У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

з фізики

на тему:

Газ – робоче тіло

Газ – безформний стан, один з агрегатних станів речовини, в якому молекули слабо зв’язані між собою силами взаємодії, а їхня кінетична енергія більша за потенціальну, характеризується малою, порівняно з рідкими й твердими тілами, густиною і неспроможністю зберігати форму та об’єм. Теплова швидкість руху молекул близька до швидкості звуку, а середня кінетична енергія пропорційна т-рі. Молекули рівномірно заповнюють об’єм посудини, проте в мікроскопічних об’ємах, близьких до часток кубічного мікрометра, спостерігаються зумовлені хаотичним характером руху молекул відхилення густини, тиску і т-ри від їхніх середніх значень. При кімнатній температурі в малому об’ємі відхилення температури від її середнього значення може досягти 10%. У стані теплової рівноваги властивості визначаються тиском, об’ємом, температурою. При високій температурі та малій густині, коли взаємодію між молекулами можна знехтувати – це є рівняння Клапейрона-Менделєєва (ідеальний газ). З пониженням т-ри і збільшенням густини газ стає неідеальним, його стан описується рівнянням Ван дер Ваальса. Будь-який реальний газ можна перетворити на рідину, охолодивши його до температури, нижчої за критичну. При високій температурі і великій густині газ переходить у стан плазми. Фізіологічні властивості газу, характер теплового руху молекул та їхню взаємодію описує кінетична енергія газів.

2. Горючі природні гази складаються з метану пропану та парів легких рідин вуглеводнів. Головною складовою частиною природного горючого газу є метан. Вони також містять водень, сірководень, азот. Як паливо гази використовують у всіх галузях промисловості.

3. Універсальна фізична стала R у рівнянні стану ідеального газу чисельно дорівнює роботі розширення 1 моль ідеального газу внаслідок нагрівання на 1 К в ізобарному процесі. R = (8,31441 0,00026) Дж/(моль К). відношення Г.с. до числа Авогадро називається сталою Больцмана.

Використана література:

Радченко І.В. Молекулярна фізика

Сивухін Д.В. Загальний курс фізики

Найдьонов Г.Ф. Про природний газ

Мончак Л.С. Хайновський Я.С.