У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КУРСОВА РОБОТА

КУРСОВА РОБОТА

з курсу „Економіка підприємства та фінанси”

Тема:

Прибутковість підприємства та шляхи її підвищення (ВАТ “Оріана”)

Зміст

Вступ

Розділ I Загальна характеристика об’єкта дослідження

1.1. Характеристика продукції (робіт, послуг) і умов функціонування підприємства ВАТ „Оріана”

Розділ II Теоретичні та методичні питання аналізу прибутку

2.1. Джерела формування та розподілу прибутку підприємства ВАТ „Оріана”

2.2. Показники прибутку

2.3. Аналіз динаміки показників прибутку підприємства ВАТ „Оріана”

2.4. Оцінка резервів підвищення прибутку

Висновоки і пропозиції

Список використаної літератури

 

Вступ

На сучасному етапі, в умовах розвитку ринкової економіки в Україні, розвитку великого, малого та середнього підприємництва, загострення конкурентної боротьби, науково-технічного прогресу виникає потреба аналізу. Аналізу фінансово-економічних результатів діяльності підприємства. Це потрібно насамперед заради більш ефективного управління підприємством для досягнення поставлених цілей, а саме: подальшого розвитку підприємства, відтіснення конкурентів і завоювання більшої частки ринку; особливо необхідним є аналіз при спробі підприємства виходу на світовий ринок – для визначення реальних можливостей підприємства.

Усі показники фінансово-економічних результатів діяльності підприємства розділяють на 4 групи:

прибутковість; ділова активність; фінансова стійкість; платоспроможність.

У даній курсовій роботі буде розглянуто групу показників прибутковості, а саме: аналіз аспектів формування та розподілу прибутку на підприємстві, вивчення їх динаміки, аналіз можливостей та шляхи їх підвищення.

Ключовим показником у цій групі є прибуток. Саме цей показник, який відображає у вартісній формі кінцевий результат діяльності підприємства в умовах роботи за принципами самофінансування є головним у аналізі. У прибутку акумулюються підсумки всіх сторін роботи підприємства: зростання виробництва продукції та її реалізації відповідно до договорів замовника, ефективність використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, наявних в його розпорядженні.

Прибуток за сучасних умов є не тільки показником ефективності роботи окремого підприємства, а й має важливе практичне значення. Він є джерелом формування фінансових ресурсів самих підприємств і використовується ними для забезпечення господарської діяльності. Також це одне з найбільших джерел фінансових ресурсів держави.

Отже, метою даної курсової роботи є аналіз показників прибутку підприємства, його аспектів формування і розподілу, аналіз динаміки показників прибутку пошук шляхів їх підвищення.

Для проведення аналізу прибутку слід використовувати такі джерела інформації:

“Баланс підприємства “ (форма №1); “Звіт про фінансові результати та їх використання” (форма №2); Фінансовий план.

Розділ I.

Загальна характеристика об’єкта дослідження

1.1. Характеристика продукції (робіт, послуг) і умов функціонуван-

ня підприємства ВАТ „Оріана”

За об’єкт дослідження в даній курсовій роботі взято ВАТ “Оріана”. Історія даного підприємства почалася ще в 1867 році, коли було створено перше приватне підприємство з експлуатації запасів калійних руд. Засновниками підприємства стали Альфред Потоцький і його компаньйони. Першою продукцією тривалий час був природний каїніт. Згодом в 1928 році побудовано збагачувальну фабрику для переробки сильвінітових руд в хлористий калій, яка після реконструкції в 1966 році із каїнітової руди одержувала калімагнезію, чистий сульфат калію і кухонну сіль.

Становлення концерну “Оріана” почалося в 60-ті роки з будівництва на базі багатих покладів полімінеральних калійних руд Прикарпаття та родовищ природного газу і нафти калійно-магнієвого виробництва – Калуського хіміко-металургійного комбінату.

Концерн “Оріана” належав до багатогалузевих підприємств, в складі якого працювали гірничодобувні, галургійні, металургійні, хімічні та нафтохімічні заводи. Це був своєрідний господарський комплекс, складовими якого були підрозділи різних галузей – виробництво мінеральних добрив, кольорова металургія, хімія органічна і неорганічна, машинобудівна, будівельна індустрія, велика соціальна сфера, сільське господарство. До 1999 року в склад “Оріани” входило 8 заводів, на яких вироблялося понад 100 видів різноманітної продукції та товарів народного вжитку і працювало близько 17000 висококваліфікованих керівників, інженерів, техніків, робітників. Найбільшим попитом користувалися такі види продукції як етилен, пропілен, бензол, хлористий вініл, поліхлорвінілові смоли, каустична сода, вінілові шпалери, тафтингові покриття. Вагомим був і вклад підприємства у розвиток економіки України і міжнародного співробітництва, що визнало ряд авторитетних міжнародних організацій. За випуск конкурентноспроможної і якісної продукції, інтеграцію в світову економіку, надійне ділове партнерство концерн був нагороджений: міжнародною премією “Золотий Меркурій”, призами “Золотий глобус” і “Арка Європи-Золота Зірка”, міжнародною нагородою “Краще торгове ім’я 1994 року”, “Діамантова Зірка Якості”, “За якість продукції і охорону навколишнього середовища”. Саме завдяки розвитку концерну збагачувався бюджет міста й області. В 1995 році частка “Оріани” у загальнопромисловому виробництві Івано-Франківської області становила 30%, а у загальнопромисловому виробництві України – 1%. За підсумками роботи в 1995 році концерн увійшов в десятку кращих підприємств України. 1995 рік був піком розвитку концерну, після якого слідував тяжкий занепад. Таке велике хімічне підприємство також не встояло перед проблемами, які з’явилися в ці роки на Україні в умовах складної економічної ситуації.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України №1650 від 19.10.98 року між Фондом державного майна України та ПІІ “Шелтон” було укладено договір доручення на здійснення уповноваженою особою функцій з управління акціями ВАТ "Оріана", які перебувають в державній власності. Відповідно до цього договору на ПІІ “Шелтон”, як уповноважену за договором особу, було покладено завдання по виконанню та контролю за виконанням ряду завдань визначених в додатку до вказаного договору. Крім того ФДМУ та іншими державними органами було внесено ряд пропозицій та доручень які, хоча і не входять в завдання за договором, були враховані ПІІ “Шелтон”.

На виконання вказаних завдань ПІІ “Шелтон” було розроблено план заходів. Умовно можна розділити комплекс поставлених завдань на дві групи:

1) відновлення виробництва та досягнення беззбиткової діяльності ВАТ "Оріана";

2) розробка заходів по реструктуризації ВАТ та погашенню кредиторської заборгованості.

Оскільки дане підприємство не змогло виконати покладені на нього зобов’язання, то в липні 1999 року ФДМУ передав контрольний пакет акцій


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8