У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





При побудові процесу оптимізації намагаються скоротити обсяг обчислень та час пошуку

Метод золотого січення

При побудові процесу оптимізації намагаються скоротити обсяг обчислень та час пошуку. Цього досягають шляхом скорочення кількості обчислень значення цільової функції . Одним з найбільш ефективних методів, в яких при обмеженому числі обчислень досягається найкраща точність, є метод золотого січення. Він полягає в побудові відрізків (а0, b0) , (а1, b1) , ... , що зтягує до точки мінімума функції . На кожному кроці, за виключенням першого, обчислення значення функції проводиться лише один раз. Ця точка обирається певним чином.

На першому кроці процеса оптимізації в середині відрізку (а0, b0) (мал.1)обираємо дві внутрішні точки х1, х2 і обчислюємо значення цільової функції та . Оскільки в даному випадку < , очевидно, що мінімум розташований на одному з прилеглих до х1 відрізків (а0, х1) чи (х1, х2). Тому відрізок (х1, в0) можна відкинути, звузивши тим самим початковий інтервал невизначеності.

мал. 1

Другий крок поводимо на відрізку (а1, в2) (мал. 2)де а1=а0 , в1= х2 . Потрібно знову обрати дві внутрішні точки , але одна з них (х1) залишилась від попереднього крока, тому достатньо обрати лише одну точку х3 , обчислити значення та провести порівняння. Оскільки тут >, ясно, що мінімум знаходиться на відрізку (х3, в0). Позначимо відрізок (а2, в2), знову оберемо одну внутрішню точку і повторимо процес звуження інтервалу невизначеності. Процес оптимізації повторюється доти доки довжина чергового відрізку (an, bn) не стане меншою від заданої величини .

мал. 2

Тепер розглянемо спосіб розташування внутрішніх точок на кожному відрізку (an, bn). Нехай довжина інтервалу невизначеності дорівнює L , а точка ділення ділить його на частини L1,L2 : L1>L2 , L= L1+L2 . Золоте січення інтервалу невизначеності обирається так, щоб співвідношення довжини більшого відрізка до довжини меншого дорівнювало співвідношенню довжини до довжини меншого більшого відрізка.

=

З цього співвідношення можна знайти точку поділу, визначивши співвідношення . Перетворимо останній вираз і зайдемо це значення:

L12=L1*L2

L12=L2*(L1+L2)

L22+L1*L2-L12=0

=

Оскільки нас цікавлять лише додатні розвязки то:

=0.618

Звідци L1=0.618L, a L2=0.382L

Блок - схема методу золотого січення.