вже має галузеві агломерації, то це тягне за собою необхідність визначення, якою мірою можна розглядати такі особливості економічної структури у якості джерел економічного зростання, що можливо вимагатиме змін у контекстах економічної політики держави.

Огляд останніх публікацій

В цілому, регіональна економіка як наука, незважаючи на значний обсяг досліджень, зустрілася з певними суттєвими недоліками, що підривають цілісність і соціальну відповідність регіональних досліджень [11]. По-перше, уявлення, які панують, стали надзвичайно нечіткими. Це означає, що поняття вказують на явища, які мають два або більше альтернативних значень й можуть, отже, не бути ідентифіковані, сприйняті й використані різними вченими. По-друге, погіршуються стандарти емпіричних підтверджень: емпіричні підтвердження не тільки рідкі, вони також часто зібрані вибірково й не завжди є прозорими. По-третє, нечіткість понять й гірші стандарти підтвердження, у свою чергу, надзвичайно послабляють політичну релевантність регіональних досліджень. Зважаючи на це, будемо використовувати обмежене коло понять, які стали вже традиційними за частотою свого використання у регіоналістиці. Головним з них є агломерація, під чим розуміється просторова концентрація галузей сектору економіки [7].

По-перше, слід відзначити значну увагу науковців до проблеми агломераційної економіки. У чисельних публікаціях можна побачити дві основні суперечливі концепції, для кожної з котрих знаходяться відповідні підтвердження теоретичного та емпіричного характеру. З одного боку вважається, що рівна дисперсія економічної діяльності по регіонах має бути сприятливою для національного сукупного зростання [19]. З іншого боку, різноманітні форми агломерацій, що виникли в усьому світі протягом останніх декількох десятиліть, дають можливість представляти агломерацію як фундаментальний й повсюдний фактор успішного розвитку в економічних системах навіть зі значним діапазоном ВВП на душу населення [20].

Сучасна теорія наголошує на ролі регіону


Сторінки: 1 2 3 4 5 6