У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Реферат

Встановлення цілей

Процес встановлення цілей в різних організаціях проходить по-різному. В одних організаціях встановлення цілей повністю централізовано, в інших же організаціях може бути повна децентралізація. Є організації, в яких процес встановлення цілей носить проміжний між повною централізацією і повною децентралізацією характер. Кожний з даних підходів має свою специфіку, свої переваги і недоліки. Так, у разі повної централізації при встановленні цілей всі цілі визначаються самим верхнім рівнем керівництва організації. При такому підході всі цілі підлеглі єдиній орієнтації. Це є певною перевагою. В той же час біля цього підходу є істотні недоліки, суть одного з яких полягає в тому, що на нижніх рівнях організації може виникати неприйняття цих цілей і навіть опір.

У разі децентралізації в процесі встановлення цілей беруть участь разом з верхнім рівнем і більш низькі рівні організації. Є дві схеми децентралізованого встановлення цілей. При одній - процес встановлення цілей йде зверху вниз. Декомпозиція цілей відбувається таким чином: кожний з нижчестоячих рівнів в організації визначає свої цілі, виходячи з того, які цілі були встановлені для більш високого рівня. Друга схема припускає, що процес встановлення цілей йде від низу до верху. В цьому випадку нижчестоячі ланки встановлюють собі цілі, які служать основою для встановлення цілей подальшого, більш високого рівня.

Як видно, для різних підходів до встановлення цілей характерна наявність істотних відмінностей. Проте загальною вимогою до встановлення цілей є те, що вирішальна роль у всіх випадках повинна належати вищому керівництву.

З погляду логіки здійснення дій, виконуваних при встановленні цілей, можна вважати, що процес целеполагания в організації складається з трьох послідовних стадій. На першій стадії відбувається осмислення результатів аналізу середовища, на другій - вироблення відповідної місії і, нарешті, на третій стадії безпосередньо виробляються цілі організації. Раніше в підручнику були розглянуті питання, що відносяться до аналізу середовища і місії організації. Зараз же розглянемо процес безпосереднього вироблення цілей організації.

Правильно організований процес вироблення цілей припускає проходження чотирьох фаз:*

виявлення і аналіз тих тенденцій, які спостерігаються в оточенні;*

встановлення цілей для організації в цілому;*

побудова ієрархії цілей;*

встановлення індивідуальних цілей.

Первая фазе. Влияние среды сказывается не только на установлении миссии организации. Цели также сильно зависят от состояния среды. Ранее, когда обсуждался вопрос о требованиях к целям, говорилось, что они должны быть гибкими, чтобы их можно было менять в соответствии с изменениями, происходящими в среде. Однако из этого никак не следует делать заключения, что цели должны быть привязаны к состоянию среды только путем постоянной корректировки и приспособления к тем изменениям, которые происходят в среде. При правильном подходе к установлению целей руководство должно стремиться предвидеть то, в каком состоянии окажется среда, и устанавливать цели в соответствии с этим предвидением. Для этого очень важно выявлять тенденции, характерные для процессов развития экономики, социальной и политической сфер, науки и техники. Конечно, правильно предусмотреть всего невозможно. Более того, иногда в окружении могут происходить изменения, которые никак не вытекают из обнаруженных тенденций. Поэтому менеджеры должны быть готовы к тому, чтобы ответить на неожиданный вызов, который им может бросить среда. Тем не менее, не абсолютизируя ситуации, они должны формулировать цели, чтобы ситуационные составляющие нашли в них свое отражение.Друга фаза. При встановленні цілей для організації в цілому важливо визначити, що з широкого круга можливих характеристик діяльності організації виходить узяти за основу. Далі вибирається визначений інструментарії кількісного розрахунку величини цілей. Особливе значення має система критеріїв, якими користуються при визначенні цілей організації. Звичайно ці критерії виводяться з місії організації, а також з результатів аналізу макрооточення, галузі, конкурентів і положення організації в середовищі. При визначенні цілей організації враховується те, які цілі вона мала на попередньому етапі і наскільки досягнення цих цілей сприяло виконанню місії організації. Нарешті, рішення по цілях завжди залежить від тих ресурсів, якими володіє організація.

Третя фаза. Встановлення ієрархії цілей припускає визначення таких цілей для всіх рівнів організації, досягнення яких окремими підрозділами приводитиме до досягнення загальноорганізаційних цілей. При цьому ієрархія повинна будуватися як по довгострокових, так і по короткострокових цілях.

Четверта фаза. Для того, щоб ієрархія цілей усередині організації знайшла свою логічну завершеність і стала реально діючим інструментом досягнення цілей організації він повинна бути доведена до кожного окремого працівника. В цьому випадку реалізується з найважливіших умов успішної діяльності організації: кожний працівник как-бы включається через свої персональні цілі в процес сумісного досягнення кінцевої мети організації. Співробітники організації в такій ситуації одержують уявлення не тільки про те, що їм належить досягти, але і про те, як результати їх праці позначаться на кінцевих результатах функціонування організації, як і якою мірою їх праця сприятиме досягненню цілей організації.

Встановлені цілі повинні мати статус закону для організації, для всіх її підрозділів і для всіх членів. Проте з вимоги обов'язковості цілей ніяк не слідують їх вічність і незмінність. Вже раніше мовилося, що через динамізм середовища цілі можуть мінятися. Можна підходити до проблеми зміни цілей таким чином: цілі коректуються всякий раз, коли цього вимагають обставини. В цьому випадку процес зміни цілей носить суто ситуативний характер. Але багатьма організаціями застосовується підхід систематичної попереджуючої зміни цілей. При такому підході в організації встановлюються довгострокові цілі. На базі цих довгострокових цілей виробляються короткострокові цілі, що деталізуються (звично річні). Після досягнення цих цілей розробляються нові довгострокові цілі. При цьому в цілях враховуються ті зміни, які відбуваються в середовищі, і ті зміни, які відбуваються в наборі і рівні вимог, що висуваються по відношенню до організації з боку субьекта впливу. На основі нових довгострокових цілей визначаються короткострокові, після досягнення яких знову відбувається вироблення нових довгострокових цілей. При такому підході не відбувається досягнення довгострокових цілей, оскільки вони регулярно змінюються. Проте постійно в діяльності організації присутня довгострокова цільова орієнтація і регулярно проводиться коректування курсу з урахуванням виникаючих нових обставин і можливостей.