У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 331

УДК 331.25(477)

Черненок К.П.

АНАЛІЗ РІВНЯ ЖИТТЯ ПЕНСІОНЕРІВ ЯК ІНДИКАТОРУ ЕФЕКТИВНОСТІ РЕФОРМУВАННЯ ПЕНСІЙНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ

Статтю присвячено аналізу рівня життя сучасних пенсіонерів в контексті реформування пенсійної системи України. Для характеристики рівня життя осіб пенсійного віку розглянуто середній рівень пенсій, структуру сукупних витрат та індекс споживчих цін. Обґрунтовано залежність рівня життя пенсіонерів та ефективності реформування пенсійної системи від макроекономічної ситуації в країні. Визначено фактори, що найбільшим чином впливають на ефективність функціонування пенсійної системи. Наголошується на необхідності удосконалення соціальних стандартів та врахування макроекономічної ситуації при подальшому реформуванні пенсійної системи держави.

Ключові слова: рівень життя, пенсійна система, прожитковий мінімум, пенсійна реформа, пенсійне забезпечення.

Статья посвящена анализу уровня жизни современных пенсионеров в контексте реформирования пенсионной системы Украины. Для характеристики уровня жизни пенсионеров рассмотрен средний уровень пенсий, структура совокупных расходов и индекс потребительских цен. Обоснована зависимость уровня жизни пенсионеров и эффективности реформирования пенсионной системы от макроэкономической ситуации в стране. Определены факторы, которые наиболее влияют на эффективность функционирования пенсионной системы. Отмечается необходимость усовершенствования социальных стандартов и учета макроэкономической ситуации при дальнейшем реформировании пенсионной системы государства.

Ключевые слова: уровень жизни, пенсионная система, прожиточный минимум, пенсионная реформа, пенсионное обеспечение.

The article examines the living standards of pensioners in the context of modern pension system reform in Ukraine. To characterize the living standard of pensioners the average level of pensions, the structure of total costs and consumer prices are considered. It is very important to improve social standards and to take into account macroeconomic situation in the country in further pension reforming in Ukraine. Factors that have the most influence the effective functioning of the pension system are determined.

Key words: living standard, pension system, living wage, pension reform, pension provision.Постановка проблеми. Соціальна стабільність в державі багато в чому залежить від ефективності функціонування пенсійної системи, адже вже сьогодні в Україні частка осіб, які отримують пенсію досягає майже 30 % [1]. Пенсійна система України знаходиться в стані реформування, необхідність якого зумовлена не лише переходом до системи ринкових відносин, але й пошуком нових моделей пенсійного забезпечення у зв'язку зі збільшенням демографічного навантаження до якого вкрай чутлива традиційна для України солідарна пенсійна система. Найбільш значимим здобутком у реформуванні став перехід до багаторівневої пенсійної системи. Слід зазначити, що різні моделі багаторівневих пенсійних систем успішно використовуються у пенсійному забезпеченні багатьох країн світу. Разом із тим, специфіка соціально-економічної ситуації в Україні зумовлює необхідність обґрунтування принципово нової моделі багаторівневої пенсійної системи, що найкращим чином врахує особливості національної економіки.

Оскільки ефективність пенсійної реформи знаходиться в значній залежності від загальної макроекономічної ситуації в країні, вкрай важливим є дослідження рівня життя пенсіонерів та визначення факторів, що найбільш негативно впливають на рівень життя, знижуючи ефективність реформування.

Вагомим є внесок у дослідження питань трансформації соціальної сфери в контексті пенсійного реформування Е.М. Лібанової, І.Ф. Гнибіденко, А.Ю. Жуковської, Н. Баранової, Н. Поляк. У працях цих авторів розглянуто наслідки дії фінансово- економічної кризи на стан пенсійної реформи [2; 3], шляхи вдосконалення соціальних стандартів у системі соціального забезпечення населення [4; 5].

Проте, саме підвищення рівня життя пенсіонерів є головною метою реформування, тому аналіз рівня життя сучасних пенсіонерів дає змогу підвищити ефективність процесу реформування пенсійної системи України.

Метою статті є визначення впливу реформування пенсійної системи України на рівень життя пенсіонерів.

Слід відмітити, що в Україні не існує стандартів, які дозволяють визначити рівень і якість життя населення. В основу системи соціального забезпечення покладені соціальні

Як видно з таблиці 1, другий і третій рівень пенсійної системи є накопичувальною складовою, сутність якої полягає в акумулюванні коштів на індивідуальних рахунка. Проте, можливості застосування накопичувального компоненту пенсійної системи для підвищення рівня життя пенсіонерів мінімуми. На відміну від соціального мінімуму, соціальний стандарт - це гарантія високого рівня і якості життя, що їх держава зобов'язується забезпечити громадянам [5].

Разом із тим, рівень життя населення визначають як соціальний індикатор, що відображає ступінь задоволення матеріальних і духовних потреб людини, що складається з декількох компонентів: розмір реальних доходів населення; обсяг товарів і послуг, що споживаються; рівень цін, що встановилися на товари і послуги; забезпеченість житлом, а також доступність освіти, медичного і культурного обслуговування, ступінь безпеки життєдіяльності та ін. [6, с. 118].

Таким чином, для характеристики рівня життя пенсіонерів проаналізуємо середній рівень пенсій, структуру сукупних витрат та індекс споживчих цін, а також загальний вплив реформування пенсійної системи на рівень життя людей пенсійного віку.

Офіційним початком пенсійної реформи в Україні вважається 2004 рік, в якому набрали чинності нові закони, що регулюють сферу пенсійного забезпечення [7; 8]. Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» [7] принципово змінено діючу пенсійну систему, сформовано основи для розвитку нової моделі пенсійного забезпечення, закладено потужний правовий базис для підвищення рівня життя пенсіонерів (табл. 1).

обмежені низьким рівнем доходів громадян, що відображається у структурі сукупних витрат домогосподарств. Найбільшими є витрати на продукти харчування і оплату житлово-комунальних послуг (табл. 2).Така структура витрат свідчить про низький рівень доходів домогосподарств, оскільки майже половина доходів домогосподарств витрачається на продукти харчування. Висновок про низький рівень життя пенсіонерів підтверджується результатами вибіркового


Сторінки: 1 2 3