У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Cубмодуль радіоканалу «СМРК-2»

(телевізійний)

Призначення СМРК-2

Радіо канал призначений для селекції і перетворення в сигнал проміжної частоти ПЦТС, їх детектування, підсилення, а також виділення частоти сигналів звукового супроводу, детектування і наступного підсилення сигналу звукової частоти. В радіоканалі здійснюється регулювання АРУ і АПЧГ крім того в ньому з ПЦТС виділяється сигнали синхронізації рядкової і кадрової частот. Параметри радіоканалу опреділяє чутливість, якість звукового супроводу, стійкість синхронізації . Радіоканал телевізорів 3УСЦТ складається з субмодуля радіоканалу і сбмодудя синхронізації.

СМРК-2 містить канал зображення і канал звукового супроводу. До складу каналу зображення входять аперіодичні широкополосні підсилювачі на транзисторах VT1-VT3, пьезокерамічний ФСС D1 і мікросхема D2.

Повний кольорвий телевізійний сигнал транслюється телебаченням на проміжній частоті, з виходу СК-М-24-2 надходить через контакт 20 з'єднувача Х1 і конденсатора С1 на базу VT1. Нейтралізація ПЗЗ по перемінній напрузі виконується С3. VT1 живиться по эмітерному ланцюгу через R3, а його режим визначається дільником R1,R2. З включеного в колекторний ланцюг резистора навантаження R4 посилений сигнал надходить на вивід 2 фільтра D1, за допомогою якого формується АЧХ УПЧИ з необхідною смугою пропускання і заданих норм придушення паразитних сигналів. Втрати сигналу при проходженні через фільтр компенсується підсиленням VT1 і двохкаскадним підсилювачем на VT2, VT3.

Мікросхема D2 виконує функції УПЧИ, синхронного детектора, попереднього відеопідсилювача і пристрою формування керуючих напруг для систем АРУ й АПЧГ.

У колекторному ланцюзі VT2 і VT3 включені резистори R11, R12 і R14 відповідно. Призначення цих резисторів – створити рівні по розмаху напруги, що надходять через С7, С11 і виводи 1 і 16 мікросхеми D2 на регульований підсилювач 2. З виходу регулюючого підсилювача сигнал надходить на синхронний детектор 10.1, до якого через виводи 8 і 9 мікросхеми підключений опорний контур L1 C19 R31. З виходу детектора сигнал надходить на АРУ (13) і через підсилювач 1 – на вивід 12 мікросхеми. Опорний контур через ємність монтажу зв'язаний з контуром J2 c25, що через виводи 10 і 7 мікросхеми приєднаний до синхронного детектора 10.1, з частотою опорного контуру (38Мгц) і виробляється напруга помилки, пропорційна різниці цих частот. Значення і знак напруги помилки визначається по відхиленню частот гетеродина від номінального значення. Для зміни частоти гетеродина до значення, що відрізняється від номінального на величину залишкової росстройки, ця напруга після підсилювача постійного струму 3.2, через вивід 5 мікросхеми D2, резистор R25 і контакт 16 з'єднувача Х1 надходить у ланцюг настроювання селектора каналів СК-М-24-2.

Пристрій АПЧГ блокується замиканням на корпус вивода 6 мікросхеми D2 через R29. При цьому напруга АПЧГ не надходить у ланцюг настроювання СК, а на її шині (вивід 5 мікросхеми D2) установлюється напруга близько 6В, утворена дільником R24, R28 (напруга умовного нуля).

Повний кольоровий телевізійний відеосигнал з виводу 13 мікросхеми D2 через дросель L3 і резистор R33 надходить на пьезокерамический фільтр D4; який придушує сигнал другої ПЧ звукового супроводу в канал зображення. Вхід і вихід режекторного фільтра з'єднані через фазоссуваючу індуктивність L4. Вихід фільтра зв'язаний з емітерним повторювачем на VT4, призначеним для узгодження мікросхеми D2 з наступними пристроями.

Навантаженням VT4 служить перемінний резистор R41 за допомогою якого встановлюється розмах ПКТС, рівний 2,2В(10%).

З перемінного резистора R41 Повний кольоровий телевізійний сигнал через контакт 7 з'єднувача Х1 (А1), контакти перемикача Х2 (положення 1) надходить на контакт 1 з'єднувача Х6 (А2) МК, через контакт 9 з'єднувача Х8 (А1.4) – на модуль синхронізації УСР і на пристрій сполучення з ВМ.

Розглянемо роботу АРУ. АРУ (13 мікросхеми D2) виробляє керуючу напругу, що подає на регульований підсилювач 2, а так само через УПТ 3.1, вивід 4 мікросхеми D2, резистор R23, контакт 14 з'єднувача Х1 (А1) на вхід АРУ СК – контакт 6 з'єднувача Х1 СК-М-24-2.

Початкова напруга АРУ (0.5V) установлюється дільником R22, R17, зв'язаним із джерелом живлення 12В. Фільтр С13 R20 C14 і резистор R21, приєднані до виводу 14 мікросхеми D1, визначає постійну часу системи АРУ, що характеризує її можливість стежити за швидкими змінами сигналу на виході ТВ. У той же час при виборі елементів фільтра враховуються необхідність збереження значення на час передачі одного кадру зображення. Щоб АРУ не впливало на каскади ПВЧ при малих рівнях вхідного сигналу, до виходу 3 мікросхеми приєднаний ланцюг C12, R19, R18. Змінний резистор R18 установлюється таким чином, щоб АРУ починало надходити у каскади ПВЧ селектора при рівні сигналу на виході близько 1мв.

Канал звукового супроводу виконаний на мікросхемі D3. З виходу 12 ИС D2 ПКТС через дросель L3 і конденсатор С20 надходить на вхід пьезокерамічного смугового фільтра 15.1, накладену на другу ПЧ звукового супроводу (6.5Мгц). Виділена ПЧ звукового супроводу, через обмежник 16 надходить на вхід ЧД 10. його настроювання виробляється опорним контуром 15.2, виконаного у виді пьезокерамічного фільтра. З виходу ЧД сигнал ЗЧ надходить на входи регульованого підсилювача 2 і нерегульованого підсилювача 1.

Для можливості відключення УПЧИ й УПЧЗ, що буває необхідно при роботі з ВМ і сервісними пристроями, вивід 14 мікросхеми D2, через діод VD1, а так само вивід 3 мікросхеми D3, резистор R34 і діод VD2 можуть бути замкнуті на корпус через контакт 6 з'єднувача Х1.

Зовнішній огляд.

Зовнішній огляд роблять візуально і на слух.

Параметри телевізора вимірюють при нормованому сигналі. Первісну установку нормованого сигналу виконують при нормованому зображенні, що


Сторінки: 1 2 3 4