У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Are You suprised ?

ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ІНСТИТУТ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

ЧЕХОВСЬКА ЛЮБОВ ЯРОСЛАВІВНА

УДК 796.062: 658.336.8

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ФІЗКУЛЬТУРНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ

24.00.02 — Фізична культура, фізичне виховання

різних груп населення

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук

з фізичного виховання і спорту

Львів – 2001

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у Львівському державному інституті фізичної культури Державного комітету молодіжної політики, спорту і туризму України.

Науковий керівник — | кандидат педагогічних наук, професор

Жданова Ольга Миколаївна,

Львівський державний інститут фізичної культури,

завідувач кафедри рекреації та оздоровчої фізичної культури.

Офіційні опоненти — | Доктор педагогічних наук, професор

Бака Михайло Макарович,

Науково-дослідний інститут фізичної культури і спорту,

Головний науковий співробітник відділу науково-організаційної роботи;

кандидат економічних наук, доцент

Франчук Василь Іванович,

Львівський інститут внутрішніх справ,

Начальник кафедри економічних дисциплін.

Провідна установа: | Харківський державний інститут фізичної культури,

Кафедра організації масової фізкультурно-оздоровчої роботи, Державний комітет молодіжної політики, спорту і туризму України, м. Харків.

Захист відбудеться 16 листопада 2001 року о 15 год. 00 хв. на засіданні спеціалізованої вченої ради К .829.01 Львівського державного інституту фізичної культури за адресою: 79000, м. Львів, вул. Костюшка, 11.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Львівського державного інституту фізичної культури (79000, м .Львів, вул. Костюшка, ).

Автореферат розіслано 12 жовтня 2001 року.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради О.М. Вацеба

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність. З моменту проголошення незалежності Української держави відбувається реформування сфери фізичної культури і спорту. До численних організацій з бюджетним фінансуванням додалася значна кількість таких, що стають об'єктом товарно-грошових відносин є економічно самостійними і повністю відповідають за результати своєї господарської діяльності. Це вимагає значних управлінських змін, збільшує обсяг і ускладнює характер робіт, які виконуються керівниками та персоналом. Саме тому кожна фізкультурна організація повинна сформувати таку внутрішню систему управління, яка б забезпечила високу ефективність її роботи, конкурентноздатність і стабільність (Ю.П. Мічуда, 1995; В.И. Григорьев, 1995; Т. Бойделл, 1996; Р.Д. Василишин, 1997; Л.Н. Албастова, 1998 та ін.).

Результати аналізу літературних джерел підтверджують пріоритетність завдань покращення якості управління діяльністю фізкультурних організацій (Н.В. Жмарев, 1989; М.М. Бака 1989; В.І. Франчук, 1997; А.С. Курочкин, 1999).

У сучасних теоретичних управлінських розробках наголошується на потребі удосконалення управління трудовим колективом (персоналом) як гаранті підвищення ефективності функціонування організацій. Проблемам персонального менеджменту у виробничій сфері присвячено значну кількість наукових досліджень вітчизняних та зарубіжних вчених (П.Ф. Драккер, 1993; О.К. Воробйова, 1998; Ю.Д. Егоров, Л.Ф. Никулин, 1998). У сфері фізичної культури названі питання розглянуто у працях О.А. Дейнеки (1984); А.Б. Малинина (1989); Н.В. Жмарева (1989), И.И. Переверзина (1987). Хоча проблема управління персоналом загалом вивчалася, деякі принципові її аспекти ще досі не розв’язані і не втілені у діяльність фізкультурних організацій.

У сучасних фізкультурних організаціях не завжди присутні всі аспекти ефективного управління персоналом: комплектування штату, підготовка і розвиток персоналу, мотивація персоналу, оцінка їхньої діяльності. Інколи зміст складників кожного із аспектів не відповідає вимогам сьогодення (R.1988; H.G.1990; Н.П. Беляцкий та ін., 1998; Г.В. Щекин, 1997).

Актуальність проблеми, її недостатня теоретична та методична база, потреби практики зумовили вибір теми дослідження: “Теоретико-методичні основи технології управління персоналом фізкультурних організацій”.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу виконано на підставі Зведеного плану науково-дослідної роботи у сфері фізичної культури і спорту на 1994-1997 рр. Міністерства України у справах молоді і спорту за темою 4.1.2 “Удосконалення системи управління фізкультурним рухом в області” (номер державної реєстрації 0194U0035071) та Державного комітету України з фізичної культури і спорту на 1998–2000 рр. за темою 1.4.6 “Підготовка та ефективне використання фахівців оздоровчо-рекреаційної сфери”. Роль автора полягала у дослідженні технології управління персоналом у спортивних школах та оздоровчих клубах Львівської області, впровадженні результатів дослідження у практику.

Мета дослідження – розробити та обґрунтувати технологію управління персоналом фізкультурних організацій, яка здатна підвищити ефективність їхнього функціонування.

Відповідно до мети роботи вирішувалися такі завдання:

1. Проаналізувати, систематизувати та узагальнити науковий здобуток вітчизняних та зарубіжних авторів з проблем персонального менеджменту.

2. З'ясувати особливості аспектів технології управління персоналом різних за типом фізкультурних організацій.

3. Провести порівняльний аналіз змісту управління колективом спортивних шкіл та оздоровчих клубів.

4. Обґрунтувати шляхи підвищення ефективності управління персоналом у фізкультурних організаціях різних типів на основі побудови імітаційної моделі.

Об'єкт дослідження – управління персоналом організацій сфери фізичної культури.

Предмет дослідження – теоретико-методичні основи технології управління персоналом спортивних шкіл та оздоровчих клубів.

Методи дослідження. Застосовано комплекс взаємодоповнюючих методів дослідження: аналіз та узагальнення літературних джерел з питань управління персоналом; опитування, експертна оцінка, контент-аналіз, системно-функціональний аналіз, методи моделювання, математичної статистики.

Наукова новизна отриманих результатів полягає у тому, що:– 

вперше проаналізовано технологію управління персоналом двох найрозповсюдженіших типів фізкультурних організацій, встановлено складники, що впливають на її ефективність;

– обґрунтовано потребу нових підходів до формування змісту технології управління персоналом фізкультурних організацій у сучасних умовах функціонування;– 

розроблено методику аналізу змісту аспектів технології управління персоналом, яка дає змогу співставити обсяги та виявити резерви підвищення її ефективності;– 

запропоновано конкретні практичні рекомендації, які можна використати у фізкультурних організаціях різних форм власності.

Практичне значення отриманих результатів:– 

впроваджено в практику діяльності окремих спортивних шкіл та оздоровчих клубів методику аналізу технології управління персоналом;– 

доповнено новими даними навчальні курси “Управління діяльністю спортивних організацій” для магістрів та “Управління фізичною культурою” для студентів Львівського державного інституту фізичної культури;– 

сформовано методичні матеріали для доповнення лекційного курсу “Управління діяльністю спортивних організацій”;– 

доповнено, апробовано й впроваджено у навчальний процес тестові завдання з курсу “Управління діяльністю спортивних організацій” для магістрів Львівського державного інституту фізичної культури.

Про усі впровадження результатів наукового дослідження у практику є акти Львівського державного інституту фізичної культури, Львівської облради фізкультурно-спортивного товариства профспілок “Україна”, асоціації оздоровчого спорту м. Львова та СКА-8 Західного оперативного командування.

Особистий внесок дисертанта. Автором розроблені: методика аналізу та оцінки технології управління персоналом; практичні рекомендації для керівників щодо впровадження технології сучасного персонального менеджменту в фізкультурні організації; методичні матеріали для доповнення тексту лекційного курсу “Управління діяльністю спортивних організацій” з питань управління персоналом.

Апробація результатів дисертації. Матеріали дисертаційного дослідження були представлені на конференціях різних рівнів: міжнародному науковому конгресі “Фізична культура, спорт, туризм – в нових умовах розвитку країн СНД” (Мінськ, 1999 р.); міжнародному науковому конгресі “Олімпійський спорт для всіх: проблеми здоров'я, рекреації, спортивної медицини та реабілітації” (Київ, 2000 р.); міжнародній науково-практичній конференції “Фізична культура, спорт та здоров'я нації” (Вінниця, 1998 р.); всеукраїнських наукових конференціях “Молода спортивна наука України” (Львів, 1999, 2000, 2001 рр.); регіональних науково-практичних конференціях “Проблеми активізації рекреаційно-оздоровчої діяльності населення” (Львів, 1998, 2000 рр.); щорічних науково-методичних конференціях викладачів Львівського державного інституту фізичної культури (1999-2001 рр.) та на засіданнях наукового гуртка аспірантів ЛДІФК (1998- 2001 рр.).

Публікації. Основні результати дисертації розглядаються у 15 публікаціях, з них: одні методичні матеріали, 7 статей у наукових фахових виданнях України, 7 – у збірках матеріалів і тез конференцій. 8 праць виконано одноосібно. У роботах, опублікованих у співавторстві, особистим внеском автора є опрацювання та аналіз експериментальних даних, розробка класифікаторів для здійснення системно-функціонального аналізу.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, 5 розділів, висновків, практичних рекомендацій, списку використаних джерел та додатків. Текст дисертації викладено на 196 сторінках, містить 46 таблиць та 13 рисунків. У роботі використано 241 літературне джерело, з яких 31 іноземне.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми; визначено мету та завдання дослідження; розкрито наукову новизну, практичне значення отриманих результатів, особистий внесок автора; описано сферу апробації результатів дослідження, зазначено кількість публікацій, структуру та обсяг дисертації.

У першому розділі “Генеза і концептуальна еволюція формування управління персоналом” подано аналіз і узагальнення наукових праць з проблеми дослідження. Теорія управління персоналом як міжгалузева наука прийнятна для сфери фізичної культури, але специфічний зміст складників кожного з аспектів технології управління персоналом потребує окремої розробки.

Літературний огляд висвітлює: етапи розвитку теорії управління персоналом (школа наукового управління, класична школа, школа людських стосунків, школа поведінкових наук, школа науки управління); сутність управління персоналом (“американська”, “японська” та “європейська” моделі управління персоналом); особливості функціонування фізкультурних організацій у сучасних умовах; місце сучасної технології управління персоналом у діяльності фізкультурних організацій та актуальність її впровадження.

У другому розділі “Методи і організація дослідження” описано зміст та процедуру застосування комплексу взаємодоповнюючих методів дослідження, а саме: аналіз та узагальнення літературних джерел з питань управління персоналом; опитування, експертна оцінка, контент-аналіз, системно-функціональний аналіз, методи моделювання, математичної статистики.

Опитування керівників і персоналу спортивних шкіл та оздоровчих клубів відбувалося за допомогою спеціально розроблених анкет. Під час їх опрацювання за методикою В.Г. Гречихина (двомірний розподіл) здійснювалося визначення і порівняльний аналіз статистично залежних чи незалежних ознак. Вираховувався коефіцієнт кореляції Спірмена.

Визначення і порівняння змісту та обсягів планованих і реальних функцій фізкультурних організацій, насамперед – досліджуваної функції (управління персоналом), здійснювалося за допомогою контент-аналізу та системно-функціонального аналізу. Для отримання дослідницької інформації було спеціально розроблено: “Класифікатор-1” (містить зміст напрямів діяльності) та “Класифікатор-2” (містить види дій та характер робіт), склад яких визначався документами організаційного регламентування. Для проведення експертної оцінки було запрошено групу осіб — керівників фізкультурної сфери, обізнаних у досліджуваній темі, у підпорядкуванні яких знаходяться спортивні школи й оздоровчі клуби.

Отримані результати дослідження, проведена експертна оцінка дали змогу створити імітаційну модель технології управління персоналом, яка впроваджена у діяльність 5 дитячо-юнацьких спортивних шкіл СКА–8 Західного оперативного командування (акт впровадження від 1.06.2001 р.).

Дослідження проведено у три етапи. На першому етапі (жовтень 1998–1999 рр.) вивчено науково-методичну літературу та нормативні документи; складено проект вибірки і визначено об'єкти дослідження. Проведено пілотажне анкетування.

На другому етапі (1999–2000 рр.) проведено анкетування директорів та тренерів спортивних шкіл різного типу, керівників та інструкторів оздоровчих клубів Львівської області.

У дослідженні брали участь 48 директорів та 141 тренер спортивних шкіл, 23 керівники та 53 інструктори оздоровчих клубів.

Проведено відбір експертів (n=7) і оцінку рівня їхньої компетентності (В.С.Черепанов, 1989) у нашій модернізації.

На третьому етапі (2000–2001 рр.) проведено контент-аналіз і системно-функціональний аналіз планування та реалізації функцій фізкультурних організацій різних типів. “Класифікатор-1” та “Класифікатор-2” дали змогу визначити обсяги, види і характер діяльності кожної функції, проаналізувати та співставити їх.

У результаті проведеного дослідження сформовано комплексну імітаційну модель технології управління персоналом, розроблено й обґрунтовано методичні рекомендації щодо впровадження всіх аспектів сучасної технології персонального менеджменту в фізкультурних організаціях. Встановлено її позитивний вплив на ефективність функціонування фізкультурних організацій, що підтверджено актами впровадження (від 10.12.2000 р., 1.05.2001 р., 1.06.2001 р., 10.06.2001 р.).

У третьому розділі “Технологія управління персоналом у фізкультурних організаціях різного типу” на основі анкетування керівників і персоналу спортивних шкіл та оздоровчих клубів з'ясовано наявність тотожностей та відмінностей у змісті складників кожного із аспектів технології управління персоналом. Виявлено достовірні зв’язки між стажем роботи керівників спортивних шкіл та оздоровчих клубів, кількістю персоналу обидвох типів фізкультурних організацій із складниками технології управління персоналом (p< 0,05).

Встановлено, що в обидвох типах фізкультурних організацій відбуваються зміни у структурі. Але лише в оздоровчих клубах ініціатива є самостійною та призводить до поліпшення функціонування організації. Ця відмінність пояснюється тим, що керівництво обидвох типів організацій по-різному розуміє процес впливу реорганізації на результати діяльності.

Виявлено відмінності у комплектуванні штатного складу фізкультурних організацій. Директори спортивних шкіл використовують різноманітні варіанти комплектування, а керівники оздоровчих клубів здійснюють його одноосібно. Встановлено достовірний взаємозв'язок стажу роботи керівників із варіативністю методів комплектування штату (коефіцієнти кореляції дорівнюють відповідно 0,46 та 0,41).

Погляди керівників фізкультурних організацій на значущість чинників відбору персоналу є відмінними. Відбір кандидата на вакантну посаду сучасніше і професійніше відбувається в оздоровчих клубах. Окрім цього, існує відмінність поглядів керівництва щодо оптимальної кількості штату. У спортивних школах оптимальною називають чисельність близько 20 осіб, а в оздоровчих клубах – до 10. Працівники спортивних шкіл (76,6%) наголошують на постійних та часткових змінах штатного складу, що пов'язані зі скороченнями (основна причина – економічна криза). Персонал оздоровчих клубів (71,7%) констатує відносну стабільність штату їхніх організацій. Головна причина звільнення – низький фаховий рівень персоналу. Таким чином, більша плинність кадрів спостережена у спортивних школах, що ускладнює створення сприятливих для персоналу характеристик робочого середовища.

У підготовці персоналу до трудової діяльності в обидвох типах організацій проводять заходи адаптації. Керівники і персонал спортивних шкіл та оздоровчих клубів визнають значущість адаптації, оцінюючи її в межах 8 – 10 балів (за десятибальною шкалою). Зміст заходів і послідовність їх застосування є відмінними. Так, у спортивних школах, насамперед, приділяється увага заходам соціальної, а в оздоровчих клубах – професійної адаптації.

Для зростання продуктивності та якості роботи колективу фізкультурних організацій обидвох типів проводиться підвищення кваліфікації співробітників. Встановлено, що керівництво спортивних шкіл та оздоровчих клубів застосовує різноманітні форми підвищення кваліфікації. Але сам процес їхнього проведення у спортивних школах є нерегулярним, що пояснюється нестачею коштів у зв’язку із складними соціально-економічними умовами.

За результатами анкетування досліджено важливий аспект технології управління персоналом – мотивацію праці. Вивчено зміст її нематеріальних складників, зокрема: делегування повноважень, формування сприятливого робочого середовища, безпечність умов праці, ділова кар'єра, створення умов для відпочинку та ін.

Зафіксовано істотні розбіжності у розумінні керівниками спортивних шкіл та оздоровчих клубів сутності та значущості делегування повноважень.

Встановлено взаємозв'язок делегування повноважень з окремими складниками технології управління персоналом у діяльності спортивних шкіл (рис.1).

Взаємозв’язок зазначених складників виявлено і у діяльності оздоровчих клубів (рис.2).

Відповідно побудовано “кореляційні гнізда”, що містять ті складники технології управління персоналом, які впливають на здійснення процесу делегування повноважень і такі, на які впливає делегування повноважень.

Спеціальний блок питань анкети стосувався контролю та оцінки діяльності персоналу організацій. Встановлено, що у 70,7% керівників спортивних шкіл та 56,5% керівників оздоровчих клубів за оціночною шкалою (0 – 100%) більше 50% робочого часу припадає на виконання контрольних функцій.

Результати відповідей персоналу обидвох типів організацій це підтвердили. Значна кількість респондентів продемонструвала правильне розуміння мети контролю – поліпшення результатів діяльності. Персонал спортивних шкіл та оздоровчих клубів тією чи іншою мірою (постійно, періодично, інколи), знає про можливий контроль їхньої діяльності та показники, які будуть перевірятися.

Основною формою оцінки діяльності, професійного рівня фізкультурних працівників є їхня атестація. Більшість спортивних шкіл (66,6%) отримує “Положення про атестацію” з вищих інстанцій, натомість більшість оздоровчих клубів (78,2%) самостійно розробили зазначене положення. Підсумковий документ про атестацію персоналу спортивних шкіл фіксує висновок про присвоєння кваліфікації – констатує 47,9% керівників та 31,9% персоналу. Більшість керівників оздоровчих клубів (56,5%) в атестаційному листі зазначають позитивні і негативні характеристики, що підтверджує персонал (52,8% відповідей). Встановлено, що оцінювання діяльності працівників спортивних шкіл, на відміну від оздоровчих клубів, проводиться нерегулярно. Підсумковий документ не відображає прогресу або регресу професійного рівня персоналу.

Встановлено тотожність відповідей працівників організацій різного типу про застосування керівниками дисциплінарних заходів. У спортивних школах використовується різноманітний їхній арсенал, в оздоровчих клубах – обмежений, який здебільшого зводиться до усних зауважень, звільнення.

Зафіксовано вищі показники самооцінки діяльності керівників і персоналу оздоровчих клубів порівняно із працівниками спортивних шкіл.

Узагальнені відповіді керівників і персоналу дозволили встановити і описати аспекти технології управління персоналом, які впливають на якість роботи. Побудовано кореляційні гнізда зазначених зв’язків для обидвох типів організацій.

У четвертому розділі “Системно-функціональний аналіз діяльності фізкультурних організацій різних типів” за допомогою “Класифікатора-1” та “Класифікатора-2" визначено обсяги управлінської діяльності, які плануються та виконуються.

З’ясовано, що в спортивних школах усі функції “Класифікатора-1” плануються. Однак, при реалізації не звернуто увагу на науково-методичне та програмне забезпечення.

Управління персоналом посідає значне місце серед інших функцій у спортивних школах. При плануванні та реалізації воно на другому місці за обсягами діяльності (відповідно 24,4% та 21,6%).

Аналіз планування і реалізації складових технології управління персоналом із застосуванням “Класифікатора-2” підтверджує наявність усіх видів дій. У плануванні переважають: контрольні, організаційні, облікові; у реалізації – розпоряджувальні, виконавчі, облікові дії. Планується значно менше складників технології управління персоналом, ніж реалізується. Не знайдено в планах: підбору і відбору кадрів, розроблення правил внутрішнього розпорядку, заходів адаптації та професійної орієнтації, тарифікації, атестації, контролю за якістю професійної діяльності.

Реалізація майже всіх зазначених аспектів технології управління персоналом документально підтверджена, окрім заходів адаптації та професійної орієнтації. У реалізації складників технології управління персоналом провідне місце посідає контроль за дотриманням трудової дисципліни, який за обсягами значно перевищує інші аспекти.

У більшості оздоровчих клубів не складають планів роботи, що є недоліком. У документах організаційного регламентування і реальній практиці не відтворено управління виховним процесом. Неправильною є думка про те, що оздоровча діяльність не потребує елементів виховання, тим більше, що членами оздоровчих клубів є люди різних вікових груп.

Обсяги аспектів управління персоналом у формальній та реальній діяльності оздоровчих клубів – на першому місці, їх реалізується у двічі більше, ніж заплановано: відповідно 44,7% і 21% (табл.1).

При плануванні складників технології управління персоналом присутні всі види дій “Класифікатора-2”, у реалізації – відсутні облікові. За обсягами, при плануванні та реалізації, переважають розпоряджувальні дії.

Таблиця 1

Матриця розподілу за функціями управління планованих та реалізованих обсягів діяльності спортивних шкіл (СШ) та оздоровчих клубів (ОК)

В оздоровчих клубах планується більше аспектів технології управління персоналом, ніж реалізується. Не знайдено документаційного підтвердження: адаптації та професійної орієнтації, контролю за якістю професійної діяльності, підготовки та підвищення кваліфікації, контролю за дотриманням трудової дисципліни.

В обидвох типах організацій виявлені резерви підвищення ефективності технології управління персоналом.

У п'ятому розділі “Аналіз та узагальнення результатів дослідження” зроблено підсумок проведених досліджень. У роботі вперше досліджено технологію управління персоналом фізкультурних організацій двох найрозповсюдженіших типів (спортивних шкіл та оздоровчих клубів). Вивчено і проведено порівняльний аналіз змісту складників кожного аспекту, зроблено спробу виміряти їхні обсяги.

Отримані результати конкретизовано й перевірено експертною оцінкою, що дало змогу сформувати комплексну імітаційну модель управління персоналом.

Основні результати дослідження впроваджені у діяльність 5 спортивних шкіл СКА–8 Західного оперативного командування та 15 спортивних шкіл Львівської обласної ради фізкультурно-спортивного товариства профспілок “Україна”, оздоровчих клубів Асоціації оздоровчого спорту м. Львова.

ВИСНОВКИ

На основі отриманих даних сформульовано такі висновки:

1.

Проблеми управління персоналом є актуальними. У сучасній фаховій літературі накопичена значна кількість вітчизняних і зарубіжних джерел, які висвітлюють різноманітні аспекти управління персоналом. В Україні і за кордоном відкрилася мережа ВЗО, які готують фахівців з персонального менеджменту у виробничій та невиробничій сферах. Теорія управління персоналом як міжгалузева наука прийнятна для сфери фізичної культури, але специфічний зміст складників технології управління персоналом потребує наукового вивчення і розробки.

2.

Проведене опитування свідчить, що всі групи респондентів, тобто керівники і персонал спортивних шкіл та оздоровчих клубів, констатували важливість ефективної технології управління персоналом.

3.

Керівництво оздоровчих клубів здійснює управління персоналом з більшою відповідністю до сучасних вимог і економічної ситуації: активніше проводить реорганізації, пов’язуючи їх із переміщенням та просуванням персоналу; звільняє персонал у зв’язку із низьким фаховим рівнем; прогнозує майбутню потребу в кадрах, проводить рекламу вакансій; застосовує випробувальні терміни, приймаючи на роботу; проводить заходи професійної адаптації з усіма новими підлеглими, дбає про підвищення кваліфікації персоналу; намагається створити сприятливе робоче середовище; делегує повноваження з метою використання професійних знань та досвіду працівників; високо оцінює якість своєї роботи.

4.

Директори спортивних шкіл дотримуються традиційних підходів до технології управління персоналом, збережених з часів командно-адміністративної системи: не ініціюють структурних змін, формують функціональні обов’язки підлеглих відповідно до “Типового положення”, скорочують штат з економічних причин, рідко прогнозують майбутню потребу в кадрах, підбирають персонал не завжди самостійно: проводять заходи адаптації лише за потребою; не застосовують сучасних форм підвищення кваліфікації, делегують повноваження з метою економії часу; контролюють, насамперед, трудову дисципліну; формально проводять атестацію; застосовують різноманітні дисциплінарні заходи; оцінюють свою діяльність не завжди вищим балом.

5.

Розроблена та застосована у дослідженні методика системно-функціонального аналізу діяльності спортивних шкіл і оздоровчих клубів дала змогу оцінити наявний стан технології управління персоналом в організаціях обидвох типів. У плануванні діяльності спортивних шкіл та її реалізації обсяги складають відповідно 24,4% та 21,6%; в оздоровчих клубах – 21% та 44,7%. Серед усіх функцій управління, які присутні у фізкультурних організаціях і занесені до “Класифікатора-1”, технологія управління персоналом спортивних шкіл за обсягами — на другому місці, в оздоровчих клубах – на першому. Разом з тим при відносному співпадінні обсягів планових та реальних функцій спортивних шкіл, в оздоровчих клубах виявлено вдвічі більші реалізовані обсяги.

6.

Недоліками планування технології управління персоналом у спортивних школах є відсутність: підбору та відбору кадрів; розроблення правил внутрішнього розпорядку, контролю за якістю професійної діяльності, заходів адаптації та професійної орієнтації. Виконання всіх зазначених складників технології управління персоналом, окрім останньої документаційно підтверджене.

7.

В оздоровчих клубах плануються фактично всі аспекти технології управління персоналом. Не відтворено у документах проведення: адаптації, професійної орієнтації, контролю за якістю професійної діяльності, підготовки й підвищення кваліфікації, контролю за дотриманням трудової дисципліни. Виявлено значні недоліки у діловодстві оздоровчих клубів.

8.

Технологія управління персоналом простежується й піддається аналізу в організаціях обидвох типів. Встановлено достовірні зв’язки між кількістю складників технології управління персоналом і стажем роботи керівників (p<0,05). Із збільшенням досвіду керівної діяльності більш комплексно здійснюється технологія управління персоналом. Саме тому є актуальним вивчення теорії технології управління персоналом у вищих закладах освіти фізкультурного профілю, що дасть можливість забезпечити випускників необхідними і важливими знаннями.

9.

У діяльності керівників організацій обидвох типів більше 50% робочого часу відводиться на проведення контролю, що не дає змоги для повноцінного втілення інших аспектів технології управління персоналом.

10.

Підвищення ефективності технології управління персоналом можливе лише за умови комплексного підходу, покладеного в основу її імітаційної моделі для фізкультурних організацій, яка містить:– 

послідовне дотримання всіх управлінських операцій при виконанні кожної функції;– 

інформаційне забезпечення виконання управлінських операцій;– 

бажаний стан кожного аспекту технології управління персоналом, який обумовлює ефективність діяльності організації.

СПИСОК ПРАЦЬ, ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Чеховська Л.Я. Методичні матеріали з питань управління персоналом для доповнення лекційного курсу “Управління діяльністю спортивних організацій”. – Львів, 2001. – 26с.

2. Чеховська Л.Я. Аспекти технології управління персоналом у фізкультурно-оздоровчих організаціях // Молода спортивна наука України: Зб. наук. статей з галузі фізичної культури та спорту. – Львів: ЛДІФК, 2001. – Вип. 5. – С.185-188.

3. Чеховська Л.Я. Аспекти технології управління персоналом у фізкультурних організаціях // Молода спортивна наука України: Зб. наук. статей з галузі фізичної культури та спорту. – Львів: ЛДІФК, 2000. – Вип. 4. – С. 72-75.

4. Чеховська Л.Я. Делегування повноважень як один із чинників ефективної діяльності фізкультурних організацій // Молода спортивна наука України: Зб. наук. статей аспірантів галузі фізична культура та спорт. –Львів: ЛДІФК, 1999. – Вип.3. – С. 36-39.

5. Чеховська Л.Я. Методика аналізу та оцінки технології управління персоналом фізкультурних організацій // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. праць за ред. С.С. Єрмакова. – Харків: ХХПІ, 2001. – № 14. – С.53-58.

6. Чеховська Л.Я. Пріоритетність окремих видів управлінських робіт та професійний рівень діяльності керівників фізкультурних організацій // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. праць за ред. С.С. Єрмакова . – Харків: ХХПІ, 1999. – № 11. – С. -50.

7. Чеховська Л.Я. Складові підвищення ефективності управління фізкультурними організаціями // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. праць за ред. С.С. Єрмакова.– Харків: ХХПІ, 1999. – № 5. – С. -18.

8. Чеховська Л.Я., Жданова О.М. Робота з персоналом як складова системи управління фізкультурними організаціями // Физическое воспитание студентов творческих специальностей: Зб. наук. праць за ред. С.С. Єрмакова. – Харків: ХХПІ, 1998. – С. 24-25.

9. Чеховська Л.Я, Жданова О.М., Тучак А.М. Реклама фізкультурно-оздоровчих послуг // Тези ІV Міжнародного наукового конгресу “Олімпійський спорт і спорт для всіх: проблеми здоров’я, рекреації, спортивної медицини та реабілітації”. – Київ, 2000. – С. .

10. Чеховська Л., Огірко О. Управління персоналом як фактор дієздатності організації // Матеріали ІІ регіональної науково-практич. конф. “Проблеми активізації рекреаційно-оздоровчої діяльності населення”. – Львів, 2000. – С. -16.

11. Чеховская Л.Я. Методологические аспекты изучения потребности в кадрах сферы физической культуры // Материалы Международного научного конгресса “Физическая культура, спорт, туризм – в новых условиях развития стран СНГ”. – Минск, 1999. – С. 216-219.

12. Чеховська Л.Я, Котова І.В. Тестування організаційних та комунікативних здібностей студентів Львівського ДІФК // Матеріали регіональної науково-практич. конф. “Проблеми активізації рекреаційно-оздоровчої діяльності населення”. – Львів, 1998. – С. 76-78.

13. Чеховська Л.Я., Жданова О.М. Проблеми управління кадрами у фізкультурно-спортивних організаціях // Матеріали регіональної науково-практич. конф. “Проблеми активізації рекреаційно-оздоровчої діяльності населення”.– Львів, 1998. – С. -76.

14. Чеховська Л.Я., Жданова О.М. Зміст праці фізкультурного керівника (теоретичний аспект) // Матеріали ІІІ Міжнар. науково-практич. конф. “Фізична культура, спорт та здоров’я нації”. – Київ; Вінниця, 1998. – Ч.ІІ. – С. -256.

15. Чеховська Л.Я., Філімонов Ю.О. Діяльність спортивних споруд вузів у наданні платних фізкультурних послуг населенню // Тези звітної науково-практич. конф. “Фізична культура та спорт – важливий фактор виховання особистості та зміцнення здоров’я населення”. – Львів, 1994. – С. 114-115.

АНОТАЦІЇ

Чеховська Любов Ярославівна. Теоретико-методичні основи технології управління персоналом фізкультурних організацій. Рукопис.

Дисертація (рукопис) на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту за спеціальністю 24.00.02 – Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення. – Львівський державний інститут фізичної культури, Львів, 2001 рік.

Дисертаційне дослідження присвячене теоретико-методичним основам технології управління персоналом двох найрозповсюдженіших типів фізкультурних організацій: спортивних шкіл та оздоровчих клубів.

Аналіз фахової літератури засвідчив актуальність і недостатню теоретичну та наукову розробку питань персонального менеджменту сфери фізичної культури. Показано місце і розкрито значення ефективної технології управління персоналом у діяльності фізкультурних організацій.

Виявлено тотожності та відмінності у змісті складників кожного з аспектів технології управління персоналом у діяльності спортивних шкіл та оздоровчих клубів Львівської області. Встановлено, що керівництво оздоровчих клубів здійснює управління персоналом відповідно до сучасних вимог, а директори спортивних шкіл – дотримуються традиційних підходів.

Розроблено і запропоновано методику аналізу та оцінки технології управління персоналом у фізкультурних організаціях, що дозволило виявити резерви для їх ефективності. Запропонована методика може бути використана у діяльності фізкультурних організацій різних форм власності.

Підвищення ефективності технології управління персоналом можливе лише за умови комплексного підходу, покладеного в основу імітаційної моделі для фізкультурних організацій.

Основні результати дослідження впроваджені в практику.

Ключові слова: спортивні школи, оздоровчі клуби, імітаційна модель технології управління персоналом фізкультурних організацій.

Чеховская Любовь Ярославовна. Теоретико-методические основы технологии управления персоналом физкультурных организаций. Рукопись.

Диссертация (рукопись) на соискание ученой степени кандидата наук по физическому воспитанию и спорту по специальности 24.00.02 – (Физическая культура, физическое воспитание разных групп населения). – Львовский государственный институт физической культуры, Львов, 2001 год.

В диссертационном исследовании освещены теоретико-методические вопросы, которые касаются технологии управления персоналом двух наиболее распространенных типов физкультурных организаций: спортивных школ и оздоровительных клубов.

Проведенный анализ специальной литературы свидетельствует о том, что на сегодняшний день значительное количество специальной отечественной и зарубежной литературы освещает различные аспекты управления персоналом производственной и непроизводственной сферы. Теоретическая и научная разработка вопросов персонального менеджмента сферы физической культуры недостаточна.

Во введении обоснована актуальность проблемы, определена цель и задачи исследования, его объект и предмет, описан уровень научной новизны и практическое значение работы, а также личный взнос диссертанта.

В первом разделе подан теоретический анализ литературы, описаны этапы развития теории управления персоналом, сущность управления персоналом (”американская”, ”японская”, ”европейская” модели управления персоналом), особенности функционирования физкультурных организаций в современных условиях, место современной технологии управления персоналом в деятельности физкультурных организаций и актуальность ее внедрения.

Во втором разделе описано содержание и процедура использования целого комплекса взаимодополняющих методов исследования. Описана организация исследования.

В работе также раскрыто значение эффективной технологии управления персонала, которая была отмечена всеми группами респондентов – директоров и тренеров спортивных школ и оздоровительных клубов. Установлено наличие расхождений в понимании сущности составных технологии управления персоналом (p<0,05). Руководство оздоровительных клубов, в основном, осуществляет управление персоналом в соответствии требований современности. Директора спортивных школ, в большинстве случаев, придерживаются традиционных подходов к технологии управления персоналом, которые сохранены со времен командно-административной системы.

Определены, с помощью специально разработанных ”Классификатора-1” (включает функции видов деятельности) и ”Классификатора-2” (включает виды действий и характер каждой функции), объемы управленческой деятельности, которые планировались и выполнялись.

Разработана и предложена методика анализа и оценки технологии управления персоналом физкультурных организаций позволяет выявить резервы повышения ее эффективности. Она может быть использована в деятельности физкультурных организаций различных форм собственности.

Повышение эффективности технологии управления персоналом возможно лишь при условии комплексного подхода, который положен в основу имитационной модели этого процесса в физкультурных организациях. Модель технологии управления персоналом включает функции (аспекты технологии управления персоналом), управленческие операции (составные каждого из аспектов), информационное обеспечение (содержание каждой составляющей) и результаты (желаемое состояние каждого из аспектов технологии управления).

Основные результаты диссертационного исследования внедрены в деятельность 15 детско-юношеских спортивных школ Львовской областной рады физкультурно-спортивного общества профсоюзов ”Украина” и 5 спортивных школ СКА–8 Западного оперативного командования; в деятельность оздоровительных клубов Ассоциации оздоровительного спорта г. Львова; дополнили современной информацией учебные курсы ”Управление деятельностью спортивных организаций” и ”Управление физической культурой” для магистров и студентов Львовского государственного института физической культуры; легли в основу разработанных и апробированных тестовых заданий учебного курса ”Управление деятельностью спортивных организаций” для магистров Львовского государственного института физической культуры. Имеются соответствующие акты внедрения.

Ключевые слова: спортивные школы, оздоровительные клубы, имитационная модель технологии управления персоналом физкультурных организаций.

ANNOTATION

Chekhovska Lyubov Yaroslavivna. Theoretical and Methodical Bases of the Staff Management Technology in Physical Training Organizations. - Manuscript.

Scientific Degree Candidate of Physical Education and Sport Science Thesis; speciality – 24.00.02 – Physical culture, physical education of different groups of population. Lviv State Institute of Physical Culture, Lviv 2001.

The research work deals with theoretical and methodical peculiarities the technology of staff management in of the most popular types of sport organizations: the sports schools and recreative clubs. The analysis of professional literature has proved the insufficient scientific elaboration of problems concerning staff management in the sphere of physical culture. The role and the significance of effective staff management technology in the sphere of physical culture have bee explained.

All aspect of staff management technology in sporting and recreational clubs activities of Lviv region have been analyzed. It has been come out the meaning of effective technology in the staff management. It has been ascertained that recreative clubs leaders manage the staff according to modern demands mainly, but sports schools headmasters keep the traditional methods at the same time.

It has been elaborated and suggested staff management technology in the physical training organizations. It gave an opportunity to fix the reserves of its efficiency improving. Offered methodical literature can be used in the activity of physical training organizations of different kinds of property.

The efficiency increasing of staff management technology is possible only under the condition of complex approach which is the basis of an imitative model for physical training organizations.

The main results of investigation are applied into practice of sports schools and recreative clubs.

Key words: the sport schools, the recreative clubs, the imitative model of staff management technology for physical training organizations.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

УРОЖАЙ І ЯКІСТЬ ЗЕРНА ВІВСА ЗАЛЕЖНО ВІД ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ В УМОВАХ ПІВНІЧНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Автореферат - 26 Стр.
ТЕОРІЯ І МЕТОД ОПТИМІЗАЦІЇ СТАЛЕВИХ СТЕРЖНЕВИХ КОНСТРУКЦІЙ ВИРОБНИЧИХ БУДІВЕЛЬ І СПОРУД - Автореферат - 23 Стр.
ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ СВІДОМОСТІ ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ ГАЛИЧИНИ (друга половина ХІХ ст. – 1939 р.) - Автореферат - 56 Стр.
ДИНАМІЧНА ПОЇЗНА МОДЕЛЬ РАЙОНУ ДИСПЕТЧЕРСЬКОГО УПРАВЛІННЯ - Автореферат - 20 Стр.
ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ПОЛІПШЕННЯ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОРЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВ АПК ( за матеріалами птахопідприємств Харківської області ) - Автореферат - 24 Стр.
Термопружнопластичне швидкісне деформування циліндричних тіл при їх формоутворенні і з'єднанні - Автореферат - 21 Стр.
СИСТЕМА ПОКАЗНИКІВ ТА МЕТОДИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ТЕКСТИЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ - Автореферат - 22 Стр.