У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 336

УДК 336.77; 338.43

БУРЛАН С.А., ФІЛІМОНОВА О.Б.

Миколаївський державний гуманітарний університет ім. Петра Могили, м. Миколаїв

МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ОЦІНКИ КРЕДИТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ АГРАРНОГО ВИРОБНИЦТВА

Розглянуто питання розвитку кредитної підтримки сільськогосподарських підприємств України. Проаналізовано кредитний ризик як основну проблему, що стримує розвиток аграрного кредитування, та запропоновано використовувати оцінку кредитоспроможності підприємства як найбільш ефективний метод визначення та моніторингу кредитного ризику. На підставі аналізу та узагальнення діючих підходів до оцінки кредитоспроможності підприємств розроблено методику, що більш повно враховує особливості фінансово-господарської діяльності підприємств агровиробничої сфери та базується на методі інтегрального аналізу.

The paper deals with the questions of pertaining to the development of crediting support system to Ukraine's agricultural enterprises. The author analyzes credit risk as main problem, which restrain the development of agricultural crediting and proposes to use creditability assessment as more effective method of credit risk controlling. The author also investigates different methods of creditability appraisal, which are used in leading banks. The methodic of agricultural enterprises' creditability appraisal are elaborated with taking into account the peculiarities of agricultural production and using economical- mathematical and economical-statistical methods.КРЕДИТНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ сільського господарства є актуальним питанням у процесі становлення та розвитку реформованої аграрної сфери в Україні. Необхідність кредитування підприємств АПК пов'язана з особливостями сезонного виробництва та тривалістю виробничого циклу, суттєвою залежністю від природно-кліматичних умов і застарілою матеріально-технічною базою, значною капіталомісткістю та невисокою фондовіддачею, нерівномірним рухом оборотних коштів і нестачею вільних фінансових ресурсів.

Разом з тим розвиток кредитних відносин комерційних банків з підприємствами сільського господарства стримується рядом чинників, найвагомішим серед яких є кредитний ризик. Для його мінімізації комерційні банки широко використовують майнове забезпечення, страхування кредитних операцій, а також лімітування та резервування, згідно з положеннями НБУ. Але розробці методологічної бази для оцінки кредитоспроможності позичальників-агровиробників як методу зменшення кредитного ризику приділяється недостатньо уваги.

Питанням оцінки кредитоспроможності позичальників комерційних банків присвячені дослідження таких науковців, як В.В.

Вітлінський [12], Т. Карапетян [8], О. Терещенко [14], Я. Чайковський [15], О.В. Дзюблюк, А.М. Мороз та ін. Проте єдиного підходу з цього питання ще й досі не сформовано, а більшість запропонованих методик оцінки кредитоспроможності підприємств не повною мірою враховують галузеві особливості господарської діяльності підприємств.

У той же час економісти-аграрники (О.Є. Гудзь, М.Я. Дем'яненко, Л. Долгий, С. Колотуха, П. Т. Саблук) більше уваги приділяють спрощенню кредитного процесу в АПК [9, 10, 11], необхідності державної підтримки [6, 7], зокрема механізму здешевлення наданих кредитів [5]. Широко висвітлені питання майнового забезпечення та гарантування кредитів агровиробникам [4], а також заставного кредитування [7], тоді як зменшення ризику неповернення коштів за рахунок удосконалення методики оцінки кредитоспроможності сільгосппідприємств практично не розглядається. Однак саме цей аспект може суттєво впливати на активізацію кредитного процесу в агросфері.

На нашу думку, саме удосконалення механізму оцінки кредитоспроможності сільгосптоваровиробників, яке б сприяло більш детальному аналізу та адекватному відображенню фінансово-господарського стану позичальників, призведе до зменшення кредитного ризику комерційного банку. Результатом останнього є підвищення ліміту кредитування та зменшення ціни кредиту, внаслідок чого збільшується доступність кредитних ресурсів для сільськогосподарських підприємств. Завдяки додатковому фінансуванню відбувається активізація виробничих процесів у галузі сільського господарства, а отже і збільшення валового продукту та покращання добробуту населення.

Враховуючи вищезазначене, метою даної статті є удосконалення методики оцінки кредитоспроможності підприємств у галузі сільського господарства.

У процесі дослідження було використано загальнонаукові методи аналізу та синтезу, абстракції та порівняння - в аналізі сутності та складових механізму оцінки кредитоспроможності підприємств; економіко- статистичні методи збору та обробки інформації - для розкриття особливостей господарської діяльності та стану фінансово-кредитного забезпечення сільгосппідприємств; метод інтегрального аналізу та метод експертних оцінок - для удосконалення методики оцінки кредитоспроможності агровиробників.

Важливим аспектом визначення та моніторингу кредитного ризику має бути аналіз кредитоспроможності потенційного позичальника. Ключовими моментами цього аналізу є визначення факторів, під впливом яких формується кредитоспроможність підприємства та показ-ників, що їх характеризують, а також повнота їх врахування.

Результати проведеного дослідження показали, що кредитоспроможність сільгосппідприємства формується під впливом як зовнішніх, так і внутрішніх факторів (рис. 1). Тому для більш повної та обгрунтованої оцінки кредитоспроможності позичальника необхідно застосовувати систему показників, які враховують усі прояви фінансово-господарської діяльності підприємства сільськогосподарської галузі, а саме: виробничий процес підприємства, забезпеченість ресурсами, раціональне їх використання, дотримання агротехнології, диверсифікованість діяльності, вміння підприємства оперувати на ринку, реалізовувати свою продукцію, управляти грошовими потоками і контролювати фінансовий стан.

За умов такого підходу до оцінки кредитоспроможності акцент зміщується від безпосередньо фінансового стану клієнта як абстрагованого показника до технологічних аспектів виробничої діяльності підприємства як передумови його фінансової стійкості та отримання достатнього рівня доходу. Таким чином можна отримати значно більше інформації про підприємство та його діяльність, що дає змогу суттєво зменшити невизначеність, а отже, і ризик неповернення коштів при кредитному забезпеченні АПК.

Вважаємо доречним виділити п'ять основних етапів у процесі оцінки кредитоспроможності потенційного позичальника (рис. 2). При цьому для аналізу впливу фінансово-господарської діяльності сільськогосподарського підприємства на його кредитоспроможність методом експертних оцінок було відібрано 25 факторів, об'єднаних у 5 груп: виробничий потенціал, економічна ефективність його використання, ринкова позиція, фінансовий стан підприємства та, окремо, грошовий потік. В цілому зазначені групи налічуюють 43 показники (табл. 1). Повнота


Сторінки: 1 2