У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 316

УДК 316.61-053.81

Скляр С.Ю., Миколаївський державний гуманітарний університет імені Петра Могили, м. Миколаїв, Україна.

Скляр Світлана Юріївна, аспірант кафедри соціології МДГУ імені Петра Могили, у 2007 році закінчила магістеріум факультету соціології МДГУ імені Петра Могили. Коло наукових інтересів: проблеми соціології молоді, соціології культури та соціології вільного часу.

СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ У СФЕРІ МОЛОДІЖНОГО ДОЗВІЛЛЯ

(на прикладі молодіжних субкультур)

У данній статті автор розглядає тенденції' соціокультурного характеру, що відбуваються у світі і впливають на духовне середовище. Окремо розглядаючи сферу дозвілля молоді, пояснює появу таких феноменів, як індивідуалізація, стандартизація і стереотипізація дозвілля молоді. На основі аналізу зародження і подальшого розвитку молодіжних субкультур, як невід'ємного елемента сфери дозвілля, обґрунтовується корінна зміна їх суті та ролі, набуття ними таких рис, як поверховість, всеядність, внутрішня невизначеність, причиною чому є вплив глобальних крос-культурних маркетингових процесів.

In the given article the author examines the social and cultural tendencies, which happens in the world, and influences on a spiritual environment. Separately examining the sphere of youth leisure, an appearance of such phenomena as individualization, standardization and stereotypes of youth leisure is explained. On the basis of analysis of origin and further development of youth subcultures as inseparable element of leisure sphere, the native change of their essence and role is grounded, acquisition by them such lines as superficiality, omnivorousness, internal vagueness, because of influence of global сгoss-country race cultural Marketing processes.

Актуальність дослідження. Проблема дозвілля молоді не випадково стає предметом соціологічного аналізу. Радикальні зміни глобального характеру, які відбуваються в усіх сферах суспільного життя, свідчать і про появу ряду проблем у молодіжному середовищі, в якому негативні наслідки трансформацій найбільш яскраво проявляються у сфері дозвілля. Серед таких наслідків, які, в принципі, характеризуються як інноваційні дозвільні тенденції, можна виділити наступні: кардинальна зміна ціннісних орієнтацій; руйнація традиційних соціокультурних норм та правил поведінки; падіння рівня духовної культури, яку замінює орієнтація на масову культуру; настрої беззмістовності подальшого існування, гедонізму та екстремізму; зростаюча криміналізація дозвілля через розвиток алкоголізму, наркоманії та злочинності в молодіжному середовищі; поширення процесів індивідуалізації та стандартизації у сфері дозвілля.

Тому автор даної статті ставить на меті проаналізувати сутність та специфіку глобальних соціокультурних тенденцій, що впливають на сферу дозвілля молоді та подальший розвиток і зміну суті молодіжних субкультур зокрема.

У зв'язку зі змінами, що почали відбуватися в нашій країні ще з середини 80-х років, виникненням нових явищ і проблем, у багатьох дослідників, учених посилився інтерес до дослідження неформальних молодіжних об'єднань (В.Ф. Льовічева, Ф.Е. Шерега, В.Н. Шкурін); молодіжної субкультури (Е.Л. Омель- ченко, Д.В. Петров, С.А. Сєргєєв); ціннісних орієнтацій молоді (Ю.Г. Вовків, Н.І. Лапін, В.І. Чупров, Н.П. Мєдвєдєв). В останні роки стали вивчатися проблеми споживацької поведінки молоді (З. А. Сті- венсон), молодіжного екстремізму (А.А. Козл, Т.Е. Петрова), впливу віртуального простору на свідомість молоді (Б.С. Сивірінов, Е.В. Якушина).

На сучасному етапі здійснено цілий ряд досліджень, присвячених і проблемам молодіжного дозвілля (роботи Б.А. Трегубова, В.Я. Суртаєва, В.Т. Лісовського, В.Н. Орлова, І.В. Бестужева). В Україні проблеми вільного часу вивчають В. Піча,

Т. Старченко, А. Вишняк, Є. Головаха, Н. Паніна та ін.

Але існує і ряд невирішених проблем в області вивчення дозвілля молоді. Певною мірою це пояснюється швидким оновленням суспільства, постійними змінами, що породжують немало нових аспектів тих проблем, які раніше вважалися добре відпрацьованими в науці. Ця унікальність історичної ситуації постійно відтворює об'єктивну новизну вказаного процесу і вимагає його подальшого соціологічного осмислення, підтверджує необхідність підвищення рівня вивчення проблем дозвілля молоді.

Дуже часто дозвільна сфера сприймається як приватна, однак це не означає, що вона відгороджена від оточуючого світу, - її можна визначити як сферу, звернену у приватне і залежну від зовнішніх обставин. Реальні шанси сучасної молоді визначати самостійні умови свого подальшого життя часто мають свій прояв у сфері дозвілля, яка в духовному контексті може відігравати одну з визначальних ролей, вирішувати різного роду структурні протиріччя, що виникають в молодіжному середовищі.

Про зростання ролі дозвільної сфери в житті молодої людини свідчать результати численних багаторічних соціологічних досліджень, які виявили головну причину навчання студентів у ВНЗ - бажання провести свій час, тоді як кожен четвертий відмічає життєво важливою цінністю можливість жити в своє задоволення, не обтяжуючи себе працею. Зростає пріоритет споживчих орієнтацій над креативними як у навчальному процесі, так і в дозвільній діяльності, про що свідчить превалювання таких форм дозвілля, які не вимагають особливих матеріальних витрат і направлені не на творчий та духовний розвиток, а на підтримку життєвого тонусу [1].

Не менш важливим для аналізу молодіжного дозвілля є субкультурний компонент, який слугує основою для складання нових соціокультурних спільнот (толкієністи, рейвери, кіберпанки, хакери, романтичні ескапісти, емо тощо). Слід відмітити, що тут яскраво вираженою є ігрова тенденція. «Гра - це вільна діяльність, незважаючи на інколи досить жорсткі правила цієї гри; це своєрідний опір соціальним нормам та формам поведінки, які диктує суспільна реальність. Проте такі ігрові інфантильні явища в молодіжному середовищі більшістю людей середнього та похилого віку сприймаються як потворна соціальна аномалія» [2].

В основі молодіжної субкультури лежить особливий спосіб ставлення до світу із своєрідною системою


Сторінки: 1 2 3 4