У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Бартерні операції як вид зустрічної торгівлі

Бартерні операції як вид зустрічної торгівлі

Операції натурального обміну відомі під назвою бартерних. Під бартером розуміють обмін визначеної кількості одного товару на інший у вигляді натурального обміну без використання ме-ханізму валютно-фінансових розрахунків.

Характерними особливостями бартерної угоди є:

разовий характер; участь у ній найчастіше двох сторін; оформлення угоди одним контрактом; визначення кінцевої специфікації і обсягу угоди до підпи-
сання контракту; відносно короткий, у порівнянні з іншими формами зустрі-чної торгівлі, термін виконання угоди, який зазвичай не переви-щує одного-двох років.

Мета, яку переслідують сторони при укладенні бартерних угод, частіше зводиться до однієї або декількох із нижчезазначених:

пом'якшення проблеми інвалютного фінансування імпорту; спрощення розрахунків; розширення можливостей просування на ринок країни-контрагента; додаткова можливість отримання імпортного обладнання в обмін на товар, реалізація якого ускладнена у звичайних комер-ційних умовах.

Говорячи про переваги та недоліки бартеру, необхідно прово-дити чітку межу між інтересами окремих фірм та інтересами держави в цілому. З точки зору окремих фірм, до переваг бартеру належить, наприклад, можливість розробки нових ринків збуту продукції та послуг. Деякі фірми використовують бартер для за-безпечення більшої гарантованості поставок потрібного їм това-ру. Бартер дає фірмам можливість подолати нетарифні бар'єри та обмеженості, що позитивно відбивається на конкурентоспромо-жності фірм на конкретних ринках, і принести їм значну еконо-мію на складських та транспортних видатках.

Держава завдяки бартеру отримує додаткові ресурси. Напри-клад, США кошти, отримані від бартеру залишків сільськогоспо-дарських товарів, використовують для утримання армії, зокрема на покращання умов життя особового складу. Крім того, розви-нуті держави використовують бартер у ситуаціях, пов'язаних із погіршенням умов їх торгівлі.

Недоліки бартеру:

Обов'язковість збігу потреб партнерів. Продавець, зацікав-лений у бартері, змушений шукати покупця, який має той товар, якого потребує продавець. Складність в укладанні бартерних угод у порівнянні зі зви-чайними комерційними контрактами. Бартер найчастіше пов'язаний з проведенням складних цінових переговорів та з уз-годженням кількості зустрічних товарів. При бартерних угодах частіше виникають труднощі в керуванні якістю товарів. У зви-чайних комерційних контрактах передбачається узгоджена якість предмета угоди. Оскільки бартер передбачає двосторонній обмін, контроль узгодженої якості товарів ускладнюється.

Односторонність вигоди в бартерній угоді. У тих випадках, коли контракт укладається під натиском одного із партнерів, в іншої сторони часто виникають труднощі у використанні чи реа-лізації отриманого зустрічного товару.

4. Великі витрати часу, пов'язані з виконанням угоди. Бартер-ні угоди потребують тривалішого періоду переговорів, оскільки багато з фірм не знають специфіки товарів, якими обмінюються. З іншого боку, в бартері винагорода, яка виплачується посеред-никам, дещо вища, ніж у звичайних комерційних угодах, і скла-дає в практиці західних фірм 1,5-3,0% (супроти 2,0%) вартості контракту.

Для здійснення бартерних угод між суб'єктом зовнішньоеко-номічної діяльності України та іноземним суб'єктом господарсь-кої діяльності оформляється єдиний договір, що передбачає зба-лансований за вартістю обмін товарами, не опосередкований рухом коштів у готівковій або безготівковій формі. У бартерному договорі зазначається загальна вартість товарів, що експортують-ся та імпортуються, виражена в іноземній валюті з обов'язковим вираженням її в доларах США. На кількість товарів, що обміню-ються, не впливає зміна цін на світовому ринку. Рух зустрічних потоків товарів відбувається, як правило, одночасно.

У бартерних контрактах обов'язково обумовлюються:

Предмет контракту. Оцінка вартості товару. Облік виконання зобов'язань. Упаковка і маркування. Повідомлення про відвантаження. Відповідальність сторін. Претензії. Застосовуване право при вирішенні спорів. Інші положення.

Текст починається зі слова контракт, а потім іде N і літера Б, що дає можливість визначити вид контракту, місце і дату підпи-сання угоди, визначення контрагентів із зазначенням країни і мі-ста, назви підприємств і фірм.

На відміну від інших контрактів у бартерних контрактах сто-рони виступають під назвами «Підприємство», «Фірма» і под. Оцінка вартості постачальних товарів здійснюється з метою збалансованості взаємних поставок, контролю за виконанням взаєм-них зобов'язань і можливого врегулювання питань щодо претен-зій. У цьому пункті зазначаються умови поставки згідно з Інко-іермс-90. Термін розрахунків за бартерними контрактами не має перевищувати трьох місяців.

У пункті «Упаковка і маркування» обумовлюється упаковка відповідно до характеру товару, яка має забезпечувати його збе-реження під час транспортування. Особливі умови упакування зазначаються у додатках 1 і 2. Обов'язковою умовою є те, що в кожне вантажне місце має бути вкладено пакувальний лист із за-значенням переліку упакованих предметів, кількість, номер міс-ця, маса брутто і нетто, назви сторін за даним контрактом.

Пунктом «Повідомлення про відвантаження» сторони зо-бов'язують себе повідомляти дату і час відвантаження товару, які засвідчуються обумовленими сторонами документами.

Пункт «Відповідальність сторін, звільнення від відповідаль-ності» передбачає умови, за яких контрагенти мають право вима-гати відшкодування за порушення відповідних умов контракту.

За бартерним контрактом сторони мають право пред'являти претензії з обов'язковим додатком документів, що обґрунтову-ють ці претензії. Контракт обумовлює, що спори і розбіжності вирішуються шляхом переговорів між контрагентами. Лише у виняткових випадках сторони звертаються в арбітраж. Цей пункт контракту передбачає, що коли виникають спори, не передбачені контрактом, у відносинах сторін, вони підлягають загальним но-рмам цивільного законодавства України.

У пункті «Інші положення» обумовлюється, що сторони не мають права передавати свої повноваження третім особам, усі зміни мають бути підписані уповноваженими на те особами, кон-тракт набуває чинності з дати його підписання.

У додатках 1, 2 чітко обумовлюється назва товару, кількість, якість відповідно до чинних ГОСТів і згідно з сертифікатом, що ви-дається підприємством, гарантії, термін пред'явлення претензій.