У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат зі статистики на тему:

“Зведення і групування статистичних одиниць. Поняття зведень, завдання і види групувань, вторинне групування, статистичні таблиці.”

План

Зведення і групування статистичних одиниць. Поняття зведення.

Завдання і види групувань.

Вторинне групування.

Статистичні таблиці.

Розділ 3. ЗВЕДЕННЯ І ГРУПУВАННЯ МАТЕРІАЛІВ СТАТИСТИЧНОГО СПОСТЕРЕЖЕННЯ

Одним із етапів статистичного дослідження є зведення і групування зі-браних в результаті спостереження даних про явища і процеси.

Статистичне спостереження дає велику кількість відомостей про кожну одиницю досліджуваної сукупності. Наприклад, внаслідок перепису одер-жують відомості про кожну людину: стать, вік, освіту і ін. У звітності під-приємств з праці приводяться дані про чисельність робітників, нараховану їм заробітну платню і ін. Ці відомості статистика використовує для одержання узагальнюючих показників, що характеризують сукупність в цілому або її окремі частини (чисельність всього населення, в тому числі чоловіків і жі-нок; чисельність працівників, в тому числі робітників, ІТП, службовців то-що). При цьому зібрані відомості про явища повинні бути науково опрацьо-вані, приведені в певну систему, підсумовані, узагальнені.

Систематизація та підсумовування даних з метою одержання узагальненої характеристики досліджуваного явища за рядом істотних ознак називають статистичним зведенням.

Отже, статистичне зведення - це систематизація одиничних фактів, яка дозволяє вийти на узагальнюючі показники, що стосуються всієї досліджу-ваної сукупності та її окремих частин, здійснити аналіз та прогнозування до-сліджуваних явищ і процесів.

Застосування відповідних способів статистичного зведення зумовлено характером і формами розвитку досліджуваних явищ. З їх зміною повинні видозмінюватися і способи здійснення статистичного зведення. Перехід до ринкових відносин об'єктивно змінює принципові підходи до статистичного зведення і групування.

Статистичні зведення розрізняються за рядом ознак: за складністю по-будови, місцем проведення і способом розробки статистичних матеріалів.

За складністю побудови зведення поділяють на прості і групові.

Просте підсумкове зведення проводиться без попереднього розподілу одержаних відомостей на групи. При простому зведенні визначають загаль-ний підсумок всіх одиниць сукупності або загальний обсяг досліджуваного показника. Наприклад, для того, щоб одержати загальну чисельність студен-тів в Україні, достатньо скласти дані про чисельність студентів в усіх вищих навчальних закладах.

Просте зведення застосовується відносно рідко, оскільки досліджувані статистикою масові явища і процеси суспільного життя складні, багатогранні та суперечливі. Наприклад, при загальних відносно непоганих підсумках го-сподарської діяльності всіх промислових підприємств, взятих разом, з поля зору випадають ті, що досягли значних успіхів, і ті, що ледве функціонують, рентабельні і збиткові і т.д. За підсумками простого зведення цього не видно. Для того, щоб виявити кращі і гірші підприємства, необхідно підрахувати підсумки в розрізі окремих груп підприємств, використовуючи групове зве-дення.

Групове зведення передбачає попередній розподіл одиниць на групи (наприклад, рентабельні і збиткові підприємства). Це дозволяє підрахувати кількість одиниць сукупності і обсяг досліджуваної ознаки у кожній групі. У більшості випадків матеріал спостереження групується за певними ознаками, після чого зводиться. Таким чином, під статистичним зведенням у широкому значенні розуміють складну операцію наукової обробки первинних статис-тичних даних, яка включає групування матеріалів, розробку системи показ-ників для характеристики типових груп і підгруп, підбиття підсумків в розрі-зі груп і в цілому по всій сукупності та представлення згрупованих матеріалів у вигляді таблиць.

Виділення однорідних груп є основою статистичного зведення вихідної інформації, неодмінною умовою його наукової обробки і практичного вико-ристання у підприємницькій діяльності.

Зведення статистичних матеріалів здійснюється на основі науково роз-робленої програми.

Вся багатогранна і складна робота, що зв'язана з статистичним зведен-ням вихідної інформації, поділяється на такі етапи:

1) визначення завдання статистичного зведення;

2) вибір групувальної ознаки, кількості груп та величини інтервалу, формування груп і підгруп;

3) перевірка повноти і якості матеріалів спостереження, підбиття підсумків, обчислення необхідних показників для характеристики всієї сукупності та її окремих частин.

За способом здійснення статистичне зведення поділяється на централі-зоване і децентралізоване.

При централізованому зведенні весь первинний матеріал спостере-ження зосереджується, систематизується і узагальнюється у центральному органі державної статистики - Комітеті статистики України.

При децентралізованому зведенні узагальнення матеріалу здійснюєть-ся знизу до верху по ієрархічних сходинках управління, піддаючись на кож-ній з них відповідній обробці. Отже, при децентралізованому зведенні мате-ріалів послідовно розробляють відповідні ланки по інстанції за єдиною про-грамою.

Основною перевагою централізованого зведення є можливість його ав-томатизації, застосування єдиної методології розробки даних з включенням додаткових групувань та обчислення похідних показників. Проте при цент-ралізованому зведенні важче зрівняти первинні дані, збільшуються затрати на його організацію, створюється великий розрив у часі між збиранням да-них і результатами їх обробки. Децентралізоване зведення у порівнянні з централізованим оперативніше і дешевше.

В умовах зміни форм господарювання, реальних ринкових відносин принципово змінюються способи зведення статистичної інформації.

По-перше, скорочується загальнодержавна і галузева звітність при одно-часному збільшенні обсягу та розширенні різних даних, зв'язаних з підприє-мницькою діяльністю. Проходить упорядкування способів одержання ін-формації, її зведення та ефективного використання.

По-друге, розвиваються такі джерела даних, як вибіркове обстеження, одноразові обліки та інші способи одержання відомостей, необхідних для управління діяльністю підприємства.

По-третє, поліпшується координація і регулювання пропорційного тери-торіально-галузевого розвитку суспільства, вдосконалюється зміст централі-зованої форми зведення.

По-четверте, методи і форми організації статистичної звітності як одно-го з видів зведення пропонується диференціація різних соціальних типів під-приємств (державних, в тому числі: орендних, акціонерних, кооперативних і ін.) з метою одержання реальної оцінки становлення багатоукладності еко-номіки, соціальної структури народного господарства.

В сучасних умовах у зв'язку зі зміною способу збору, обробки та видачі інформації, які здійснюються на базі створення автоматизованих робочих місць з використанням сучасної комп'ютерної техніки, співвідношення у способах зведення змінюється на користь децентралізованого зведення.

3.3. Основні завдання і види статистичних групувань

За допомогою методу групувань статистика вирішує


Сторінки: 1 2 3 4 5