У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Основна мета, види та особливості зовнішньоекономічної діяльності

Основна мета, види та особливості зовнішньоекономічної діяльності

1. Поняття ЗЕД та зовнішньоекономічних зв’язків

2. Принципи ЗЕД

3. Види ЗЕД

1. ЗЕД – це діяльність суб’єктів господарської діяльності України (частіше підприємств) та іноземних суб’єктів господарської діяльності, яка заснована на взаємовідносинах і здійснюється на території України або за її межами. ЗЕД відтворюється через зовнішньоекономічні зв’язки суб’єктів господарювання. Зовнішньо економічні зв’язки – це операції, пов’язані із обігом товарів, послуг, грошових коштів між різними валютними зонами.

ЗЕД є одними із найважливіших напрямків підприємства. Завдяки їй забезпечується покриття потреб країн світового співтовариства у сировині, матеріалах, енергоносіях, машинах, обладнанні, послугах та ін.

Важливою особливістю сьогодення є стрімко зростаюча економічна взаємозалежність країн сучасного світу та інтенсивний розвиток міжнародних економічних відносин.

Основні принципи, які стимулюють розвиток зовнішньоекономічних зв’язків:

відмінність в сировинних ресурсах;

нерівномірність економічного розвитку різних країн світу;

відмінності в людських ресурсах;

нерівномірність розміщення фінансових ресурсів;

характер політичних відносин;

різний рівень науково-технічного розвитку;

специфіка географічного положення, природних і кліматичних умов.

Об’єктом дисципліни основи зовнішньоекономічної діяльності є дослідження економічних відносин між суб’єктами господарювання різних країн, що виникають в процесі функціонування їх на зовнішньому ринку.

Предметом дисципліни є вивчення законів, закономірностей, особливостей, тенденцій і механізму реалізації зовнішньоекономічних зв’язків кожної країни.

Виходячи із перерахованих причин, які стимулюють розвиток ЗЕД можна сказати, що країни повинні спеціалізуватись на виробництві такої продукції, яка значно дешевша від зарубіжних аналогів, що в кінцевому підсумку приносить кожній країні учасниці.

2. Основні принципи на яких базується ЗЕД в Україні.

1. Принцип суверенітету народу України – означає виключне право народу України на здійснення своєї ЗЕД і є обов’язковою дотримання суб’єктами ЗЕД договорів і угод заключними із партнерами інших країн.

2. Принцип свободи: свобода у виборі форм здійснення ЗЕД; підпорядкування законам України; гарантування права власності на результати ЗЕД.

3. Принцип рівності означає: всі суб’єкти ЗЕД рівні перед законодавством, що її регламентує; заборонена дискримінація суб’єктів ЗЕД з боку держави та ін суб’єктів господарювання.

4. Принцип верховенства закону.

5. Принцип захисту інтересів:

а) гарантується захист інтересів суб’єктів ЗЕД на території України та за її межами;

б) гарантується захист інтересів держави у ЗЕД.

6. Принцип еквівалентності обміну – означає, що суб’єкти ЗЕД не мають права застосовувати демпінг при здійсненні зовнішньоекономічних операцій.

Демпінг – це продаж товарів на експортно занижених ціна у порівнянні із середнім світовим рівнем цін, тобто по цінах нижче ніж у країні імпортерів.

3. До видів ЗЕД, які здійснюються в Україні відносяться:

1. Експорт та імпорт товарів, капіталів та робочої сили. Експорт – це продаж товарів України суб’єктами ЗЕД з вивезенням або без вивезення через митний кордон України. Імпорт – це купівля українськими суб’єктами ЗЕД в іноземній валюті суб’єктів господарської діяльності з вивезенням або без вивезення цих товарів на територію України.

2. Надання суб’єктами ЗЕД послуг іноземним суб’єктам господарської діяльності і навпаки (експорт та імпорт послуг).

3. Наукова та науково-технічно-виробнича та навчальна кооперація з іноземними суб’єктами господарської діяльності, навчання та підготовка спеціалістів.

4. Міжнародні фінансові операції з цінними паперами.

5. Спільна підприємницька діяльність – передбачає створення спільних підприємств різних видів і форм власності як на території України так і за її межами.

6. Підприємницька діяльність пов’язана з наданням ліцензії, торгових марок з боку іноземних суб’єктів господарської діяльності.

7. Валютні операції.

8. Здійснення діяльності в галузі проведення виставок, аукціонів, торгів, комерційних та інших подібних заходів, що здійснюються суб’єктами ЗЕД.

9. Орендні операції між суб’єктами ЗЕД (в тому числі лізингові операції).

10. Робота на контрактній основі фізичних осіб України з юридичними особами господарської діяльності, як за межами України так і на її території