У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


Управління формуванням та використанням прибутку торговельного підприємства “ Казка”

План

Вступ

Розділ І Суть прибутку та джерела його формування

Прибуток – головна мета діяльності підприємства .

Вплив внутрішнього та зовнішнього середовища на формування прибутку підприємства

Розділ ІІ Дослідження формування та використання прибутку

торговельного підприємства “ Казка”

Аналіз формування прибутку торговельного підприємства “ Казка”

Аналіз використання прибутку торговельного підприємства “ Казка”

Фактори , що впливають на динаміку зміни прибутку підприємства

Розділ ІІІ Напрямки формування та використання прибутку

Формування прибутку підприємства на наступний період

Основні напрямки використання прибутку підприємства на наступний період

Висновки

Додатки

ВСТУП

В сучасних ринкових умовах господарювання в Україні почала формуватися зміна форм та методів управління економікою підприємств. У господарській діяльності підприємств вплив ринкових законів , реформ не завжди носить позитивний характер , тому більша частина господарюючих підприємств знаходиться в стані ризику. Суб’єкти господарювання відчувають дефіцит обігових коштів , не завжди вчасно можуть розрахуватися з своїми борговими зобов”язаннями , а це в першу чергу веде до збитків.

Одним з важливих напрямків оздоровлення фінансового стану підприємства є удосконалення напрямків формування прибутку , аналіз методів його максимілізації , оптимізація витрат та розробка стратегії управління прибутком . Крім того , кінцевим позитивним результатом господарської діяльності підприємства є прибуток . Прибуток – це грошовий дохід , утворений в результаті виробничо-господарської діяльності. Прибуток виконує такі основні функції :

оцінка підсумків джіяльності підприємства розподіл доходу між підприємством і державою , підприємст-вом і його робітниками , між сферою виробництва і невиробничою сферою джерела утворення фондів економічного стимулювання і соціальних фондів.

Отже , у зростанні прибутку зацікавлені як підприємство , так і дер-жава. На підприємствах приріст прибутку досягається не лише завдяки збільшення трудового внеску колективу підприємства , а і за рахунок інших факторів. Саме тому , на кожному підприємстві необхідно систематично проводити аналіз формування , розподілу та використання прибутку.

Головними завданнями , які стоять перед підприємством з метою управління формуванням та використанням прибутку є :

систематичний контроль за виконанням планів одержання прибутку виявлення факторів формування показників прибутку та розрахунки їхнього впливу вивчення напрямків і тенденцій розподілу прибутку виявлення резервів збільшення прибутку розробка заходів для використання виявлених резервів

Курсова робота виконується на матеріалах торговельного підприємства ”Казка ”, яке було створене 15.12. 1999р у відповіднос-ті з чинним законодавством та Законів України “ Про підприємства”, “ Про підприємсництво ”, “ Про власність ”.

Розділ І Суть прибутку та джерела його формування

Прибуток – головна мета діяльності підприємства

Економічним позитивним підсумком виробничо-фінансової діяльності підприємства є прибуток.

Прибуток – це важливий узагальнюючий показник оцінки ефективності функціонування кожного суб’єкта господарювання , оскільки в прибутку акумулюються резерви всіх сторін діяльності підприємства :

виробництво і реалізація якість і асортимент ефективність використання виробничих ресурсів собівартість продукції

Прибуток характеризує ефективність господарювання за всіма напрямками його діяльності : виробничої , збутової ,постачальницької , інвестиційної , фінансової. Прибуток становить основу економічного розвитку підприємства і зміцнює його фінансовий стан та фінансові відносини з партнерами.

Крім цього , прибуток є основним джерелом фінансування витрат на виробничий і соціальний розвиток підприємства , найвагомішим джерелом централізованих ресурсів держави : у доходи бюджету здійснюються відрахування від олержаного доходу підприємства , значною частиною якого є прибуток . Це означає , що доходи підприємства повинні задовільняти не тільки фінансові потреби , а й потреби держави на фінансування суспільних фондів споживання, розвиток науки , освіти , охорони здоров’я . Таким чином , у збільшення прибутку зацікавлені як підприємство , так і держава.

Прибуток , як економічний показник , являє собою різницю між ціною реалізації та собівартості продукції ( товарів , послуг ), між обсягом отриманої виручки та сумою витрат на виробництво та реалізацію продукції.

В торгівлі з урахуванням специфіки виконуваних функцій і особливостей формування доходів та витрат , прибуток визначаєть-ся , як різниця між доходом підприємства та його поточними витратами ( мал . 1 )

Мал. 1 Формування прибутку торговельного підприємства

Прибуток характеризує кінцевий результат діяльності торговельного підприємства . Прибуток – це частина додаткової вартості , виробленої і реалізованої , готової до розподілу. Підприємство отримує прибуток після того , як втілена у створеному продукті вар-тість буде реалізована і набере грошової форми . Отже , об’єктивна основа існування прибутку пов’язана з необхідністю первинного розподілу додаткового продукту.

Додатковий продукт – це вартість створювана безпосередніми виробниками понад вартвсть необхідного продукту.

Прибуток відбиває результати діяльності підприємства і зазнає впливу багатьох чинників . На формування прибутку впливає :

сфера діяльності підприємства галузі господарства форма власності розвиток ринкових відносин фінансово-господарська діяльність підприємства облік фінансових результатів

 

Прибуток виконує ряд функцій ( мал . 2 )

 

Мал.2 Функції прибутку підприємства

Оціночна функція – прибуток підприємства використовується як оціночний показник , що характеризує ефект його господарської діяльності .Використання цієї функції повною мірою можливе тільки в умовах ринкової економіки , яка перелбачає свободу встановлення цін , свободу вибору постачальника і покупця.

Розподільча функція – її зміст полягає в тому , що підприємство розподіляє прибуток , котрий отримало в результаті фінансово-господарської діяльності на дві частини :

частина , яка акумулюється у бюджетах у вигляді податку на прибуток частина , яка залишається в розпорядженні підприємства

Стимулююча функція – прибуток є джерелом формування різних фондів стимулювання :

фонд заохочення фонд виробничого розвитку фонд соціального розвитку фонд виплати дидідендів пайовий фонд благодійний фонд

Прибуток , як економічний показник , дозволяє поєднувати економічні інтереси держави , підприємства , як господарюючого суб’єкта , робітників та власників підприємства. Вирішення цих завдань пов’язане з пропорціями в розподілі та


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9