У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Економіка підприємництва. Економічний аналіз господарської діяльності підприємств

Економічний аналіз - це вивчення економіки і господарської діяльності підприємств. Розвиток економічної науки обумовив виділення економічного аналізу в самостійну галузь.

Основною метою аналізу економіки є вивчення об'єктивно чинних економічних законів з метою свідомого використання їх у практичній діяльності: у визначенні найбільш раціональних шляхів розвитку, оптимальних темпів і пропорцій, максимального підвищення ефективності виробництва. Кожна наука має свій предмет дослідження, який вона вивчає властивими їй методами. Предметом економічного аналізу підприємств є господарська діяльність підприємств, яка відображається в різних джерелах інформації.

Відмінність господарських функцій, що виконуються підприємствами і організаціями, обумовлює і відмінність об'єктів економічного аналізу. Так, у промисловості вивчаються виробництво і реалізація продукції, використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, витрати на виробництво і збут продукції, прибуток і рентабельність роботи, взаємовідносини підприємства зі своїми працівниками та різними ланками народного господарства, з державним бюджетом тощо. У торговельних підприємствах і організаціях аналізується товарооборот, використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, прибуток, рентабельність і т.д. У будівництві розглядаються капіталовкладення, введення в дію завершених об'єктів, вартість будівництва, використання будівельних механізмів, матеріалів, трудових ресурсів, прибуток і рентабельність та інші показники.

Таким чином, об'єктами аналізу є окремі напрямки і господарські процеси, що становлять у своїй сукупності господарську діяльність підприємств. Усі об'єкти аналізу мають числове вираження, що знаходить відображення у звітних показниках. Зміст показників виражає економічну суть об'єктів, що вивчаються, а числове - їх конкретне значення.

Кількісні і якісні характеристики окремих показників діяльності підприємств пов'язані. Зміна кількісної характеристики показника неодмінно викликає і зміну якісної. Це стосується як окремої ланки, так і діяльності підприємства в цілому. У свою чергу, зміна якісного змісту господарських процесів обумовлює зміни їх кількісної сторони. Так, збільшення обсягу продукції призводить до зниження собівартості. Зростання продуктивності праці сприяє збільшенню виробництва продукції.

Показники, що використовуються для аналізу, беруться безпосередньо з даних обліку і звітності. У них знаходять відображення обсяг і якість діяльності підприємства в цілому і окремих його ланок зокрема, що надає можливість визначити економічну ефективність роботи та існуючі внутрішньогосподарські резерви її підвищення. З погляду використання показники поділяються на загальні та особливі, кількісні і якісні, абсолютні і відносні.

До загальних належать показники, що використовуються при аналізі діяльності підприємств всіх галузей народного господарства (промисловості, сільського господарства, торгівлі, будівництва). Такими є прибуток, рентабельність, продуктивність праці, фонди заробітної плати, показники фінансової діяльності та ін. Загальними також вважаються показники, що характеризують діяльність окремих галузей. Наприклад, у промисловості це обсяг виробництва і реалізації продукції, собівартість продукції, у сільському господарстві - використання земельних угідь, обсяг виробництва і реалізації продукції, її собівартість, врожайність полів, продуктивність тварин тощо. У торговельних підприємствах загальними показниками є обсяг товарообороту, витрати обігу тощо, у будівництві - введення в дію завершених об'єктів будівництва, обсяг будівельних і монтажних робіт, ступінь технічного оснащення будівництва, вартість будівництва і т.ін.

До особливих відносять показники, специфічні для окремих галузей промисловості, сільського господарства і торгівлі, наприклад, сортність, надійність і довговічність продукції, калорійність і зольність вугілля, вогкість торфу в промисловості. У сільському господарстві особливі показники використовуються при аналізі діяльності спеціалізованих господарств, у торгівлі - при аналізі діяльності оптових і роздрібних організацій, підприємств громадського харчування,

Кількісні показники характеризують величину об'єктів, що аналізуються, зміни, що виникають при цьому, якісні - відображають істотні особливості окремих об'єктів і господарських процесів, а також всієї діяльності підприємства. До кількісних, наприклад, належать показники, що характеризують обсяг виробництва, товарообороту, розміри посівної площі, кількість робітників тощо, а до якісних - собівартість продукції, рентабельність, продуктивність праці, врожайність та ін.

Абсолютні показники виражаються в грошових, натуральних і трудових вимірах (тоннах, метрах, годинах), а відносні - у відсотках, коефіцієнтах та індексах.

У процесі аналізу з'ясовуються також питання забезпечення підприємств сировиною і енергетичними ресурсами, наявності трудових ресурсів, необхідності економічного розвитку районів, можливостей і умов збуту продукції тощо.

Основне завдання економічного аналізу діючих підприємств - об'єктивна оцінка результатів діяльності як підприємств загалом, так і їхніх структурних підрозділів, здійснення контролю з метою виявлення й усунення недоліків, пошук внутрішньогосподарських резервів і шляхів їх використання.

Найбільше значення має економічний аналіз, що здійснюється на фабриках, заводах, в радгоспах, колгоспах, торговельних підприємствах, у будівництві, тобто там, де безпосередньо відбуваються процеси матеріального виробництва.

Економічний аналіз господарської діяльності, який здійснюється безпосередньо підприємством, крім дотримання цих принципових положень, має охоплювати всі ланки і чинники роботи, проводитися регулярно, систематично і, нарешті, бути оперативним, а його дані повинні практично використовуватися при керуванні господарством.

Таким чином, основною метою аналізу є виявлення господарських резервів і розробка заходів щодо їх максимального використання. Під такими резервами слід розуміти можливості щонайбільшого підвищення ефективності діяльності підприємств на основі використання досягнень науки і практики. Господарські резерви можна класифікувати як внутрішньогосподарські і народногосподарські. До внутрішньогосподарських належать резерви, які виявляються і можуть бути використані тільки в даному господарстві. До народногосподарських належать резерви, використання яких забезпечує підвищення ефективності виробництва не тільки даного підприємства, а й всієї галузі та народного господарства загалом (наприклад, удосконалення спеціалізації і краще використання техніки та виробничих потужностей, основних і допоміжних матеріалів, палива, інструментів, електроенергії).

Економічний аналіз необхідний як база кваліфікованого керування діяльністю господарства, удосконалення організації виробництва, наукової організації праці і як критерій правильної оцінки результатів діяльності підприємств. Аналіз господарської діяльності висуває певні вимоги до організації обліку і змісту звітності. Його зміст, завдання і методи обумовлені способом суспільного виробництва, в умовах якого він здійснюється.

В умовах капіталістичних виробничих відносин, де існує комерційна таємниця, здійснюється внутрішній і зовнішній аналіз. Внутрішній аналіз проводять з метою виявлення можливостей зниження індивідуальних витрат виробництва. Він обмежується колом питань, що цікавлять даного підприємця. Матеріали такого аналізу використовуються найвужчим колом довірених осіб і є комерційною таємницею. Зовнішній аналіз здійснюється на основі малої кількості показників, що публікуються про роботу підприємств.

Економічний аналіз ефективний лише в тому випадку, коли він спирається на глибоке знання економіки підприємства або галузі народного господарства, що аналізується.

Наприклад, аналізуючи виконання випуску продукції, слід вивчити склад, кваліфікацію і використання кадрів, продуктивність їх праці, використання обладнання, забезпеченість матеріальними ресурсами, взаємозв'язки з іншими підприємствами і організаціями, фінансовий стан, тобто вивчити всі конкретні умови, від яких залежить обсяг продукції, що виробляється.

Досліджуючи собівартість продукції, слід розкрити і виміряти конкретні чинники, які обумовили її формування (організацію праці, використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, організацію виробництва тощо). Тільки комплексне і органічно взаємопов'язане вивчення процесів господарської діяльності підприємств забезпечить правильну, об'єктивну оцінку результатів їх роботи, надасть можливість розкрити чинники, що впливають на ці результати, з'ясувати причини їх появи, виявити внутрішньогосподарські резерви і розробити реальні пропозиції щодо їх використання.

Економічний аналіз має проводитися з урахуванням реальних умов, в яких працює підприємство.

При аналізі діяльності окремого підприємства питання, що вивчаються, повинні деталізуватися на прикладі цехів. Аналіз діяльності цеху, дільниці має ґрунтуватися на вивченні підсумків роботи окремих бригад і робітників. При аналізі господарської діяльності підприємства важливо не тільки визначити і вивчити чинники, що обумовили рівень господарської роботи, досягнутий підприємством, взаємозв'язки і взаємозалежність цих чинників, а й кількісно виміряти вплив кожного з них. Кількісна характеристика окремих чинників робить аналіз точним, а його висновки обґрунтованими.

Досліджувати слід не тільки кількісний бік процесів, що вивчаються, і явищ господарського життя, а й їх якісний зміст. Тільки при дотриманні таких умов можуть бути зроблені обґрунтовані і правильні пропозиції. Наприклад, аналіз собівартості продукції показав, що підприємство перевиконало завдання по зниженню витрат на виробництво певного виробу. Правильну оцінку кількісного показника в даному випадку можна дати, тільки розкривши відповідні чинники. Вони можуть залежати від якості роботи підприємства (скорочення норм витрати матеріалів, зниження браку, збільшення випуску продукції тощо) і не залежати від його роботи (зміна цін). Тільки розкриття впливу окремих чинників забезпечить об'єктивну оцінку підсумків роботи підприємства по собівартості продукції і встановлення резервів подальшого її зниження.

Діяльність сучасного підприємства багатогранна, і результати його роботи залежать від багатьох чинників. В економічних дослідженнях під чинником розуміють умови, необхідні для здійснення господарських процесів, а також причини, що впливають на результати цих процесів. Кожен чинник, що впливає на ті чи інші результати діяльності підприємства, складається з численних причин, які, у свою чергу, також виступають як самостійні чинники, з певною мірою впливу на результати діяльності підприємства. Чим детальніше досліджується склад причин, які впливають на господарську діяльність підприємства, тим глибшим є аналіз, повніше виявляються внутрішньогосподарські резерви, об'єктивнішою є оцінка якості роботи підприємства. Чинники, що використовуються при дослідженнях, можуть бути класифіковані за різними ознаками. Оскільки результати діяльності складаються під впливом численних і різноманітних чинників, то вони найчастіше діють взаємопов'язано, і негативна дія хоча


Сторінки: 1 2 3 4 5





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Економіка підприємництва. Контроль і аудит фінансово-господарської діяльності підприємств та організацій - Реферат - 11 Стр.
Економіка підприємництва. Необхідність удосконалення управління акціонерними товариствами - Реферат - 7 Стр.
Економіка підприємництва. Через мале підприємництво до середнього, а від них - до благополуччя і процвітання - Реферат - 9 Стр.
Економіка підприємництва. Ефективність роботи підприємств у технічному прогресі - Реферат - 6 Стр.
Економіка підприємництва. Підприємство - головна ланка економіки держави - Реферат - 8 Стр.
Економіка перетворень. Економічне зростання незалежної України -в ефективності виробництва, розвитку фінансів і банківської системи - Реферат - 37 Стр.
Економіка перетворень. Необхідність управління стабілізаційними процесами в економіці України - Реферат - 17 Стр.