У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Систематизація і механізм функціонування

Систематизація і механізм функціонування

Всебічний аналіз розвитку міжнародних спільних підприємств потребує їхньої систематизації з погляду способів і форм організації структури безпосередніх учасників; джерел, способів і структури вкладення коштів у статутний фонд; видів діяльності (рис. 9.4).

Систематизація МСП за сукупністю таких ознак, з одного боку, відбиває макро- та мікромотивації їх створення, а з іншого—дозволяє поглиблено аналізувати розвиток таких підприємств, методи і специфіку регулювання їхньої діяльності. Названі ознаки мають також важливе значення для проведення комплексного аналізу. Наприклад, систематизація МСП за способом організації важлива тому, що зако-нодавче встановлені організаційно-правові форми підприємств мо-жуть значно різнитись у різних країнах, що приймають.

Стосовно встановлення мотивації безпосередніх партнерів та ступеня їхнього можливого впливу на подальшу розробку стратегії є принципово важливим встановити, на яких засадах партнери візьмуть участь у формуванні статутного фонду МСП.

Участь на паритетних засадах треба розглядати як доказ рівноправного співробітництва та взаємного визнання партнерів. Вона практично є майже ідеальним способом організації підпри-ємства з іноземним інвестуванням.

Більша частка іноземного капіталу має місце, якщо іноземний партнер бажає забезпечити максимальний контроль за господарською діяльністю спільного підприємства. Вона необхідна також у випадку, коли вітчизняний партнер тимчасово не має фінансових коштів для того, щоб збільшити свою частку у статутному фонді МСП.

Менша частка іноземного партнера у статутному фонді МСП звичайно є малоприйнятною для зарубіжних фірм. Закордонні інвестори погоджуються з меншою часткою своєї участі в інтегрова-ному капіталі МСП, як правило, тоді, коли є можливість користуватися суттєвими пільгами для іноземного інвестування.

Класифікація МСП може здійснюватися і за іншими ознаками. Заслуговують на увагу такі, як сфера діяльності та розмір. Від того, в якій сфері діє спільне підприємство (промисловість, сільське госпо-дарство, виробнича і соціальна інфраструктура, науково-технічне проектування, фінансові послуги тощо), залежать пільги або обме-ження, норми регулювання діяльності. Розмір МСП (малі, середні, великі) може визначатися за різними параметрами: величина статутного фонду, чисельність персоналу, вартість активів, обсяг продукції. При цьому у період створення таких МСП важливим показником стає розмір декларованих або реально внесених іноземних інвестицій.

На етапі створення МСП у його установчих документах і техніко економічному обгрунтуванні вирішуються принципові питання управління й кадрового забезпечення, формується організаційно-економічний механізм функціонування.

Зрозуміло, що, функціонуючи у реальному середовищі на території України, різні спільні підприємства мають і певні особливості господарської діяльності, зв'язані з дією низки зовнішніх чинників і внутрішньою специфікою. Проте існує загальновизнаний організа-ційно-економічний механізм функціонування МСП, структуро-утворюючі основні елементи якого зображені на рис. 9.5.

Першочерговою і найважливішою функцією директорату має бути управління персоналам. Чисельність персоналу МСП не регла-ментується, а погоджується партнерами. Самостійно вирішуються питання наймання і звільнення працівників, форми і розміри оплати праці, матеріального заохочення. При цьому умови оплати праці вітчизняних працівників, режим їхньої роботи та відпочинку, со-ціального забезпечення і страхування регулюються чинним в Ук-раїні законодавством. На іноземних працівників МСП поширюється встановлений для них режим роботи та чинне вітчизняне законодав-ство щодо деяких умов праці. Умови оплати праці і пенсійного за-безпечення визначаються, як правило, трудовим договором з кож-ним іноземним працівником МСП. Платежі для майбутнього пен-сійного забезпечення цих працівників перераховуються у відповідні фонди країн їхнього постійного проживання у відповідній валюті. Передбачається можливість переказу невикористаної частини заро-бітної плати іноземців за кордон в іноземній валюті.

Матеріально-технічне забезпечення МСП здійснюється з вико-ристанням внутрішнього й зовнішнього ринків. Транспортне обслуговування регулюється нормами і правилами внутрішніх та міжна-родних перевезень вантажів.

Успішна міжнародна підприємницька діяльність можлива лиш за умови активних маркетингових досліджень. Останні звичайно охоплюють здійснювані у певній послідовності такі основні організаційно-економічні заходи: визначення структури власної служби маркетингу; вивчення середовища міжнародного маркетингу; по-шук прийнятних ринкових ніш і розробка стратегії виходу на міжна-родний ринок; здійснення наступальної реклами, вибір найефектив-ніших її видів і форм оповіщення клієнтів про переваги пропонова-них товарів.

МСП самостійно здійснюють стратегічне і поточне плануван-ня виробництва, а також визначають порядок реалізації продукції та послуг. Планування виробництва базується на результатах марке-тингових досліджень і портфеля замовлень, сформованого укладен-ням вітчизняних і міжнародних угод (договорів, контрактів). Звичай-но МСП реалізують власну продукцію, використовуючи вітчизняні системи збуту, оптову і роздрібну торгівлю, зовнішньоторговельні організації.

Спільні підприємства особливо ретельно мають підходити до про-блеми розподілу і використання прибутку. Балансовий (валовий) прибуток визначають відрахуванням із загальної виручки від реалі-зації витрат на виробництво, суми виплати відсотків за кредит, а та-кож величини штрафів, пені, неустойки. З балансового прибутку створюють фонди відтворення і резервний, здійснюють страхові пла-тежі. Залишається прибуток, що підлягає оподаткуванню. Цей при-буток є джерелом відповідних платежів у бюджет та створення фон-ду коштів, спрямованих на матеріальне заохочення працівників і со-ціальний розвиток підприємства.

Після таких операцій формується остаточний (чистий) прибу-ток, котрий має бути розподілений між партнерами пропорційно внеску до статутного фонду МСП. При цьому можуть передбача-тись різні варіанти використання прибутку зарубіжного учасника: трансферт (репатріація) всього або частини прибутку, купівля то-варів для власних потреб; по імпортозамінюючій продукції—транс-ферт прибутку через закупівлю товарів або згідно з конкретними домовленостями.

Склад конкретних фондів, спрямовуваних на відтворення ма-теріально-технічної бази та соціальний розвиток підприємства, порядок їх утворення і використання фіксуються в установчих доку-ментах. До цього варто додати обов'язковість формування резерв-ного фонду в розмірі не менше 25 % статутного фонду, який викори-стовується для забезпечення сталості функціонування МСП та мож-ливості здійснення господарського маневру за нагальної потреби. За умови досягнення зазначеного нормативного рівня відрахування прибутку в резервний фонд припиняються. Зі зміною величини ста-тутного фонду коригується й резервний фонд.

У


Сторінки: 1 2