У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 35

УДК 35.973.52:336

О. Є. МАКАРЕНКО

ПРАВОВІ, ЕКОНОМІЧНІ ТА ПОЛІТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ МІЖБЮДЖЕТНИХ ВІДНОСИН

Визначено завдання і напрями подальшого реформування у сфері регулювання міжбюджетних відносин. З 'ясовано вплив ефективних систем міжбюджетних відносин на стимулювання органів місцевого самоврядування збільшувати надходження в місцеві бюджети.

Certainly task and directions of subsequent reformation in the field of adjusting of interbudgetary relations. Influence of the effective systems of interbudgetary relations is found out on stimulation of organs of local self- government to multiply entering local budgets.

Під час надання суспільних послуг громадянам органи управління різних рівнів взаємодіють між собою, встановлюють, які саме послуги ким надаються, за рахунок яких коштів вони фінансуються і хто несе відповідальність за їх надання. На пострадянському просторі такі взаємовідносини прийнято називати міжбюджетними, що дещо звужує їх зміст і навіть призводить до спрощеного визначення деякими науковцями (С. Кондратюк, В. Малько В. Опарін) як внутрішніх бюджетних потоків, які відображають перерозподіл доходів і видатків між бюджетами [6, с. 17]. Натомість у західній науці ці відносини називаються intergovernmental fiscal relations, тобто "внутрішні міжурядові фінансові відносини" або "міжрівневі фіскальні зв'язки", тому що така назва найточніше виражає суб'єкт-об'єктний аспект цих відносин.

Зважаючи на економічний зміст цих відносин, іншими вітчизняними науковцями (О. Каун, О. Лилик, І. Луніна) міжбюджетні відносини визначаються як "відносини між державою, Автономною Республікою Крим та місцевим самоврядуванням щодо розподілу повноважень органів державної влади та органів місцевого самоврядування, видаткових зобов'язань і дохідних джерел між бюджетами різних рівнів" [3-5]. Такий підхід використаний і при визначенні терміна "міжбюджетні стосунки" у ст. 3 Бюджетного кодексу України.

Таким чином, суб'єктами міжбюджетних стосунків є центральні органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування різних рівнів. Виходячи з того, органи управління яких рівнів є суб'єктами міжбюджетних відносин, виділяють вертикальні та горизонтальні міжбюджетні відносини. Вертикальні міжбюджетні відносини виникають між органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також між органами місцевого самоврядування різних рівнів. Горизонтальні міжбюджетні відносини - це міжбюджетні відносини між органами місцевого самоврядування одного рівня. Горизонтальні міжбюджетні відносини зумовлені необхідністю здійснення в країні фінансового вирівнювання і передачі фінансових ресурсів з одних регіонів іншим з метою забезпечення суспільних послуг на рівні державних мінімальних соціальних стандартів [4, с. 34].

Міжбюджетні відносини виникають у процесі виконання бюджетів. Найважливішою передумовою їх існування є необхідність здійснення перерозподілу бюджетних ресурсів усередині бюджетної системи, яка, у свою чергу, спричинена розбіжностями між обсягами коштів, акумульованих у бюджетах різних рівнів і видів та потребою в них. Підставою для існування міжбюджетних відносини є:

визначений у чинному законодавстві держави поділ повноважень між державною виконавчою владою та органами місцевого самоврядування;

гарантія з боку держави фінансування наданих повноважень органам місцевого самоврядування;

діючий порядок розмежування доходів і видатків між рівнями бюджетної системи і видами бюджетів;

фінансова підтримка місцевих бюджетів у зв'язку із значними коливаннями рівнів податкового потенціалу окремих територій та об'єктивними розбіжностями в розмірах видатків.

Проте основу міжбюджетних відносин становить розмежування доходів і видатків між рівнями бюджетної системи, проведене відповідно до розподілу повноважень органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Розмежування доходів, здійснене на єдиних засадах для бюджетів відповідного рівня, не дає можливості збалансувати абсолютно всі бюджети. Причиною цього є значні відмінності у формуванні доходів, складі та обсягах видатків бюджетів територіальних одиниць, які мають об'єктивний характер і спричинені такими чинниками:

різним рівнем економічного розвитку народногосподарського комплексу адміністративно-територіальних одиниць і його спеціалізацією;

різноманітністю природнокліматичних умов;

різним екологічним станом територій;

особливостями розташування населених пунктів, зокрема адміністративних центрів;

насиченістю шляхами сполучення;

кількістю населення, його віковим складом;

сформованою протягом тривалого історичного періоду мережею об'єктів соціальної та побутової інфраструктури та їх станом тощо.

Вагомість цих та багатьох інших факторів визначає різний податковий потенціал, який безпосередньо впливає на формування дохідної бази місцевих бюджетів; різну вартість послуг, що надають місцеві органи в розрізі адміністративно-територіальних одиниць; неоднакову потребу в коштах, які спрямовуються на підтримку соціально незахищених верств населення, утримання об'єктів соціально-культурної сфери тощо.

Міжбюджетні відносини є складним явищем і включають правові, економічні та політичні аспекти. Політичний аспект пов'язаний з організацією державної влади в країні, реалізацією державних і місцевих інтересів, можливістю органів державної влади ухвалювати законодавство, яке б максимально збалансовувало державні та місцеві інтереси.

Щодо правового аспекту, то міжбюджетні відносини мають юридично-правовий характер і можуть виникати лише в країнах, де існують суб'єкти публічної влади, відмінні від держави. Такі відносини держави, місцевого самоврядування та інших інститутів публічної влади з приводу задоволення суспільних потреб визначаються конституцією та законодавчими актами країни, а також іншими нормативними актами центральної влади. Цими актами розмежовуються повноваження держави та місцевого самоврядування щодо надання суспільних послуг, установлюються сфери спільних повноважень, визначаються видатки державного та місцевих бюджетів, якими фінансуються суспільні послуги, розподіляються доходи між державним та місцевими бюджетами, встановлюється перелік делегованих повноважень органів виконавчої влади органам місцевого самоврядування, визначається політика держави у сфері фінансового вирівнювання.

Економічний аспект характерний тим, що міжбюджетні є відносинами між органами державної влади та органами місцевого самоврядування щодо формування та використання фінансових ресурсів. Він визначається економічними функціями держави та органів місцевого самоврядування і включає розподіл видатків між державним бюджетом та місцевими бюджетами, розподіл доходів між рівнями бюджетної


Сторінки: 1 2 3 4