У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Розділ І

"Економіка підприємства"

Вступ

Глибоке вивчення курсу "Економіка підприємства" має велике значення для розвитку спеціалістів взагалі, вона формує фахівців економічних служб підприємства і сфери управління. Саме в цьому і полягає актуальність нашої курсової роботи.

Без розуміння економіки не можна зрозуміти сутності соціально-економічного розвитку, мети і шляхів забезпечення зростання ефективності підприємницької діяльності.

Економіка - найважливіша сфера суспільних відносин, виробництва, розподілу, обміну і споживання результатів людської діяльності, їх ефективне використання.

"Економіка підприємства" в умовах ринкових відносин вивчає господарство і господарську діяльність підприємства незалежно від його підпорядкування і форми власності. Об'єктом вивчення є окреме підприємство. Мета курсу - ефективне використання обмежених виробничих ресурсів і управління ними в умовах виробничої діяльності окремого підприємства з метою досягнення прибутку.

Предметом дисципліни є вивчення теорії і практики господарювання на рівні підприємства, забезпечення раціонального використання виробничих ресурсів.

Ми - майбутні фахівці, то уся відповідальність за піднесення економіки України лежатиме на наших плечах. Держава знаходиться на шляху встановлення ринкової економіки, основною ланкою якої є підприємство.

Ціль курсової роботи - провести розрахунки і проаналізувати цифровий матеріал, визначити шляхи підвищення ефективності виробництва.

Завдання розрахункової роботи :

- обгрунтувати створення певного виду підприємства, вказати правові основи його функціонування, провести маркетингові дослідження;

- обчислити виробничу потужність і розробити виробничу програму;

- розрахувати показники руху, етапу і використання основних засобів виробництва;

- здійснити розрахунок потреби матеріальних ресурсів та обчислити показники їх використання, охарактеризувати персонал підприємства, провести розрахунок числа працівників, оплати фонду праці, продуктивності праці;

- з'ясувати сутність оборотних засобів виробництва, визначити потреби оборотних засобів та показники використання, розробити заходи для підвищення ефективності їх використання;

- обчислити затрати на виробництво продукції, рентабельність

виробництва.

Вивчення предмета і написання розрахункової роботи ґрунтується на використанні теорії "Економіки підприємств" за підручниками та посібниками (вказаними у списку використаної літератури), Конституції України, Законів України " По підприємства в Уіфаїні", "Про підприємництво", "Про відновлення платоспроможності боржника, або визначення його банкрутом", "Про власність" та інших.

Розділ 1

Підприємництво. Його суть. Правові основи і коротка характеристика його діяльності. Конкурентне середовище. Реклама.

Визначивши ціль і основні завдання нашої курсової роботи, ми приступаємо до обґрунтування та висвітлення правових основ функціонування підприємства і до його створення.

Підприємницька діяльність в Україні регулюється такими основними Законами: Конституція України (Основний Закон) (16.06.1996р.), Господарський Кодекс України, Закони України : "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (15.05.2003р.), "Про державну підтримку малого підприємництва" (19.10.2003р.) та інших.

Підприємство - основна організаційна ланка в Україні. Це самостійний господарюючий суб'єкт, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку і комерційну діяльність із метою одержання відповідного прибутку (доходу), /згідно з Господарським Кодексом України/'.

Суб'єктами підприємницької діяльності можуть бути громадяни України, інших держав, необмежені Законом у працездатності або дієздатності. Не можуть бути суб'єктами підприємницької діяльності:

- військовослужбовці;

- посадові особи органів прокуратури, суду, державної безпеки, внутрішніх

справ, державного арбітражу, державного нотаріату;

- посадові особи органів державної влади : управління, покликані

контролювати діяльність підприємства;

- особи, яким суд заборонив займатись певною діяльністю;

- особи, які мають непогашену судимість за крадіжки, хабарництво та інші

корисливі злочини.

Закон України від 19.10.2000р. № 2063 -III "Про державну підтримку малого підприємництва" визначив правові засади державної підтримку суб'єктів малого підприємництва незалежно від форм власності з метою якнайшвидшого виходу із економічної кризи та створення умов для розширення та впровадження ринкових реформ в Україні.

Основними напрямками діяльності підприємства згідно Господарського Кодексу України є:

виробничий - включає обґрунтування асортименту продукції, послуги робіт та їх обсягів, оптимізацію виробничих потужностей; формування кадрового потенціалу; забезпечення виробництва сировинними та енергетичними ресурсами; забезпечення належного ремонтного та транспортного обслуговування;

науково-дослідний - охоплює науково-дослідну роботу; розробки, технологічну і конструкторську підготовку виробництва, впровадження технічних і організаційних нововведень, реалізацію інвестиційної політики;

комерційний - важливий аспект діяльності підприємства. Успіх комерційної діяльності значно мірою залежить від ефективності організації і проведення

маркетингових досліджень, які спрямовуються на досягнення довгострокових цілей розвитку підприємства, всебічне вивчення смаків та бажань споживачів, активне пристосування до ринку, виробництва продукції, яка відповідає попиту, формування попиту та стимулювання збуту.

Крім того, Господарський Кодекс України визначає, що основною метою діяльності підприємства є прибуток. Він відрізняє підприємство від інших комерційних організацій.

Підприємства класифікують за такими ознаками:

1) за формою власності:

- приватні;

- державні;

- спільні.

2) за національною залежністю:

- національні;

- закордонні;

- змішані.

3) за правовим статусом і формою господарювання:

- одноосібні;

- кооперативні;

- орендні;

- господарські товариства (повні, з додатковою відповідальністю, з

обмеженою відповідальністю, командитні, акціонерні);

4) за роллю і ступенем підпорядкування:

- головні;

- дочірні;

- асоціації;

- філії.

5) за галузевими функціональним видами діяльності:

- промислові;

- сільськогосподарські;

- транспортні;

- будівельні;

- торгові;

- торгово-посередницькі;

- банківські;

- страхові;

- туристичні.

Проаналізувавши і вивчивши усі вищеописані Положеннями, ми вирішили створити своє підприємство "Престиж", яке буде:

за формою власності - приватне;

за національною належністю - національне;

за правовим статусом - господарське Товариство;

за роллю і ступенем підпорядкування - головне (материнське);

за галузями функціонування і видом діяльності - промислове.

Ми будемо займатись виробничою діяльністю (виключно виробляючи шкільні парти) та комерційною діяльністю.

Підприємство утворюється і реєструється у відповідності із "Положенням про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності". Воно може функціонувати з моменту реєстрації Статуту підприємства в місцевому органі державної влади у відповідності з вимогами даного Статуту.

Статут затверджується власниками майна. Тут визначається власники, найменування, місце знаходження, предмет та мета його діяльності, організація управління, порядок формування, компетенція та повноваження трудового колективу та його виробничих органів, порядок створення майна підприємства, умови організації та припинення існування (Додаток 3).

Щоб вирішити усі питання, були проведені збори засновників підприємства. Протоколи та Установчий


Сторінки: 1 2 3 4