У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Сидоренко Микола Васильович

УДК 311:339.727.22

СТАТИСТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ

Спеціальність 08.03.01 - Статистика

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ 2001

Дисертацією є рукопис

Роботу виконано на кафедрі статистики Київського національного економічного університету Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: | доктор економічних наук, професор Герасименко Сергій Сергійович, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, професор кафедри обліку та аудиту

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор Захожай Валерій Борисович, Міжрегіональна академія управління персоналом, директор інституту економіки і інформаційних технологій імені Л.М. Кравчука.

кандидат економічних наук, доцент Ковтун Наталія Василівна, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, доцент кафедри обліку та аудиту.

Провідна установа: | Одеський державний економічний університет, кафедра статистики, Міністерство освіти і науки України, м. Одеса.

Захист відбудеться “27” квітні 2001 р. о 16 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.01 Київського національного економічного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги 54/1, ауд. 214.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Київського національного економічного університету.

Автореферат розісланий “22” березня 2001 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради |

О.Д. Шарапов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Інвестиційна привабливість – привабливість певних об’єктів з точки зору дохідності та надійності потенційних інвестицій у ці об’єкти: бізнес, цінні папери, соціальні проекти тощо. Оцінка інвестиційної привабливості є відправною точкою інвестиційного процесу, необхідною його передумовою. Вона дозволяє, по-перше, науково обгрунтувати можливість інвестування у об’єкт, по-друге, розв’язати проблему вибору з кількох альтернативних об’єктів потенційного інвестування.

У сучасних умовах трансформації економіки України удосконалення оцінювання інвестиційної привабливості підприємств набуває особливого значення. Це стосується визначення найпривабливіших об’єктів із початкової сукупності, зокрема вибору найбільш інвестиційно привабливих ВАТ для портфельних інвесторів з метою подальшого придбання ними пакетів акцій цих ВАТ.

Актуальність теми. Причинами виникнення зазначеної проблеми є ряд обставин, зокрема те, що портфельні інвестори, а також інші оператори фондового ринку вимушені працювати в умовах ризиків, ступінь яких підвищується внаслідок нестабільності функціонування економіки України. У зв’язку з цим поширеною є неадекватна оцінка інвестиційної привабливості, що виражається у побудові недостовірних рейтингів інвестиційної привабливості підприємств.

Іншим важливим моментом, що свідчить про нагальність вирішення зазначеної проблеми, є те, що держава є і залишиться в майбутньому найбільшим портфельним інвестором.

Серед шляхів вирішення складних завдань оцінювання інвестиційної привабливості підприємств важливе місце належить розробці і впровадженню статистичної моделі інвестиційної привабливості.

Важлива роль у галузі теоретичного обгрунтування інвестиційної привабливості підприємств належить економістам Бланку І.О., Гаврилову В.А., Григор’єву В.В., Ковальову В.В., Кондратєву О.В., Крейніній М.І., Сайфуліну Р.С., Чупісу А.В., Шеремету А.Д. та іншим, фахівцям у галузі технічного аналізу Дроб’язку А., Колбі Р.В., Найману Е., Ерліх А. та іншим.

Питання статистичного обгрунтування інвестиційної привабливості підприємств висвітлені в працях Герасименка С.С., Головача А.В., Єріної А.М., Міхайлова В.С., Сошнікової Л.А. та інших.

Доцільність подальшого дослідження проблеми оцінки інвестиційної привабливості підприємств в Україні пов’язана з тим, що ряд питань статистичного обгрунтування інвестиційної привабливості залишаються дискусійними і недостатньо розробленими.

Відсутні методичні положення стосовно формування ознакового обширу (ОО) інтегральної оцінки (ІО) інвестиційної привабливості, комплексного застосування методів фундаментального і технічного аналізу в обгрунтуванні інвестиційної привабливості, а також інформаційне забезпечення статистичного обгрунтування інвестиційної привабливості підприємств (ІПП).

Усе це обумовило значимість та актуальність теми дисертаційної роботи та основні напрями дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана на кафедрі статистики Київського національного економічного університету відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри в рамках теми “Статистичне забезпечення аналізу та прогнозу соціально-економічних явищ та процесів у перехідний період” (номер державної реєстрації 0196V007511).

Роль автора у виконанні науково-дослідних робіт полягає у обгрунтуванні необхідності спільного використання при статистичному аналізі інвестиційної привабливості підприємств методів фундаментального та технічного аналізу; доведенні ефективності застосування методів кластерного та факторного аналізу для формування ознакового обширу інтегральної оцінки з метою підвищення рівня достовірності інтегральної оцінки, що безпосередньо відбивається на наслідках прийняття управлінських рішень; розробці методики статистичного аналізу інвестиційної привабливості підприємств для портфельних інвесторів.

Мета і задачі дослідження. Метою даної роботи є обгрунтування теоретичних і практичних засад статистичної оцінки інвестиційної привабливості підприємств, розробка та апробація методики статистичного аналізу інвестиційної привабливості підприємств.

Для досягнення мети поставлено і вирішено наступні задачі:

Ш

визначено економічну сутність інвестиційної привабливості підприємств в Україні;

Ш

проаналізовано існуючі методики побудови інтегральної оцінки інвестиційної привабливості підприємств, подано їх оцінку з точки зору обгрунтованості формування ознакового обширу інтегральної оцінки;

Ш

розроблено методику формування ознакового обширу інтегральної оцінки інвестиційної привабливості підприємств;

Ш

удосконалено методику побудови рейтингу інвестиційної привабливості ВАТ на основі інтегральної оцінки;

Ш

розроблено алгоритм статистичного аналізу інвестиційної привабливості підприємств для портфельних інвесторів;

Ш

розроблену методику апробовано для оцінки інвестиційної привабливості ВАТ на прикладі сегменту фондового ринку України.

Об’єктом дослідження є ВАТ як емітенти акцій. Щодо предмета дослідження, то це – тенденції і процеси формування інвестиційної привабливості ВАТ, умови і чинники, що впливають на них.

Методологічною та методичною основою дослідження є діалектичний підхід до вивчення сучасного стану методології статистичного аналізу інвестиційної привабливості підприємств.

Методами дослідження для досягнення поставленої мети було обрано основні загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема статистичні. Методи синтезу, узагальнення, співставлень та балансовий метод дозволили провести аналіз та оцінити передумови формування інвестиційної привабливості підприємств.

Для підвищення однорідності досліджуваної сукупності використано метод k-середніх та метод пошуку згущення об’єктів (методи кластерного аналізу), за допомогою яких проведено групування початкової сукупності за рівнем інвестиційної привабливості, що дозволило в подальшому більш обгрунтовано визначати найбільш значущі ознаки для формування ознакового обширу інтегральної оцінки інвестиційної привабливості підприємств.

Проведення обгрунтованого формування ознакового обширу інтегральної оцінки інвестиційної привабливості підприємств стало можливим завдяки використанню методу головних компонент в частині визначення факторних навантажень першої головної компоненти факторними показниками з кожної групи однорідних показників.

Використання методів абсолютних і відносних показників дозволило обчислити фінансові показники, на основі яких і побудовано інтегральну оцінку інвестиційної привабливості підприємств за методом багатовимірної середньої зваженої.

У ході дослідження були використані положення законодавчих актів та нормативних документів, дані офіційної статистичної звітності, результати роботи провідних учених-економістів, матеріали науково-практичних конференцій.

Наукова новизна одержаних результатів дисертаційного дослідження полягає у наступному:

Ш

обгрунтовано теоретичні передумови аналізу інвестиційної привабливості підприємств як об’єктів статистичного спостереження;

Ш

доведено необхідність комплексного використання методів фундаментального та технічного аналізу з метою підвищення обгрунтованості загальної оцінки ІПП;

Ш

запропоновано і обгрунтовано систему статистичних показників для побудови інтегральної оцінки інвестиційної привабливості підприємств, яка дозволяє здійснити вибір факторних ознак такої інтегральної оцінки;

Ш

для підвищення однорідності досліджуваної сукупності потенційних об’єктів інвестування при формуванні ознакового обширу їх інтегральної оцінки доведена ефективність застосування методів кластерного аналізу;

Ш

доведені переваги використання методу головних компонент при формуванні ознакового обширу інтегральної оцінки інвестиційної привабливості підприємств;

Ш

розроблено засади використання пакетів прикладних програм для аналізу інвестиційної привабливості підприємств.

Практичне значення одержаних результатів. Для вирішення завдань обгрунтування оцінки інвестиційної привабливості підприємств практичну цінність мають наступні результати проведеного дослідження:

·

розроблена методика статистичного аналізу інвестиційної привабливості підприємств для портфельних інвесторів, що дозволяє підвищити ефективність інвестиційних операцій завдяки досягненню достатнього рівня обгрунтованості рішень щодо інвестування в акції окремих емітентів внаслідок підвищення достовірності оцінок інвестиційної привабливості емітентів (довідка про впровадження в ТОВ “АБРІС” від 01.08.2000р., довідка про впровадження в ТОВ “ІК “КИЇВСЬКА ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ” від 24.10.2000р.);

·

розроблений загальний алгоритм статистичного аналізу ІПП для портфельних інвесторів та алгоритми реалізації його окремих етапів, що підвищує цінність пропонованої методики внаслідок розширення кола її потенційних користувачів (довідка про впровадження в практичну діяльність КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО УПРАВЛІННЯ СТАТИСТИКИ від 30.10.2000р., довідка про впровадження у навчальний процес кафедри статистики КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ від 31.10.2000р.);

·

апробація методики статистичного аналізу інвестиційної привабливості підприємств для портфельних інвесторів на прикладі сегменту фондового ринку України, а саме сукупності ВАТ, зареєстрованих в м. Біла Церква Київської області, що дозволило отримати рейтинги інвестиційної привабливості ВАТ в м. Біла Церква за підсумками діяльності у 1998р. (довідка про впровадження в практичну діяльність КИЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО УПРАВЛІННЯ СТАТИСТИКИ від 30.10.2000р.);

·

методичні розробки, запропоновані у дисертаційному дослідженні, які використані при викладанні курсів “Банківська статистика”, “Статистика фінансів”, що викладаються на кафедрі статистики КНЕУ, а також основні положення дисертаційного дослідження, що знайшли своє використання у курсі “Статистика інвестицій”, який є складовою освітньо-професійної програми підготовки магістрів за спеціальністю “Економічна статистика” КНЕУ (довідка про впровадження у навчальний процес кафедри статистики КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ від 31.10.2000р.).

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дослідження представлені на науково-практичній конференції “Статистика в країнах з перехідною економікою” (с. м. т. Гурзуф, Крим, 24-29 вересня 2000р.), Всеукраїнській науковій конференції студентів та молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання” (м. Донецьк, 12-14 грудня 2000р.).

Публікації. Основні результати дисертаційного дослідження викладено в 5 (п’яти) публікаціях: 4 (чотири) статті у наукових фахових виданнях та тези доповіді на науков0-практичній конференції загальним обсягом 1,54 д. а. (з них 1,54 д. а. автором особисто).

Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.

Повний обсяг дисертації становить 182 сторінки, у тому числі 41 таблиця займає 23 сторінки, 23 рисунки – 12 сторінок, 11 додатків – 18 сторінок, список використаних джерел зі 134 найменувань – 11 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обгрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано його мету й основні завдання, розкрито новизну та наведено практичне значення одержаних результатів.

Розділ 1. “Теоретичні засади статистичної оцінки інвестиційної привабливості підприємств”. Проведені дослідження дали підстави визначити, що статистичний аналіз інвестиційної привабливості об’єктів потенційного інвестування є невід’ємною складовою процесу інвестування. Результатом такого аналізу є обгрунтування інвестиційної привабливості об’єктів з метою прийняття і підтримки управлінських рішень у сфері інвестування.

Особливості структури і функціонування фондового ринку України обумовили висновок про необхідність комплексного застосування у статистичному аналізі інвестиційної привабливості підприємств методів фундаментального і технічного аналізу для усіх типів інвесторів. Доцільність і глибина застосування того чи іншого методу, як і мета інвестування та аналізу, джерела вхідної інформації, пріоритетність дохідності/ надійності потенційних інвестицій, детермінуються типом інвестора (табл.1). Так, для портфельних інвесторів методи фундаментального аналізу є головним інструментом, а технічного – допоміжним, що, втім, не зменшує важливості застосування останнього.

Остаточне рішення про інвестування у певні активи має проводитися лише після проведення комплексного технічного аналізу досліджуваних цінних паперів. Крім того, портфельні інвестори повинні проводити зазначений аналіз регулярно протягом усього періоду перебування відповідних акцій у портфелі з метою контролю за дохідністю портфеля та з метою прийняття рішень про їх продаж у випадку негативної зміни тенденції.

Одночасно слід оцінювати можливий вплив на ринкову кон’юнктуру тієї чи іншої акції безпосередньо зовнішніх чинників, як-то політичних, макроекономічних, конкурентних, а також тих, що стосуються діяльності емітента (укладання стратегічних угод, перерозподіл пакетів акцій, вихід на нові ринки, реструктуризація емітента тощо).

Отже, спільне використання методів фундаментального і технічного аналізу дозволяє провести глибший аналіз інвестиційної привабливості підприємств, навіть з огляду на більш широкий методологічний апарат, звичайно за умови достатнього рівня достовірності первинної інформації, яка є вхідною для зазначеного аналізу.

Таблиця 1

Характеристика типів інвесторів

Характеристики | Інвестори

Стратегічні | Портфельні | Спекулянти

Мета інвестування | управління власні-стю (корпоративни-ми правами) | отримання дивіден-дів, доходу від від-чуження корпорати-вних прав | отримання доходу від перепродажу корпоративних прав

Мета статистичного аналізу | оцінка сучасного стану корпорації, прогнозування та моделювання її майбутнього стану | визначення та прогнозування прибутковості інвестицій в корпоративні права | прогнозування руху курсів акцій

Джерела вхідної інформації (у поряд-ку важливості) | - фінансова та упра-влінська звітність корпорації;

- котировки; | - фінансова звіт-ність корпорації;

- котировки; | - котировки;

- фінансова звітність;

Пріоритетність до-хідності/ надійності | надійність | важливі обидві характеристики | неважливі обидві характеристики

Основою статистичної оцінки інвестиційної привабливості підприємств є система показників, на базі якої будується інтегральна оцінка інвестиційної привабливості. У роботах окремих фахівців пропонуються системи показників, але часто без достатнього обгрунтування. Деякі системи фінансових показників, наприклад, містять показники, які дублюють один одного тощо.

Рис.1. Послідовність виникнення та вирішення проблем при побудові інтегральної оцінки інвестиційної привабливості підприємств.

Таким чином, одним з недоліків побудови інтегральних оцінок (ІО) інвестиційної привабливості підприємств (ІПП) на сьогодні є недостатність їх обгрунтування, тобто обгрунтування їх ознакового обширу (ОО). Для усунення даного недоліку необхідно вирішити низку проблем (рис.1), що потребує використання певних статистичних методів.

Розділ 2. “Методика статистичної оцінки інвестиційної привабливості підприємств для портфельних інвесторів”. Автором розглянуто особливості становлення фондового ринку України, які обумовили необхідність створення методики статистичного аналізу ІПП для портфельних інвесторів, що враховує як ці особливості, так і тенденції економіки України (рис.2). |

Визначення сукупності потенційно привабливих об’єктів (підприємств однієї галузі, регіону тощо)

Визначення системи показників, які характеризують фінансово-майновий стан об’єктів

Розрахунок значень показників по об’єктах сукупності

Вибір найбільш значущих показників (факторів) для досліджуваної сукупності об’єктів

Розрахунок узагальнюючого показника фінансово-майнового стану окремих об’єктів

Визначення рейтингу підприємств та визначення найпривабливіших (лідерів)

Прогнозування рівнів ІП об’єктів

Аналіз кон’юнктури ринку акцій об’єктів-лідерів

Прийняття рішення про інвестування (моніторинг ринкової кон’юнктури)

Рис.2. Основні етапи статистичного аналізу інвестиційної привабливості підприємств для портфельних інвесторів.

Впровадження у практику обгрунтування ІО ІПП відповідних статистичних методів безпосередньо сприяє підвищенню ефективності управлінських рішень у сфері інвестування і опосередковано – зміцненню економіки України.

Пропонована методика може використовуватись для різних сукупностей об’єктів потенційного інвестування. Формування групи привабливих об’єктів із початкової сукупності проводиться за допомогою відсіву/ відбору.

Саме методи багатовимірних класифікацій (до складу яких входять і методи кластерного аналізу) дозволяють звузити досліджувану сукупність і одночасно досягти більшої її однорідності за рівнем інвестиційної привабливості. На відміну від традиційних підходів до вирішення проблеми звуження початкової сукупності, коли використовуються відсів/ відбір за однією ознакою або поетапний відсів/ відбір за кількома ознаками, проведення багатовимірної класифікації з використанням кластеризації дозволяє провести групування з урахуванням різнобічних характеристик об’єктів. Тому ми вважаємо, що такий спосіб звуження досліджуваної сукупності є ефективнішим за традиційні.

Після проведення кластеризації слід оцінити її якість. Для цього використовуються певні міри якості класифікації, які називаються функціоналами якості, що виступають мірою однорідності усіх кластерів у цілому. На нашу думку, доцільно застосовувати такий функціонал якості як відношення середньої з групових дисперсій до міжгрупової дисперсії класифікованої сукупності. Для отримання узагальнюючого показника якості багатовимірної класифікації може бути використана формула: |

Фя = Фяі dі,

де, Фя - узагальнюючий функціонал якості для класифікації за усіма ознаками; Фяі – функціонал якості за і-ю ознакою; dі – вага і-ї ознаки.

У свою чергу, багатовимірна класифікація з метою звуження початкової сукупності з виділенням групи привабливих об'єктів та підвищення однорідності звуженої сукупності порівняно з початковою є необхідною передумовою формування ознакового обширу інтегральної оцінки.

У роботі на основі критичної оцінки наборів фінансових показників, які пропонуються різними авторами, сформовано систему показників, яка стала основою для формування ознакового обширу ІО ІПП.

Для формування ОО ІО запропоновано використовувати метод головних компонент (МГК). У нашому випадку кінцевою метою процедури МГК при формуванні ОО ІО є отримання факторних навантажень першої головної компоненти фінансовими показниками однієї групи. МГК, на нашу думку, порівняно з іншими методами найбільш доведено формує ОО ІО, бо, по-перше, передбачає визначення щільності зв’язку факторних ознак з прихованими латентними (внутрішніми) характеристиками досліджуваних об’єктів, тоді як застосування інших відомих процедур (парних або часткових коефіцієнтів кореляції тощо) потребує додаткового обгрунтування вибору результативної ознаки; а по-друге, автоматично вирішує проблему мультиколінеарності факторних ознак ІО.

Далі побудова ІО проводиться за методом багатовимірної середньої зваженої (БСЗ). На основі такої інтегральної оцінки і визначається рейтинг інвестиційної привабливості об’єктів. Але це не остаточна оцінка інвестиційної привабливості підприємств, як зазначають багато з авторів. Достовірніших результатів дозволяє досягти урахування також інших суттєвих характеристик об’єктів, які можна оцифрувати лише за номінальною шкалою.

Розрахунок БСЗ запропоновано проводити за наступною формулою: |

,

де, – сила впливу (вага) j-го фактора інтегральної оцінки; – індивідуальне значення і-го об’єкта за j-ю ознакою; – значення еталону за j-ю ознакою (як правило, найліпше з індивідуальних по сукупності об’єктів значення ознаки).

На наш погляд, застосування при обчисленні БСЗ в якості бази порівняння еталонних, а не середніх значень дозволяє усунути проблему недостатньої однорідності досліджуваної сукупності.

Важливим етапом статистичної оцінки інвестиційної привабливості підприємств є її прогнозування. Аргументацію вибору способу прогнозування інвестиційної привабливості підприємств подано у табл.2.

Найефективнішими способами прогнозування за критерієм “ціна-якість”, тобто такими, що потребують відносно незначних витрат і забезпечують достатній рівень достовірності, є прогнозування за фінансовими показниками та рейтинговими значеннями. Причому, на наш погляд, точнішим є перший метод.

Після визначення найпривабливіших об’єктів, акції яких як інвестиційні активи мають достатню для інвестора якість, необхідно оцінити кон’юнктуру ринку вибраних акцій, на основі чого і приймається остаточне рішення про інвестування.

Найпридатнішими для такої оцінки, з нашої точки зору, і такими, що повинні використовуватися комбіновано, є методи фільтрації та осциляції, оскільки застосування перших дає добрі результати при трендовому ринку, а других – при боковому.

Таблиця 2

Порівняльні характеристики способів прогнозування

інвестиційної привабливості підприємств |

Бази для прогнозування

Характеристики способів прогнозування | Прогнозування за показ-никами звітів | Прогнозування за фінансовими коефіцієнтами | Прогнозування за рейтингови-ми значеннями | Прогнозуван-ня за місцями у рейтингу

Адекватність відображення суті явища (ІПП) |

висока |

доволі висока |

доволі висока |

незадовільна

Витрати | великі | помірні | невеликі | малі

Розділ 3. “Порівняльний аналіз інвестиційної привабливості ВАТ в м. Біла Церква”. Проведено апробацію методики статистичного аналізу ІПП для портфельних інвесторів по сукупності ВАТ м. Біла Церква Київської області, яке є типовим містом України середнього розміру.

Обгрунтоване формування ОО ІО ІП ВАТ дозволив провести МГК, який передбачає використання рекурентних співвідношень Фадєєва та методу повного виключення змінних (методу Джордана-Гауса), а також використання ваг цих ознак на основі абсолютних значень парних коефіцієнтів кореляції. Багатовимірну класифікацію проведено кількома пропонованими в методиці методами. Найякісніше за функціоналом якості кластерне рішення дозволив отримати метод k-середніх з використанням відповідних ваг, із застосуванням якого було виділено групу привабливих об’єктів у кількості 8 одиниць з 16 одиниць, які становили початкову сукупність ВАТ (причому, однорідність звуженої сукупності порівняно з початковою стала вищою за більшістю ознак (табл.3).

У процесі апробації різних методів багатовимірної класифікації зроблено висновок, що будь-яка кластерна процедура має грунтуватися на попередній стандартизації даних, попри те, що дехто з авторів наполягає на її необов’язковості.

Таблиця 3

Характеристики однорідності сукупностей об’єктів потенційного інвестування

Ознаки | Для 16 об'єктів | Для 8 об'єктів

Середнє значення | V, % | Середнє значення | V, %

Обсяг реалізації, тис. грн. | 39273 | 108654 | 276,7 | 65443 | 148306 | 226,6

Розмір власного капіталу, тис. грн. |

43845 |

82636 |

188,5 |

47040 |

105073 |

223,4

Рентабельність власного капіталу |

0,06111 |

0,04432 |

72,5 |

0,09234 |

0,04275 |

46,3

Оборотність активів | 0,58530 | 0,37657 | 64,3 | 0,84437 | 0,31117 | 36,9

Коефіцієнт автономії | 0,74345 | 0,22397 | 30,1 | 0,68609 | 0,18125 | 26,4

Коефіцієнт абсолютної ліквідності |

0,13048 |

0,38878 |

298,0 |

0,04350 |

0,06032 |

138,7

Отримані рейтинги інвестиційної привабливості подані у табл.4.

Таблиця 4

Рейтинги ВАТ в м. Біла Церква за підсумками діяльності у 1998 році

№ об’є-кта |

ВАТ | БСЗ | Рей-тинг | Моно-польне стано-вище на регі-ональ-ному ринку | Моно-польне стано-вище на на-ціона-льному ринку | Суттєва екс-портна зорієн-товані-сть вироб-ництва | БСЗ оста-точна | Рейтинг оста-точний

2 | “Росава” | 0,569 | 1 | 1 | 1 | 1 | 0,655 | 1

11 | “КАТП-1028” | 0,459 | 3 | 1 | 0 | 0 | 0,397 | 2

13 | “Техмашремонт” | 0,488 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0,390 | 3

10 | “Білоцерківська теплоелектроцентраль” | 0,411 | 5 | 1 | 0 | 0 | 0,359 | 4

7 | “Білоцерківський кар’єр” | 0,415 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0,332 | 5

6 | “Будматеріали” | 0,296 | 6 | 0 | 0 | 0 | 0,237 | 6

14 | “Білоцерківський консервний завод” | 0,240 | 7 | 0 | 0 | 0 | 0,192 | 7

15 | “Торговий центр” | 0,239 | 8 | 0 | 0 | 0 | 0,191 | 8

Висновки за результатами ранжування ВАТ знайшли своє підтвердження у результаті використання додаткової інформації про ВАТ.

Так, ВАТ “Росава”, лідер шинного виробництва України та один з лідерів цієї галузі в СНД, має стабільне завантаження виробничих потужностей на рівні 86%, має кількасот мільйонні ще не реалізовані контракти на постачання продукції власного виробництва як з резидентами, так і нерезидентами.

Важливим для портфельних інвесторів є також поточний розподіл акціонерного капіталу та політика ВАТ щодо обігу власних акцій (викуп акцій самими товариствами). Щодо котирувань акцій ВАТ на фондовому ринку (про ціни реальних угод взагалі не йдеться через відсутність статистичного спостереження за останніми), то вони є найрегулярнішими у того ж ВАТ “Росава”.

Таким чином, теоретичне обгрунтування основних положень пропонованої методики оцінки ІПП та її апробація на сегменті фондового ринку України дозволили зробити висновок про певні переваги методики порівняно з іншими. Досягти переваг, що полягають у обгрунтованості висновків щодо однорідності сукупності, ОО ІО та значення БСЗ, дозволило використання відповідних статистичних методів.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведене теоретичне узагальнення і пропонуються нові підходи до вирішення проблем обгрунтування інвестиційної привабливості підприємств в Україні. Результати вирішення поставлених у дисертації завдань полягають у наступному:

1. Виходячи з того, що в оцінці ІПП важливе місце належить розробці і впровадженню статистичної моделі ІП, обгрунтовано теоретичні передумови аналізу ІПП як об’єктів статистичного спостереження.

2. Визначено, що статистичний аналіз інвестиційної привабливості підприємств є невід’ємною складовою прийняття управлінських рішень в ході інвестиційного процесу, основою яких має бути статистично обгрунтована оцінка привабливості потенційних об’єктів інвестування.

3. Доведено необхідність комплексного використання методів фундаментального і технічного аналізу з метою підвищення достовірності оцінки ІПП. Причому, з метою підвищення ефективності інвестиційних операцій технічний аналіз за достатніх інформаційних умов має проводитися щоденно (за підсумками кожної торговельної сесії). Хоча проведення технічного аналізу з метою з’ясування цінових співвідношень акцій ВАТ в сучасних умовах функціонування фондового ринку України у повній мірі неможливе, все ж інформацію про рух таких акцій слід ураховувати.

4. За результатами аналізу існуючих систем фінансових показників запропоновано систему фінансових показників для побудови інтегральної оцінки інвестиційної привабливості підприємств, яка дозволяє здійснити обгрунтоване формування ознакового обширу такої оцінки.

5. Доведено ефективність застосування методів кластерного аналізу, зокрема методу k-середніх, як для звуження, так і для підвищення однорідності досліджуваної сукупності потенційних об’єктів інвестування, що є важливою передумовою якісного формування ознакового обширу їх інтегральної оцінки.

6. Для побудови ІО ІПП рекомендується використовувати метод БСЗ, який широко застосовується у практиці побудови рейтингів, зокрема рейтингів інвестиційної привабливості. При цьому, до ознакового обширу мають бути включені не просто суттєві, а лише найбільш значущі ознаки, які різнопланово характеризують об’єкт, але неодмінно у руслі предмета дослідження. Доведено переваги використання МГК при формуванні ОО ІО ІПП у частині визначення факторних навантажень факторами першої головної компоненти.

7. Розроблено засади використання пакетів прикладних програм для аналізу інвестиційної привабливості підприємств.

8. Складена методика статистичного аналізу ІПП для портфельних інвесторів, що дозволяє підвищити ефективність інвестиційних операцій завдяки досягненню достатнього рівня обгрунтованості рішень щодо інвестування в акції окремих емітентів внаслідок підвищення достовірності оцінок ІП емітентів.

9. Розроблено загальний алгоритм статистичного аналізу ІПП для портфельних інвесторів та алгоритми реалізації його окремих етапів, що дозволяє безпосередньо використовувати пропоновану методику на практиці.

10. Методика апробована для оцінки ІП ВАТ, зареєстрованих в м. Біла Церква Київської області. Результати дослідження дозволили, по-перше, отримати достовірний рейтинг інвестиційної привабливості ВАТ в м. Біла Церква за підсумками діяльності в 1998 році, а по-друге, виробити рекомендації щодо практичного застосування методики.

ПЕРЕЛІК ПУБЛІКАЦІЙ АВТОРА ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

В наукових фахових виданнях:

1. Сидоренко М. Методика статистичного аналізу інвестиційної привабливості підприємств для портфельних інвесторів// Проблеми формування ринкової економіки: Міжвідомчий наук. зб. Вип.8. – К.: КНЕУ. -2000. – с. 378-386 (0,48 д. а.).

2. Сидоренко М. Оцінка інвестиційної привабливості підприємств// Стратегія економічного розвитку України: Наук. зб. Вип. 2-3. – К.: КНЕУ. - 2000. – с. 173-177 (0,37 д. а.).

3. Сидоренко М. Статистичне обгрунтування інвестиційної привабливості ВАТ// Економіст. – 2000. - №10. – с. 24-25. (0,23 д. а.).

4. Сидоренко М. Статистичний аналіз інвестиційної привабливості підприємств в Україні на сучасному етапі// Статистика України. – 2000. - №2. – с. 28-30 (0,33 д. а.).

В інших виданнях:

5. Сидоренко М. Багатовимірні класифікації у статистичному обгрунтуванні інвестиційної привабливості підприємств// Труди Всеукраїнської наукової конференції студентів та молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання”. – Частина 3. – Донецьк: ДонНУ. – 2000. – с.99-101 (0,13 д. а.).

АНОТАЦІЯ

Сидоренко М.В. Статистичне обгрунтування інвестиційної привабливості підприємств в Україні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.01. – Статистика. – Київський національний економічний університет, Київ, 2001.

Дисертація містить результати дослідження теоретичних основ обгрунтування інвестиційної привабливості підприємств та методологічних підходів до формування інтегральної оцінки інвестиційної привабливості підприємств в Україні в умовах перехідної економіки, а також практичні рекомендації щодо застосування розробленої методики статистичного аналізу інвестиційної привабливості підприємств для портфельних інвесторів.

Запропоновано комплекс теоретико-методологічних положень і практичних рекомендацій щодо використання методів і результатів оцінювання інвестиційної привабливості ВАТ.

У роботі доведено переваги застосування методів кластерного та факторного аналізу для формування ознакового обширу інтегральної оцінки інвестиційної привабливості підприємств з метою підвищення рівня її достовірності.

Розроблено загальний алгоритм статистичного аналізу інвестиційної привабливості підприємств та алгоритми реалізації його окремих етапів, що дозволяє безпосередньо використовувати пропоновану методику на практиці.

Ключові слова: інвестиційна привабливість, перехідна економіка, портфельні інвестори, відкрите акціонерне товариство, інтегральна оцінка, ознаковий обшир, рейтинг.

АННОТАЦИЯ

Сидоренко Н.В. Статистическое обоснование инвестиционной привлекательности предприятий в Украине. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.01. – Статистика. – Киевский национальный экономический университет, Киев, 2001.

Диссертация содержит результаты исследования обоснования инвестиционной привлекательности предприятий и методологических подходов к формированию интегральной оценки инвестиционной привлекательности предприятий в Украине в условиях переходной экономики, а также практические рекомендации по применению разработанной методики статистического анализа инвестиционной привлекательности предприятий для портфельных инвесторов.

Предложено комплекс теоретико-методологических положений и практических рекомендаций по применению методов и результатов оценивания инвестиционной привлекательности открытых акционерных обществ в условиях Украины.

Результаты исследования позволили прийти к выводам, что публикуемые рейтинги инвестиционной привлекательности предприятий зачастую являются недостаточно обоснованными, а это, в свою очередь, сказывается на эффективности принятия управленческих решений при инвестировании. Именно решению вопросов обоснования инвестиционной привлекательности предприятий, формированию рейтингов инвестиционной привлекательности предприятий, разработке и внедрению наиболее эффективных способов решения возникающих при этом проблем и посвящена диссертация.

Решение поставленных в диссертации задач нашло отражение в следующих научных и практических результатах:

обоснование теоретических предпосылок анализа инвестиционной привлекательности предприятий как объектов статистического наблюдения;

доказательство необходимости комплексного использования методов фундаментального и технического анализа с целью повышения обоснованности общей оценки инвестиционной привлекательности;

система финансовых показателей для построения интегральной оценки инвестиционной привлекательности предприятий, которая позволяет осуществить выбор факторных признаков для такой оценки;

обоснование использования методов кластерного анализа в качестве инструмента сужения изучаемой совокупности и повышения однородности каждой из полученных групп объектов при формировании признакового пространства интегральной оценки;

доказательство преимуществ использования метода главных компонент для формирования признакового пространства интегральной оценки;

разработка основ использования пакетов прикладных программ для анализа инвестиционной привлекательности предприятий;

методика статистического анализа инвестиционной привлекательности предприятий для портфельных инвесторов, которая основывается на использовании методов кластерного и факторного анализа при формировании признакового пространства интегральной оценки инвестиционной привлекательности предприятий, позволяет вследствие формализации соответствующих процедур получить достоверные оценки (рейтинги) инвестиционной привлекательности предприятий;

алгоритмы отдельных этапов методики, которые могут использоваться как самостоятельные инструменты исследования инвестиционной привлекательности, а также информационное обеспечение обоснования инвестиционной привлекательности предприятий;

Основные результаты исследования, в том числе методика статистического анализа инвестиционной привлекательности предприятий для портфельных инвесторов, внедрены в практическую деятельность лицензированных ГКЦБФР Украины коммерческих структур – ООО “Абрис” и ООО “ИК “Киевская инвестиционная компания” ,- в Киевском областном управлении статистики Госкомстата Украины, в учебный процесс кафедры статистики Киевского национального экономического университета.

Указанная методика апробирована на совокупности открытых акционерных обществ, зарегистрированных в г. Белая Церковь Киевской области по итогам деятельности в 1998 году. На основании этого автором разработаны рекомендации по построению интегральных оценок (рейтингов) инвестиционной привлекательности потенциальных объектов инвестирования для портфельных инвесторов – ОАО.

Ключевые слова: инвестиционная привлекательность, переходная экономика, портфельные инвесторы, открытое акционерное общество, интегральная оценка, признаковое пространство, рейтинг.

ABSTRACT

Cydorenko M. Statistical substantiation of enterprises investment attractiveness in Ukraine. – Manuscript.

Thesis of Candidate degree in Economics. Specialization 08.03.01. – Statistics. – Kyiv National Economic University , Kyiv, 2001.

The thesis contains the results of research into theoretical principles of the investment attractiveness of enterprises and methodological approach to integral estimate forming of enterprise investment attractiveness in transition economy conditions in Ukraine; as well as recommendations on application of enterprise investment attractiveness statistical analyses methods.

In the thesis the complex of the theoretical, methodological offers and practical recommendations for use of methods and results of join stock company investment attractiveness estimation are proposed.

In the thesis author proves cluster and factor analysis methods efficiency. These methods are used to forming of integral estimate sign space for the sake of increasing of such an estimate effectiveness level.

Common algorithm of statistical analysis of enterprise investment attractiveness; as well as algorithm of part stages of this analysis is elaborated.

Key words: investment attractiveness, transition economy, portfolio investors, join stock company, integral estimate, sign space, rating.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПРИРОДНО-РЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ В УМОВАХ АНТРОПОГЕННОГО ПРЕСИНГУ - Автореферат - 26 Стр.
Продуктивність, якість продукції та обмін речовин у курок-несучок при використанні різних доз кормової добавки мінерол в комбікормах - Автореферат - 21 Стр.
ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ КЛІНИКИ ЦЕРЕБРАЛЬНОГО АТЕРОСКЛЕРОЗУ ТА ЇХ КОМПЛЕКСНА КОРЕКЦІЯ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ БІОГЕННИХ СТИМУЛЯТОРІВ - Автореферат - 26 Стр.
ВПЛИВ СПОСОБІВ УТРИМАННЯ М'ЯСНОЇ ХУДОБИ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА ЯЛОВИЧИНИ В СТЕПОВІЙ ЗОНІ УКРАЇНИ - Автореферат - 25 Стр.
ЛІПІД-ПІГМЕНТНИЙ КОМПЛЕКС ТА ЕКЗОГЕННІ БІОРЕГУЛЯТОРИ У ФОРМУВАННІ АДАПТИВНИХ РЕАКЦІЙ ПШЕНИЦІ ДО ПОСУХИ - Автореферат - 24 Стр.
Синтез та властивості деяких гетеро- та карбоциклічних похідних тіосульфокислот - Автореферат - 16 Стр.
ЗОНАЛЬНИЙ РОЗПОДІЛ МЕЙОБЕНТОСу та ЙОГО НАЙВАЖЛИВІШОГО КОМПОНЕНТУ - ВІЛЬНОІСНУЮЧИХ НЕМАТОД У ЧОРНОМУ МОРІ - Автореферат - 47 Стр.