У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1 Роль конкуренції в ринковій економіці

Ключовим поняттям, що виражає сутність ринкових відносин є поняття конкуренції (competition). Конкуренція - це тип взаємовідносин між виробниками з приводу встановлення цін і обсягу пропозиції товару на ринку. Це конкуренція між виробниками. Аналогічно визначається конкуренція між споживачами як взаємовідносини з приводу формування цін і обсягу попиту на ринку. Стимулом, спонукаючим людину до конкурентної боротьби, є прагнення перевершити інших. В суперництві на ринку йдеться про укладання угод і про частки участі в ринковій сфері. Конкурентна боротьба - цей динамічний процес. Він служить кращому забезпеченню ринку товаром.

В якості засобів в конкурентній боротьбі для поліпшення своїх позицій на ринку компанії використовують, наприклад, якість виробів, ціну, сервісне обслуговування, асортимент, умови поставок і платежів, інформацію через рекламу.

Функції конкуренції.

Функція регулювання. Для того щоб вистояти в боротьбі, підприємець повинен пропонувати вироби, яким віддає перевагу споживач. Звідси і фактори виробництва під впливом ціни спрямовуються в ті галузі, де в них існує найбільша потреба.

Функція мотивації. Для підприємця конкуренція означає шанс і ризик водночас:

- Підприємства, що пропонують кращу за якістю продукцію або виробляють її з меншими виробничими затратами, одержують винагороду в вигляді прибутку (позитивні санкції). Це стимулює технічний прогрес;

- Підприємства, що не реагують на побажання клієнтів або порушення правил конкуренції своїми суперниками на ринку, одержують покарання в вигляді збитків або витісняються з ринку (негативні санкції).

Функція розподілу. Конкуренція не тільки включає стимули до більш високої продуктивності, але і дозволяє розподіляти дохід серед підприємств і домашніх господарств в відповідності з їхнім ефективним вкладом. Це відповідає панівному в конкурентній боротьбі принципу винагороди по результатах.

Функція контролю. Конкуренція обмежує і контролює економічну чинність кожного підприємства. Конкуренція надає покупцю можливість вибору серед декількох продавців. Чим більша конкуренція, тим справедливіша ціна. Політика в області конкуренції покликана піклуватися про те, щоб конкуренція могла виконувати свої функцію.

В кожній ринковій економіці існує небезпека того, що учасники конкурентної боротьби спробують ухилитися від обов'язкових норм і ризику, пов'язаних із вільною конкуренцією, вдаючись, наприклад, до змови про ціни або імітації товарних знаків. Тому держава повинно видавати нормативні документи, що регламентують правила конкурентної боротьби і гарантують:

- Якість конкуренції;

- Саме існування конкуренції;

- Ціна і якість виробів повинні бути в центрі уваги конкуренції;

- Запропонована послуга повинна бути розмірною по ціні і іншим договірним умовам;

- Захищені правовими нормами товарні знаки і марки допомагають покупцю розрізняти товар по їхньому походженню і своєрідності, а також судити про деякі їхні якості;

- Обмежена по часу патентний захист (20 років) і зареєстровані промислові взірці, а також взірці промислової естетики. Слід зазначити, що конкуренція, хоча і забезпечує своєрідну санацію (очищення) економічного організму країни, є жорстким, а іноді і соціально болючим засобом підтримання ефективно існуючої економіки.

Фірма та її місце на ринку

Однім з основних елементів ринкового господарства є фірма (підприємство). Під фірмою розуміється економічний суб'єкт, що позичається виробничою діяльністю і володіє господарською самостійністю (в прийнятті рішень про те, що, як і в яких кількостях виробляти, де, кому і по якій ціні продавати свою продукцію).

Фірма об'єднує ресурси для виробництва певних економічних благ з метою максимізації прибутку. На відміну від порядку, що склався природним шляхом ринкові фірми базуються на ієрархічному принципі організації економічної діяльності. Ринок припускає уособлення засобів виробництва, фірма - їхню концентрацію.

При визначенні стратегії фірми керівництво стикається з трьома основними питаннями, зв'язаними з положенням фірми на ринку:

Який бізнес припинити; Який бізнес продовжити; В який бізнес перейти; Що організації робити і чого не робити; Що більш важливо і що менш важливо в здійснюваній організацією діяльності.

По виду господарської діяльності і характеру операцій розрізняють фірми: промислові, торгівельні, транспортні, зв'язку, банківські, страхові, фінансово-інвестиційні, лізингові, інжинірингові, іноваційні, по операціях з нерухомим майном і цінними паперами, консультаційні, по наданню різноманітних послуг, науково – дослідні тощо.

І хоча найбільше торговельних фірм, всі ж по обсягу продаж провідними є промислові. Що же представляє собою промислова фірма?

Економічно підприємства є відокремленою ланкою промисловості, що володіють певною оперативно-господарською самостійністю і здійснюють свою діяльність на основі повного господарського розрахунку. Економічна система підприємства включає економічні відносини підприємства з державою, вищою за рівнем організацією, постачальниками і споживачами, фінансовими організаціями.

В інформаційному відношенні фірма - складна динамічна система, що характеризується великим обсягом, інтенсивністю і різнонаправленістю інформаційних зв'язків між підсистемами, що постійно обмінюється з зовнішнім світом різноманітного роду інформацією. В екологічному відношенні фірма являє собою виробничу систему, взаємодіючу з зовнішнім світом шляхом матеріально-енергетичного обміну.

В адміністративно-правовому відношенні фірма виступає в якості юридичної особи з встановленими державою в законодавчому порядку правами і обов'язками.

По розмірам підприємства діляться на великі, середні і дрібні, а в деяких галузях на групи. Так, в машинобудуванні встановлене декілька груп підприємств. В кожній галузі встановлюються свої параметри для віднесення підприємства до певної групи. Звичайно це обсяг продукції, вартість основних фондів, чисельність промислово-виробничого персоналу, рівень і темпи росту продуктивності праці ,що випускається.

По ступеню механізації і автоматизації виробництва розрізняють підприємства з автоматизованим, комплекс-механізованим, частково-механізованим і ручним виробництвом.

Сучасне ринкове господарство демонструє нам різнобарв'я видів і організаційних форм фірми. Обсяг роботи не дозволяє описати всі, а основне, на мою думку, викладене.

Ринок та ринкові ціни

Ринок - опосередкований взаємозв'язок між виробниками і споживачами продукції в формі купівлі-продажу товару, сфері реалізації і товарно-грошових відносин,


Сторінки: 1 2 3