У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Розробляємо бізнес-план

Бізнес-планування. Вибір сфери діяльності та бізнес ідеї

Ще кілька років тому починати власну справу було значно легше через те, що майже всі ніші були вільні. Чим би не займався – скрізь можна було заробляти. Зараз до вибору сфери діяльності слід підходити дуже розважливо, бо незайнятого простору вже практично не має. Крім того, потрібно зважено підійти до власних можливостей. Наприклад, підприємницька діяльність у сфері промислового і сільського господарського виробництва потребує значного стартового капіталу, фінансово ємких ресурсів і матеріалів та залучення фахівців.
Більш доступними є сфера послуг та торгівлі. Для сфери послуг не потрібні виробничі площі, склади, засоби транспортування і.т.і.. Крім того можна надавати послуги на дому у вільний від основної роботи час, накопичуючи необхідний досвід. Торгівельна діяльність характеризується більш високою рентабельністю та швидким обігом фінансів. Але щоб досягти успіху у цій сфері потрібно мати особливі навички та риси характеру – як то комунікабельність, заповзятливість, організаторські здібності та вміння швидко приймати рішення.
Тож вибір сфери діяльності має визначатися особистими здібностями, фінансовими можливостями, ретельним вивченням ринку на якому ви збираєтеся працювати.

Гарна ідея – запорука успішного бізнесу!

Пошуком нових ідей займаються практично всі підприємці. Існують три основні ознаки вдалої бізнес-ідеї – вона повинна бути нова, конструктивна та актуальна. Вигадати щось абсолютно нове досить важко. Своєрідною аксіомою у світі бізнесу є те, що лише 5 % підприємців є новаторами. Іншими словами, будують власний бізнес шляхом впровадження - нової, оригінальної ідеї.
Вигадати щось абсолютно нове досить важко. То де ж взяти бізнес-ідею? Варіантів безліч, але всі вони генеруються на двох підходах:
- я вмію це робити;
- я можу запропонувати людям те що їм потрібно.

Зверніть увагу на основні моменти, які впливають на вибір бізнес-ідеї.
1. Використання власної спеціальності або хобі. Слід подумати, як, використовуючи свою спеціальність або хобі, знання і досвід, трансформувати їх у продукт, необхідний людям.
2. Копіювання та вдосконалення товарів та послуг, що пропонують інші підприємства.
Ви можете виробляти той же продукт але кращий за якістю або за нижчими цінами, чи можливо надавати додатковий сервіс, що вигідно вирізнить вас від інших.
3. Вивчення прогнозів і тенденцій розвитку ринку. Незадоволений попит – це перспективні можливості для відкриття бізнесу.
4. Відвідування спеціалізованих виставок, ярмарків. На спеціалізованій виставці можна ознайомитися з діяльністю багатьох компаній, що працюють за схожими напрямками. Ви маєте можливість проаналізувати та узагальнити інформацію про те, як у обраній вами сфері задовольняють потреби споживача.
5. Поради та рекомендації знайомих, друзів, родичів. Прислухайтеся до них – у всьому можна знайти раціональне зерно.

Бізнес-план

Навіщо потрібен бізнес-план?

Найчастіше причиною, що змушує підприємців замислитись над складанням бізнес-плану, є пошук додаткових коштів. Адже спроби залучення інвестицій та переговори з потенційними інвесторами навряд чи будуть успішними без грамотного та детального бізнес-плану розвитку компанії в цілому чи окремого напряму її діяльності. Відповідно, й пишеться бізнес-план “під інвестора”, що автоматично звужує його функції та можливості застосування. Насправді, грамотно написаний бізнес-план може стати посібником для підприємця, детальним планом дій, що дасть змогу швидко та з найменшими витратами розпочати бізнес. Він також є ефективним інструментом ведення бізнесу, управління, контролю за діяльністю служб та підрозділів, доходів і витрат. Відсутність бізнес-плану призводить до відсутності цілісної стратегії підприємства – рішення приймаються поспіхом і часто суперечать концепції та напряму бізнесу, а співробітники не можуть визначитись у пріоритетах компанії, діють неузгоджено і, відповідно, менш ефективно.
Для того, щоб бізнес-план став справді ефективним засобом, а не формальним папірцем, перед його складанням необхідно визначитись: що таке бізнес-план, навіщо та для кого він пишеться?

Бізнес-план – це всебічний опис діяльності (майбутньої діяльності) підприємства (підрозділу), аналіз проблем, що можуть виникнути при здійсненні цієї діяльності, та рекомендації щодо їх подолання. Відповідно до цілей планування вони поділяються на бізнес-плани для започаткування (або розширення) власної справи (чи нового проекту), бізнес-плани за лініями (продукція, робота, послуги, технічні рішення) та бізнес-плани виробничо-господарської діяльності вже існуючих підприємств. Залежно від того, для кого складається бізнес-план, і від мотивів його написання, бізнес-плани поділяють на внутрішній та зовнішній.

Внутрішній бізнес-план дає змогу підприємцю з’ясувати, чи є сенс витрачати час та кошти на розвиток своєї ідеї; знайти сильні та слабкі сторони бізнесу; передбачити підводне каміння, з яким може зіткнутися підприємець під час реалізації нового проекту, та знайти способи цього уникнути; визначити обсяг необхідних інвестицій для започаткування (розширення) бізнесу тощо. Під час складання внутрішнього бізнес-плану розглядаються аспекти, які, можливо, ніколи не будуть зазначені в зовнішньому бізнес-плані. Це, зокрема, чітке формулювання цілей майбутнього підприємства, стратегії й тактики їх досягнення; визначення конкретних напрямів діяльності підприємства, цільові ринки і місце майбутнього підприємства на цільових ринках; визначення асортименту й основні показники товарів та послуг, що будуть запропоновані підприємством споживачам; визначення маркетингових заходів щодо вивчення ринку, стимулювання продажу, ціноутворення тощо; оцінка всіх можливих витрат для відкриття і функціонування підприємства (до моменту надходження майбутніх прибутків) та відповідна оцінка наявних ресурсів для досягнення поставлених цілей, потреби в інвестиціях та їх обсяг. Усі варіанти і стратегія розвитку компанії слід проаналізувати заздалегідь, адже хороший внутрішній бізнес-план в подальшому стане орієнтиром, яким потрібно керуватися кожному з працівників компанії.
Наявність внутрішньо орієнтованого бізнес-плану може знадобитися й у спілкуванні з потенційними інвесторами,


Сторінки: 1 2 3 4 5