У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Добрий день

Організація обліку на підприємствах недержавної форми власності

Тема 1. Бухгалтерський та податковий облік операційної оренди

1.Визначення операційної оренди (операційного лізингу)

2.Облік операційної оренди в орендаря

3. Облік операційної оренди в орендодавача

4.Облік суборенди

1.Визначення операційної оренди (операційного лізингу)

П(С)БО 14 визначає методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про оренду необоротних активів та її розкриття у фінансовій звітності. Норми П(С)БО 14 застосовують підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами незалежно від форм власності за винятком бюджетних установ.

Слід зазначити, що, відповідно до пункту 3, П(С)БО 14 не поширюється на:

орендні угоди, пов’язані з розвідкою та використанням природних ресурсів (за винятком оренди земельних ділянок); угоди щодо використання авторських і суміжних прав; угоди щодо оренди цілісних майнових комплексів.

Оренда – угода, за якою орендар набуває права користування необоротним активом за плату протягом погодженого з орендодавцем строку (П(С)БО 14).

Лізингова (орендна) операція – господарська операція фізичної чи юридичної особи (орендодавця), що передбачає надання основних фондів або землі у користування іншим фізичним чи юридичним особам (орендарям) за орендну плату та на визначений строк. Операції з лізингу (оренди) цілісних майнових комплексів державних підприємств регулюються відповідним законодавством (Закон про прибуток).

Лізингові (орендні) операції здійснюються у вигляді оперативного лізингу (оренди), фінансового лізингу (оренди), зворотного лізингу (оренди), оренди землі та оренди жилих приміщень.

Оперативний лізинг (оренда) – господарська операція фізичної чи юридичної особи, що передбачає передачу орендарю права користування основними фондами на строк, що не перевищує строку їх повної амортизації, з обов’язковим поверненням таких основних фондів їх власнику після закінчення строку дії лізингової (орендної) угоди (Закон про прибуток).

Операційна оренда – оренда інша, ніж фінансова (П(С)БО 14).

Оперативний лізинг – договір лізингу, в результаті укладення якого лізингоодержувач на своє замовлення отримує у платне користування від лізингодавця об’єкт лізингу на строк, менший строку, за який амортизується 90 відсотків вартості об’єкта лізингу, визначеної в день укладання договору (Закон про лізинг).

Відповідно до Цивільного кодексу, за договором майнового наймодавець зобов’язується надати наймачеві майно у тимчасове користування за плату. Майно, надане у тимчасове користування, має відповідати умовам договору і призначенню майна. У свою чергу, наймодавець не відповідає за недоліки майна, які були ним застережені під час укладання договору.

Строк договору майнового найму визначається за погодженням сторін.

Якщо договір майнового найму укладено без зазначення строку, він вважається укладеним на невизначений строк і кожна із сторін має право відмовитися від договору в будь-який час, попередивши про це в письмовій формі другу сторону за три місяця.

Якщо після закінчення строку договору наймач продовжує користування майном за відсутності заперечень з боку наймодавця, договір вважається поновленим на невизначений строк.

Відповідно до статті 270 Цивільного кодексу, наймодавець може розірвати договір оренди в таких випадках:

якщо наймодавець не робить капітального ремонту, що належить до його обов’язків; якщо майно в силу обставин, за які наймач не відповідає, виявиться в стані, непридатному для користування;

Але наймодавець також має право на дострокове розірвання договору оренди з наймачем у випадках, якщо той:

користується майном не відповідно до договору або призначенням майна; навмисно або з необережності погіршує стан майна; не вніс плати протягом трьох місяців з дня закінчення строку платежу, якщо коротші строки не встановлені договором; не зробить капітального ремонту в тих випадках, коли за законом або за договором оренди капітальний ремонт належить до обов’язків наймача.

2.Облік операційної оренди в орендаря

Об’єкт операційної оренди відображається орендарем на позабалансовому рахунку 01 “Орендовані необоротні активи” бухгалтерського обліку за вартістю, зазначеною в угоді про оренду. Затрати орендаря на поліпшення об’єкта операційної оренди (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що приводять до збільшення майбутніх економічних вигод, які первісно очікувалися від його використання, відображаються орендарем як капітальні інвестиції у створення (будівництво) інших необоротних матеріальні активів.

Що стосується відображення орендної плати, яку орендар має сплатити за користування об’єктом оренди, то такі витрати визнаються іншими витратами операційної діяльності (тобто відображаються на рахунку 949).

В цьому випадку зберігається принцип нарахування та відповідності доходів і витрат, визначений пунктом 18 П(С)БО 1, за яким для визначення фінансового результату звітного періоду слід порівняти доходи звітного періоду з витратами, які були здійснені для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються в обліку та звітності в момент їх виникнення незалежно від часу надходження і сплати грошей.

Якщо орендовані основні фонди беруть участь у процесі виробництва безпосередньо, а витрати на оренду можна прямо віднести на собівартість продукції, то орендну плату показують за дебетом рахунка 23 “Виробництво”. А якщо прямо на собівартість такі витрати віднести не можна, то вони відносяться на рахунок 91 “Загальновиробничі витрати”. Якщо ж об’єкт оренди використовується для обслуговування й управління підприємством, орендну плату відображають за дебетом рахунка 92 “Адміністративні витрати”. Якщо об’єкт оренди використовується відділом збуту – за дебетом рахунка 93 “Витрати на збут”.

Згідно з Інструкцією №291, якщо орендна плата сплачується орендарем авансом, то такі суми відображаються на рахунку 39.

Об’єкти оренди передаються, приймаються та повертаються шляхом оформлення акта приймання-передачі. У цьому випадку в орендаря зберігається інвентарний номер об’єкта операційної оренди, за яким він враховується в орендодавця. Реєстром аналітичного обліку є копія інвентарної картки орендодавця.

При виконанні операції повернення орендованого об’єкта орендатор списує його з кредиту позабалансового рахунка 01, а копію інвентарної картки орендар виймає із картотеки та зберігає у справах підприємства разом


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24