У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ

КУРСОВА РОБОТА

„Розробка програми підприємницької діяльності

промислового підприємства”

ЗМІСТ

Стор.

Вступ…………………………………………………………………………....4

Розділ 1. Підприємство. Його суть, правові основи і коротка

характеристика його діяльності. Конкурентне середовище. Реклама………5

Розділ 2. Виробнича потужність і розробка виробничої

програми у вартісних і кількісних показниках. Оцінка

використання потужності……………………………………………………...7

Розділ 3. Основні засоби виробництва. Розрахунок показників

стану, руху і використання…………………………………………………...17

Розділ 4. Матеріально-технічне забезпечення виробництва продукції…...24

Розділ 5. Персонал підприємства. Продуктивність організація

праці і заробітної плати……………………………………………………….32

Розділ 6. Оборотні засоби виробництва. Розрахунок оборотних коштів....37

Розділ 7. Затрати на виробництво продукції. Складання калькуляції

вартості одиниці продукції. Рентабельність виробництва продукції……...43

Розділ 8. Критичний і прогнозований обсяги виробництва………………..48

Розділ 9. Оцінка фінансового стану підприємства…………………………54

Розділ 10. Відносини з бюджетом…………………………………………...57

Розділ 11. Результати реалізації продукції і забезпеченість

коштами, матеріально-сировинними ресурсами і проведення

інноваційної діяльності……………………………………………………….58

Висновок……………………………………………………………….60

Список використаної літератури…………………………………...62

Додатки………………………………………………………………...….…...........63

Вступ

Основна суть дисципліни “Економіка підприємства” полягає в ефективності виробництва, шляхах і методах досягнення підприємством найкращих результатів при найменших затратах.

В умовах ринкової економіки основна увага приділяється розвитку підприємств, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, оскільки саме на цьому рівні створюються матеріальні блага та надаються необхідні послуги.

Метою моєї курсової роботи є зосередження на створеному мною підприємстві найкваліфікованіших кадрів, вирішити питання економічного використання виробничих ресурсів – основних фондів, сировини і матеріалів, фінансових коштів, використання високопродуктивної техніки та технології. Розробити на підприємстві бізнес-план, здійснити маркетингові дослідження, застосувати ефективне управління - менеджмент. Від діяльності створеного мною підприємства буде залежати екологічний стан довкілля, розвиток регіону, країни в цілому і життєвий рівень народу.

Ефективне управління підприємства вимагає глибоких економічних знань. Крім того, в умовах ринку виживе лише той, хто грамотно і компетентно визначить і вирахує вимоги ринку, створить підприємство і організує виробництво такої продукції, яка користується попитом, є конкурентноздатною і забезпечить високим доходом своїх працівників.

Під час виконання своєї курсової роботи вивчатиму суть і методи господарювання, тобто економіки підприємства, для цього використаю такі теоретичні джерела, які пов’язані з дисципліною “Економіка підприємства”.

РОЗДІЛ№1

 

ПІДПРИЄМСТВО.ЙОГО СУТЬ,ПРАВОВІ ОСНОВИ І КОРОТКА ХАРАКТЕРИСТИКА ЙОГО ДІЯЛЬНОСТІ.КОНКУРЕНТНЕ СЕРЕДОВИЩЕ.РЕКЛАМА

Види підприємств. Для практики господарювання в ринкових умовах, кваліфікованого управління підприємствами виключно важливим є їх чітка і повна класифікація за певними ознаками. Загальна кількість виокремлених і згрупованих видів підприємств залежить від числа відібраних класифікаційних ознак. Достатньо повна класифікація підприємств має бути забезпечена за умови використання таких ознак: 1) мета і характер діяльності; 2) форма власності майна; 3) належність капіталу; 4) правовий статус і форма господарювання; 5) галузево-функціональний вид діяльності; 6) технологічна і територіальна цілісність; 7) розмір за чисельністю працівників (табл. 1.1). * Для переважної більшості підприємств властивим є комерційний характер діяльності з одержанням прибутку. До некомерційних відносяться звичайно благодійницькі, освітянські, медичні, наукові та інші підприємства невиробничої сфери народного господарства.

Підприємства (фірми) мають право на добровільних засадах об`єднувати свою науково-технічну, виробничу, комерційну та інші види діяльності, якщо це не суперечить чинному антимонопольному законодавству. Як свідчить світовий і вітчизняний досвід господарювання в умовах ринкової економіки, підприємства (фірми) можуть створювати різні за принципами і цілями добровільні об'єднання :*

асоціації * корпорації * концерни * картелі * синдикати * трести * холдінги * фінансові групи .

Будь-яке підприємство — це сукупність не тільки виробничих підрозділів. До його складу входять відділи апарату управління, заклади культурно-побутового призначення, інші невиробничі підрозділи. Тому поряд з виробничою існує і поняття загальної структури підприємства.1.1

Підприємство “Командор” займається виготовленням шкільних меблів, зокрема в асортимент ряду входить стільчик (мал.№3),його вартість становить 55,00 гривень з ПДВ. Для виготовлення даного виробу використовують фанеру і сталь.

Карказ стільчика є з трубу стальної, покритий полімерною фарбою. Сидіння та спинка - з фанери.

Підприємство “Командор” має :

Свою адресу :774744, Україна

м. Івано-Франківськ ,

вул.. Стуса ,16.

Свій статут, який являє собою правила, що регулюють основи діяльності підприємства та умови створення, склад, структуру підприємства (статут додається в додатку А).

РОЗДІЛ№2

ВИРОБНИЧА ПОТУЖНІСТЬ І РОЗРОБКА ВИРОБНИЧОЇ ПРОГРАМИ У ВАРТІСНИХ І КІЛЬКІСНИХ ПОКАЗНИКАХ.ОЦІНКА ВИКОРИСТАННЯ ПОТУЖНОСТІ

ВИРОБНИЧА ПОТУЖНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА:

ПОКАЗНИКИ, ЧИННИКИ, ПРИНЦИПИ РОЗРАХУНКУ

Виробнича потужність підприємства характеризує максимально можливий річний обсяг випуску продукції (видобутку й переробки сировини або надання певних послуг) заздалегідь визначених номенклатури, асор-тименту та якості за умови найбільш повного використання про-гресивної технології та організації виробництва.

Одиниці виміру виробничої потужності підприємств застосо-вуються різні залежно від характеру виробництва та галузевої підпо-рядкованості. Загальне правило таке: виробнича потужність ви-значається в тих самих одиницях виміру, в яких планується та здійснюється облік продукції, що виготовляється (послуг, що на-даються). Здебільшого це натуральні або умовно натуральні вимір-ники за видами продукції (послуг).

Виробничу потужність підприємства визначають за всією номенклатурою профільної продукції. При цьому проводять можливе звуження номенклатури, об'єднуючи окремі вироби в групи за конструктивно-технологічною єдністю з визначенням для кожної з них базового представника. Решту виробів даної групи приводять до характеристик цього представника за допомо-гою розрахункового коефіцієнта трудомісткості.

Якщо підприємство випускає кілька видів різної продукції, то виробнича потужність визначається окремо для кожного виду ви-робів. Наприклад, на металургійних підприємствах (комбінатах) обчислюють окремо потужність доменного, сталеплавильного і прокатного виробництва.

За розрахунків потужності багатономенклатурних виробництв у грошовому виразі обов'язково додається виробнича програма підприємства, стосовно якої визначено потужність.

Виробнича потужність підприємства встановлюється, виходячи з потужності провідних цехів (дільниць, технологічних ліній, агрегатів) основного виробництва з урахуванням заходів для ліквідації вузьких місць і можливого внутрішньовиробничого ко-оперування.

Способи ефективнішого використання виробничих потужностей такі самі, як і використання


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11