У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

По курсу: Політична економія

На тему: Роль іноземних інвестицій в економіці України

План роботи:

Вступ. | Стор. 3

Поняття інвестицій та інвестиційної діяльності. | Стор. 4

Поняття, сутність та класифікація інвестицій. | Стор. 4

Економічний зміст, мета та завдання економічної діяльності. | Стор. 7

Форми руху капіталу та інвестицій. | Стор. 9

Інвестиційна стратегія та перспективна спрямованість інвестиційної діяльності. | Стор. 11

Проблеми інвестування відтворення основних фондів на сучасному етапі. | Стор. 13

Інвестиційна політика та капітальне будівництво на сучасному етапі. | Стор. 13

Інвестиційне забезпечення структурної перебудови матеріального виробництва. | Стор. 15

Міжнародний рух капіталів та інвестицій. | Стор. 18

Форми міжнародного руху капіталів та інвестицій. | Стор. 18

Приоритетні сфери, зони та об`єкти іноземного інвестування в Україні. | Стор. 20

Фактори, що перешкоджають притоку капіталу та іноземних інвестицій в економіку України. | Стор. 24

Інвестиційний ринок України та його учасники. | Стор. 28

Зарубіжні інвестиційні інститути. | Стор. 29

Сучасна ситуація на ринку України. | Стор. 33

Висновки. | Стор. 39

Використана література | Стор. 40

Вступ

Проблема інвестування зараз дуже гостро стоїть у більшості країн світу. Україна також серед них. І це не тому, що в неї маленький промисловий потенціал або ж нема кваліфікованих кадрів. Тож чому? І чому взагалі інвестування настільки важливо, що уряд України встановив податкові пільги для іноземних інвесторів.
Чи є інвестування корисним чи, навпаки, шкідливим явищем та чому?
Інвестиційний клімат в Україні зараз бажає кращого, проте має тенденцію до зростання кількості інвестицій. Найбільш привабливими для інвестування є Києвська та Дніпропетровська області по підсумкам 2001 року. Перше місце у рейтингу серед областей займає саме Дніпропетровська область, друге – Харківська, третє – Донецька. Далі йдуть Запорізька та Одеська області. До п`ятірки ж інвестиційно-непривабливих регіонів у минулому році увійшли Чернівецька, Чернігівська, Рівненська, Тернопільська та Житомирська області.
Аналіз темпів росту економіки у регіонах показав, що по динаміці економічного розвитку були лідерами Івано-Франківська, Кіровоградська, Дніпропетровська та Чернівецька області.
Більш ніж 40% респондентів, опитаних фахівцями Інституту реформ, очикують у 2002 році поліпшення інвестиційного клімату України, останні експерти мають більш песимістичний настрій. По даним Інституту, прямі іноземні інвестиції в Україну по стану на 01.04.2002 досягли $4,53 млрд. або $93 у розрахунку на душу населення. Найбільші інвестиції за роки незалежності України були здійснені нерезидентами із США (16% загального об`єму), Кіпру (10,7%), Великобританії (9,4%), Нідерландів (8,5%), Російської Федерації (7,0%), та Віргінських островів (6,1%).
За перший квартал 2002 року чистий приріст капіталу склав $115,8 млн, що на 14,3% більше ніж у відповідному періоді 2001 року.
Одночасно нерезиденти вилучили капітал об`ємом $116,9 млн., або майже половину усього об`єму торічних вилучень (у тому році було репатрійовано $267,4 млн.).

Що саме призвело до цього та що таке є інвестиції, яке визначення має цей термін? Спробуємо знайти відповідь на ці питання.

2. Поняття інвестицій та інвестиційної діяльності.

ПОНЯТТЯ СУТНІСТЬ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ

ІНВЕСТИЦІЙ

Економічна діяльність окремих гос-подарюючих суб'єктів та країни в ціло-му значною мірою характеризується об-сягом здійснюваних інвестицій.

Терміни "інвестиції", "інвестування", "інвестиційний процес", "інвестиційна діяльність", "інвестиційна політика" ста-ли вживатись у нашій країні порівняно нещодавно. Тому поняття та сутність цих термінів у нашій економічній літературі все ще трактуються по-різному. Так, на-приклад, поняття "інвестиції" ототожню-ється з капітальними вкладеннями, "інвес-тиційна діяльність" - з інвестуванням. Хоча ці поняття за своєю суттю та еко-номічним змістом не однозначні.

Термін "інвестиції" походить від ла-тинського слова "invest", що означає вкладення коштів. У більш широкій трактовці інвестиції являють собою вкладен-ня капіталу з метою подальшого його збільшення. Інвестиції мають фінансове та економічне визначення.

За фінансовим визначенням, ІН-ВЕСТИЦІЇ — це всі види активів (кош-тів), що вкладаються в господарчу діяльність з метою отримання доходу. Економічне визначення інвестицій можна сформулювати таким чином: інвестиції - це видатки на створення, розширення, реконструкцію та техніч-не переозброєння основного капіталу, а також на пов'язані з цим зміни обо-ротного капіталу, оскільки зміни у товарно-матеріальних запасах здебіль-шого залежать від руху видатків на основний капітал.

Інвестиції в об'єкти підприємниць-кої діяльності здійснюються в різних формах. З метою обліку, аналізу та плану-вання інвестиції класифікуються за різ-ними ознаками.

За об'єктами вкладень виділяють-ся реальні та фінансові інвестиції.

Під РЕАЛЬНИМИ інвестиціями розу-міють вкладення коштів у реальні ак-тиви – як матеріальні, так і немате-ріальні (іноді вкладення коштів у нема-теріальні активи, пов'язані з науково-технічним прогресом, характеризу-ються як інноваційні інвестиції).

Під ФІНАНСОВИМИ інвестиціями розуміють вкладення коштів у різні фі-нансові активи, серед яких найбільш значущу частку посідають вкладення коштів у цінні папери.

За характером участі в інвесту-ванні виділяються прямі та непрямі інвес-тиції.

Під ПРЯМИМИ інвестиціями розумі-ється безпосереднє вкладення коштів інвестором в об'єкти інвестування.

Під НЕПРЯМИМИ інвестиціями ро-зуміється інвестування, опосередко-ване іншими особами (інвестиційними або фінансовими посередниками).

За періодом інвестування розріз-няють короткострокові та довгострокові інвестиції.

Під КОРОТКОСТРОКОВИМИ інвес-тиціями розуміють звичайно вкла-дення капіталу на період, не більше одного року (наприклад, короткостро-кові депозитні внески, купівля корот-кострокових ощадних сертифікатів і т. ін.).

Під ДОВГОСТРОКОВИМИ інвести-ціями розуміють вкладення капіталу на період більше одного року.

У практиці великих інвестиційних компаній довгострокові інвестиції деталі-зуються таким чином:

до 2 років;

від 2 до 3 років;

від 3 до 5 років;

понад 5 років.

За формами власності інвесторів розрізняють інвестиції приватні (акціо-нерні), державні, іноземні та спільні.

За регіональною ознакою виді-ляють інвестиції всередині країни та за кордоном.

Під ВНУТРІШНІМИ інвестиціями розуміють вкладення коштів у об'єкти інвестування, розміщені в межах даної країни.

Під інвестиціями ЗА КОРДОНОМ (іноземні інвестиції) розуміють вкла-дення коштів у об'єкти інвестування, розміщені за


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16