У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Організація управління якістю продукції і забезпечення конкурентоспроможності підприємства

Організація управління якістю продукції і забезпечення конкурентоспроможності підприємства

План

1. Процес управління якістю на підприємстві

2. Стандартизація якості

3. Інструменти підвищення якості продукції

4. Організація контролю якості продукції

Процес управління якістю на підприємстві

Процес управління якістю на підприємстві, як подано на рис. 15.4, здійснюється у кілька етапів і залежить від обраної концепції роботи підприємства і стратегії якості.

Організація управління якістю передбачає, що вище керівництво підприємства встановлює відповідні процедури управління і контролю залежно від обраної стратегії.

У реалізації розробленої концепції бере участь весь персонал підприємства, включаючи і робітників, яким повинні бути зрозумілі цілі та завдання управління і підвищення якості продукції (сервісу). Цей етап допомагає визначити лідерство щодо сфери якості.

Метою наступного етапу є визначення й обґрунтування вимог, що ставляться споживачами до тих або інших товарів (продуктів), причому ці вимоги можуть стосуватися як постачальників окремих матеріалів, запасних частин, напівфабрикатів виробником, так і кінцевих споживачів опосередковано через якість товару і сервісу. У той час, як більшість компаній фокусується на потребах зовнішніх споживачів, для вирішення проблеми якості також важливі і внутрішні споживачі, тобто виробничі підрозділи і персонал, задіяний у сфері маркетингу, фінансів та ін. На цьому етапі потрібно постійно відстежувати зміни у вимогах споживачів і використовувати такі підходи, як анкетування, структуровані інтерв'ю, фокусування на окремих групах та ін. Крім безперервного вивчення споживчих запитів, необхідний моніторинг ринкових пріоритетів, що змінюються.

З ідентифікацією вимог і нестач потреб споживачів тісно пов'язаний етап контролю поточних рівнів виконання прийнятих рішень щодо керування логістичною якістю. Для цього

необхідно визначити методичний інструментурій виміру відхилень від заданого рівня якості. Таким інструментурієм у контролі виробничих процедур є різні статистичні методи вибіркового і безперервного контролю, карти контролю якості, діаграми, парето-аналіз тощо. Зв'язок між третім і четвертим етапами здійснюється звичайно за допомогою системного підходу й аналізу.

Стратегія управління якістю повинна фокусуватися на таких основних моментах;—

розуміння нестачів споживачів;—

безперервне поліпшення якості;—

вимір рівня досягнутої якості і безперервний моніторинг;—

широкі ініціативи в навчанні і перепідготовці кадрів;—

важливість організаційних перетворень. -

Наступним кроком є впровадження прийнятої стратегії якості. Складність упровадження полягає в різноманітті аспектів якості, пов'язаних з безліччю активностей (робіт), здійснюваних персоналом як безпосередньо підприемства-вироб-ника готової продукції, так і посередників (суміжників). Завдання управління якістю полягає у виробленні єдиної ідеології і розуміння позиції підприємства в прийнятій стратегії якості всіма категоріями персоналу: середнім і нижчим менеджментом, виробничими, складськими й іншими категоріями працівників, водіями, робітниками, зайнятими вантажопереробкою й упакуванням, конкретними фахівцями з контролю якості у виробництві і сервісі та ін. Зрештою це й виражається у філософії TQM, прийнятій у виготовленні і просуванні продукту кінцевому споживачеві.

Для збереження і розширення своїх позицій на ринку більшість закордонних фірм, підтримуючи і встановлюючи все більш високі стандарти якості, прагне до постійного поліпшення якості продукції, що випускається. Політика безперервного поліпшення якості звичайно реалізується через визначені маркетингові або операційні стратегії, як це подано на рис. 15.4.

Щоб позиціонувати себе в рівні якості стосовно конкурентів, західні фірми часто застосовують процедуру "встановлення оцінки якості" (benchmarking), блок-схема проведення якої поданана рис. 15.5.

Поряд із процедурою позиціонування найбільші японські, американські і західноєвропейські компанії застосовують підхід функціонального розгортання якості. Він базується на координації можливостей фірми в організації, проектуванні, виробництві і маркетингу з вимогами споживачів до якості продукції і сервісу. Пріоритетом у цьому разі є вимоги і прогнозовані очікування рівня якості потенційних покупців.

Стандартизація якості

На сучасному конкурентному ринку більшість компаній для проведення своїх маркетингових і виробничих стратегій використовують визначену систему управління якістю. Така система звичайно визначається як організаційна структура і

менеджмент, що реалізують відповідальність, процедури, процеси і ресурси для досягнення заданого рівня якості виробництва продукції.

Однак для того щоб покупець орієнтувався в тому, чи відповідає якість готової продукції і супутнього сервісу пропонованому йому певною компанією, він повинен мати для порівняння деякий стандарт якості. Таким стандартом для більшості закордонних фірм е серія стандартів ISO:9000.1 якщо система якості підприємства відповідає серії ISO:9000, то покупець може бути впевнений, що продукція і сервіс певної фірми "гарної якості", тобто мають середньосвітовий рівень якості.

Серія стандартів ISO:9000 — це низка міжнародних документів, розроблених Технічним Комітетом 176 ISO для гармонізації великої кількості міжнародних і національних стандартів і єдиних вимог, що встановлюють якість проектування, виробництва продукції і сервісу. Архітектура серії стандартів ISO.-9000 подана на рис. 15.6.

Як подано на рис. 15.6, серія ISO:9000 складається з п'яти груп документів, три з яких (ISO:9001, ISO:9002, ISO:9003) є базовими документами щодо системи якості будь-якого підприємства, ISO сертифікованої, й описують моделі досягнення заданої якості на всіх етапах проектування, виробництва продукції, просування її на ринок і сервісного обслуговування. Крім того, вони встановлюють стандарти у сфері послуг, наприклад для транспортних, експедиторських фірм та ін.

Дві групи документів ISO:9000 і ISO:9004 є посібниками і містять керівні інструктивні матеріали:

ISO:9000 — для вирішення питання про вибір тієї або іншої моделі системи якості;

ISO:9004 — для проектування, інсталяції і подальшої сертифікації системи якості для конкретного підприємства.

Для підприємств, які прагнуть розширити ринки збуту своєї продукції, особливо для тих, що працюють на міжнародній арені, проблема сертифікації відповідно до стандартів ISO:9000 є дуже важливою. Ці компанії повинні пройти процедури, що включають процес документування процедур якості й атестацію, щоб одержати сертифікат ISO. Процес сертифікації здійснюється третьою незалежною стороною, що оцінює систему

якості підприємства відповідно до серії ISO:9000, на що звичайно витрачається від півроку до року. Разом із сертифікацією відбувається реєстрація в Директораті ISO.

Організація і проведення сертифікації має дві стадії:—

забезпечення та реалізація умов для створення і виробництва продукції, що підлягає сертифікації;—

організація і проведення сертифікації продукції як підтвердження її відповідності вимогам нормативної документації.

На першій стадії йдеться про виробництво продукції, що повинна бути сертифікопана, на другій — про оцінку й організацію підтвердження відповідності продукції нормативному документові й іншому видові вимог. Типова ієрархія документації системи якості подана на рис. 15.7.

У рамках загальної організаційної структури мають бути чітко встановлені функції, що належать до системи якості, визначені межі повноважень і канали передачі інформації. Також необхідно визначити і документально зафіксувати такі види діяльності, що прямо або посередковано виливають на якість:—

однозначно визначити загальні і конкретні обов'язки щодо якості;—

чітко встановити обов'язки і повноваження за кожним видом діяльності, що впливає на якість (при цьому варто розумно поєднати достатній ступінь організаційної свободи з широким колом відповідальності і повноважень, що забезпечить досягнення поставлених цілей у сфері якості з необхідною ефективністю);—

визначити заходи для управління і координації різних суміжних видів діяльності;—

варто приділити особливу увагу під час організації добре структурованої й ефективної системи якості виявленню потенцінних або реальних проблем якості і проведенню попереджувальних або коригувальних впливів.

Введення в дію серії стандартів ISO:9000 підвищило ефективність управління якістю на підприємствах, однак передові фірми світу досягають більш високої якості товарів за рахунок застосування складних методів управління і забезпечення конкурентних переваг на основі концепції TQM. Співвідношення між ISO:9000 і концепцією TQM подано в табл. 15.5.

Таблиця 15.5. Співвідношення найважливіших компонентів ISO:9000 і TQM

Стандарти серії 180:9000 | TQM концепція

Сфокусована на технічному контролі й управлінні якістю. Не інтегрована з корпоративною стратегією. Сфокусована на технічних процедурах й інструкціях. Не передбачає залучення всіх категорій працівників до управління якістю. Не передбачає подальших поліпшень у межах цієї серії стандартів.

Може бути відомчо сфокусована.

Відділ якості є відповідальним за якість | Сфокусована на споживачеві (покупці). Інтегрована з маркетинговою і виробничою стратегіями. Сфокусована на філософії фірми, логістичних концепціях, інструментурії і техніці.

Акцентована на залученні всього персоналу фірми до управління якістю.

Передбачає безперервне поліпшення якості.

Застосовна для широкого кола відомств, організаційних рівнів і функцій.

Кожен відповідає за якість

Інструменти підвищення якості продукції

Як уже зазначалося, головною умовою підвищення конкурентоспроможності товарів і організації є підвищення якості. У літературі з цього питання розглядається кілька варіантів набору інструментів якості. Розглянемо їх детальніше.

Схема процесу (послідовність операцій, маршрутна карта тощо) є графічним зображенням послідовних етапів процесу, дає уявлення про програму і може бути корисною для розуміння взаємозв'язків етапів процесу. Під час вивчення процесу будують фактичну й оптимальну схему його протікання, порівнюють їх, знаходять відмінності та потенційні джерела перешкод і труднощів. За результатами вивчення розробляють заходи щодо поліпшення процесу.

Контрольний листок (таблиця перевірок) містить інформацію в динаміці про різні дефекти для аналізу кількості і частоти бракованих виробів.

Мозкова атака використовується, щоб допомогти групі виробити найбільшу кількість ідей з якої-небудь проблеми в пай-коротший час, і може здійснюватися двома шляхами:—

упорядковано — кожен член групи подає ідеї в порядку черговості по колу або пропускає свою чергу до наступного разу. Таким чином можна спонукати до розмови навіть дуже мовчазних людей. Однак елемент тиску може перешкодити формуванню ідей;—

н су поряд


Сторінки: 1 2 3