У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





22 Причини існування та сутність зустрічної торгівлі

22 Причини існування та сутність зустрічної торгівлі

Економічна ситуація, що склалася в Україні, обумовлюється цілою низкою негативних чинників — це передусім не конвертованість гривні, дефіцит валютних коштів, загальна розбалансованість фінансів. За таких умов велике значення для розвитку зов-нішньоекономічних зв'язків між країнами має зустрічна торгівля. Операції зустрічної торгівлі — це операції, за яких закупівля продукції супроводжується зворотними поставками товарів з ме-тою досягнення експортно-імпортного балансу.

Як свідчить світова практика, зустрічна торгівля, тобто пов'язування продажу з купівлею і навпаки, не обмежується ли-ше сферою міжнародної торгівлі. Вона використовується і в уго-дах внутрішньої торгівлі, особливо в період значного дефіциту фінансових коштів на ринку або коли загострюється проблема неплатежів.

Зустрічна торгівля як форма міжнародних торговельних зв'язків виникла в 60-ті роки в торгівлі між Сходом і Заходом.

Потім вона поширилась і на інші регіони світової торгівлі (Північ—Південь), а нині широко практикується і у відносинах про-мислово розвинутих країн Заходу.

За оцінками ГАТТ частка зустрічної торгівлі складає 8—10% загального обсягу світової торгівлі.

Частка угод зустрічної торгівлі в торгівлі між фірмами Сходу і Заходу перевищує її частку в загальному обсязі світової торгівлі і складає 15—20%.

Головним чинником, стимулюючим збільшення угод зустріч-ної торгівлі, є особливості сучасної світової фінансово-платіжної ситуації, яка характеризується структурною нестачею іноземної валюти в цілому ряді країн. Але необхідно враховувати й інші чинники. Це передусім:

Завищення курсу місцевої валюти, через що штучно зави-щені імпортні ціни мають компенсуватися високими експортни-ми цінами. Необхідність приховування реальних експортних цін за умов обмеження міжнародної конкуренції картельними угодами. Як приклад можна навести експорт нафти на бартерній основі фірмами деяких країн—членів ОПЕК, які зобов'язані при комер-ційному продажу дотримуватися спільного в рамках даної орга-нізації рівня цін. Можливість використання зустрічної торгівлі як засобу сприяння маркетингу, тобто активному просуванню нераціональ-них товарів на світовий ринок. Це має значення для фірм тих країн, які вважають, що маркетингова діяльність коштує занадто дорого або є занадто складною. Для недостатньо платоспроможних країн погашення забор-гованості з імпорту товарами вважається менш ризикованим, ніж погашення готівковими коштами. Завдяки кращій керованості зустрічна торгівля, як правило, полегшує країнам середнє та довготермінове планування. Крім цього, зустрічна торгівля ґрунтується на чинниках, які мають більш локальний характер, тобто пов'язані зі специфікою конк-ретних товарів, країн і регіонів, що визначає динаміку і сферу операцій зустрічної торгівлі.

Зустрічна торгівля охоплює широкий діапазон форм зовнішньо-торговельних угод, які можна класифікувати за трьома групами:*

операції натурального обміну;*

операції, що передбачають участь продавця у реалізації то-варів, запропонованих покупцем;*

операції в рамках промислового співробітництва.

Форми зустрічної торгівлі:

операції, які передбачають участь продавця в реалізації товарів, запропонованих покупцем:

комерційна компенсація;

авансові закупки;

угоди типу «свіч»

угоди по зворотному експорті

в експорті товарів країни

операції в рамках промислового співробітництва:

співробітництво на комерційній основі

виробнича кооперація

операції з давальницькою сировиною

операції натурального обміну:

1. бартер