У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Історико-архітектурні пам’ятки Рогатинського району

Історико-архітектурні пам’ятки Рогатинського району

Рогатин – унікальна історико-архітектурна пам’ятка всеукраїнського та всесвітнього значення. На відміну від інших міст України, де культурний шар минулих років уже майже повністю знищений сучасними будівлями, підземними комунікаціями, це місто ще зберігає скарби матеріальної культури. Рогатин має на своїй території унікальні історико-архітектурні пам’ятки XII-XIV століть, які дають можливість широко розвивати екскурсії по даній місцевості, пізнавальний, релігійний туризм і тим самим збагачувати фінансово-економічну ланку як цього району, так і цілої області. Рогатин багатий унікальними культовими спорудами, а деякі з цих храмів відомі й за межами України і є місцем частого відвідування туристами

Церква Різдва Пресвятої Богородиці - одна з найдавніших культових споруд, що майже повністю збереглася з часів Галицького князівства. Вважають, що вона побудована у ХII-ХІV ст.ст. Споруда являє собою тридільний традиційний храм з двома опорами-стовпами і готичним нервюрним склепінням. На фасадах церкви є контрфорси, що на рівні склепінь з'єднуються арками. До західного фасаду пізніше прибудований барочний портал на двох круглих колонах та кам'яні сходи. Відомо, що церква тричі горіла і відбудовувалась з деякими змінами, внаслідок чого тут творчо поєдналися елементи готичної та барочної архітектури. Церковне братство своїм старанням спорудило у 1642 році іконостас, який проіснував до 1932 року, поки не замінили новим. На початку нападу німців на Галичину (1941р.) храм не обминула бомба. Згоріла покрівля, лишилися тільки мури. Згодом її відновлено. А через три роки, від прямого попадання бомби, церква Різдва Пресвятої Богородиці була всередині повністю знищена Відновлювальні роботи тривали десять років. Лише 31 липня 1955 року відбулося освячення церкви Пре-освященним єпископом Антонієм. Іконостас у теперішньому вигляді закінчено лише 1961 року. Церква збагатилася внутрішнім оформленням, здійснено реставрацію іконостаса, закуплено звуко-підсилюючу апаратуру, діють механічні церковні дзвони.

Костел Св. Йосифа (Миколи)

Зі східної сторони площі Роксолани в центрі міста розміщена ще одна архітектурна пам'ятка XVII ст. - костел Св. Йосифа (Миколи), споруджений 1666р. на місці колишнього костелу. Костел Св. Миколи являє собою монументальну споруду з високою вежею. Висота храму – 42 м., ширина 34 м., довжина 47м. Вежа відзначається гармонійними пропорціями планування і завершується куполом із двораменним хрестом. У XVII ст., коли Рогатин зазнавав частих нападів турків і татар, костел з його товстими стінами {від 1,5 до 2,5 м} і високо розташованими вікнами був пристосований до оборони міста. У 1974 році були проведені реставраційні роботи, укріплено конструкцію даху над навою, встановлено шатрове завершення вежі, відремонтовано віконні та дверні отвори, склепіння вівтарної частини.

Великі зміни сталися за роки незалежності України здійснено капітальний ремонт костелу (ззовні), виконалися роботи внутрішньої частини, відновився іконостас за зразком зруйнованого в 1941 році, вівтарна частина, престіл, тетрапод, відремонтовані хори.

Церква Святого Духа

У західній частині міста, в кінці вулиці Коцюбинського, біля річки Гнила Липа знаходиться пам'ятка української дерев'яної архітектури кінця XI ст.- церква Святого Духа. З 1983 року церква Святого Духа є філіалом Івано-Франківського музею древньої архітектури і живопису. Найбільш вірогідною датою її побудови вважають 1598 рік. Сюди приходять люди, щоб побачити безцінне творіння, яке залишилося нам у спадок майстрами минулого. Церква являє собою тридільний храм, стіни якої викладені з гладко оброблених масивних дубових брусів. Святодухівську церкву збудовано на насипному пагорбі. Вона разом із дзвіницею має спільний ґонтовий дах, який закінчується ліхтариком. Інтер'єр церкви Св. Духа прикрашає декоративно оздоблений іконостас, створений на кошти Рогатинського братства в 1650р. Це перлина українського мистецтва середини XVII ст. Архітектура іконостаса пишно декорована рельєфним різьбленням, рослинним орнаментом, багатством кольорів і .і позолотою. На високому мистецькому рівні виконані царські ворота. Бічні дияконські двері з іконами "Архангел Михаїл" та "Мельхіседек" в 20-х роках XIX ст. .експонувались у Відні на міжнародній художній виставці. Привертають увагу ікони "Богоматір", "Христос-Панто-кратор", "Зішестя Святого Духа на апостолів", "Старозавітна трійця" та десятки інших репродукцій. Всі вони виконані в стилі бароко, яке утвердилося в українському мистецтві в другій половині XVII століття. Рогатинський іконостас є пам'яткою загальнолюдського значення, яка охороняється державою.

Церква Святого Миколая

Святомиколаївська церква і триярусна дзвіниця побудовані в 1729 році і мають неабияку архітектурну цінність. Церква дерев'яна, тризрубна, складена із брусів квадратного перерізу, кінці зрубів ступінчато виступають за площину бокових стін і підсилюють їх конструкцію. Споруда вражає своїми пропорціями, великими банями та вишуканістю архітектурних форм. Церква гарно оформлена всередині, особливо невеликих розмірів іконостас та престіл. Іконостас XIX століття, п'ятиярусний, різьбленний, позолочений, Ікони перемальовані у 1957-1958 роках.

Церква Святого Юра

В місті Рогатині, по вул.Шевченка (колишнє село Бабинці)знаходиться мурована церква св.Юра, яку відкрито у 1876 році. Вона одна з наймолодших в місті. Побудована на місці старої. Божий храм збудований на народні пожертвування. Іконостас виготовлено на замовлення церковного братства. Він гармонійно вписався у внутрішній простір церкви і не піддавався змінам впродовж століття. Нава церкви простора та урочиста. Закуплено два дзвони: великий за 352 австрійські крони, малий - за 180 і освячені 12 липня 1898 року. Освятив дзвони парох з Рогатина Володимир Чировський. Великий дзвін одержав назву "Іоан", менший "Володимир".

Гімназія імені Володимира Великого

Проект будови розробив архітектор Лев Левинський із міста Долини. Спочатку збудовано було двоповерхове приміщення, а 1912 року здано в експлуатацію триповерховий будинок. Розпочала свою діяльність 1909-1910 навчального року .


Сторінки: 1 2