У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Контрольна робота

з предмету “Основи економічної теорії”

Тема: Підприємство (фірма) – основна ланка економіки

План

Підприємство, його суть, головні ознаки і особливості.

Умови виникнення і діяльності підприємств. Закон України “Про підприємства в Україні”.

Фонди підприємств і показники їх ефективності.

1. Підприємство, його суть, головні ознаки і особливості

Підприємці реалізуються, тобто відтворюються як суб'єкти економічного життя через таку організаційно-економічну ланку, як підприємство. Це заводи і фабрики, банки і універмаги, наукові та дослідні інститути і магазини, шахти і ферми, інші заклади, що є самостійними господарськими суб'єктами, які мають права юридич-ної особи і здійснюють виробничу, науково-дослідну і комерційну діяльність з метою одержання прибутку.

Термін «фірма», який недавно увійшов у наше життя, означає ім'я, під яким їоридично повноправний господарюючий суб'єкт (одно-осібний чи колективний) веде свої справи. Отже, підприємство і фірма є організаціями, що ведуть господарську діяльність і тому ми ці тер-міни вживатимемо як ідентичні.

Підприємство як основний суб'єкт ринкової економіки має само-стійний баланс, розрахунковий рахунок у банку, печатку з назвою фірми, товарний знак.

Як самостійна економічна одиниця підприємство, виходячи із своїх інтересів (одержання прибутків) і виробничих можливостей, визначає, як і для кого виробляти. У зв'язку з цим підприємство ви-конує такі функції:*

організаційну;*

відтворювальну;*

соціальну.

Організаційна функція підприємства зводиться до забезпечен-[ня виробництва товарів і послуг, реалізації їх.

Відтворювальна функція підприємства — це інвестування (спрямування) капіталу на розвиток, оновлення, розширення всіх його підрозділів.

Соціальна функція підприємства полягає у задоволенні потреб споживачів у певних сферах.

Причини виникнення підприємств вчені пояснюють по-різному. К. Маркс, наприклад, пов'язував утворення фірм з розвитком коопе-рації та поділу праці, заснованих на системі машин. Наш сучасник, лауреат Нобелівської премії з економіки, професор Чиказького уні-верситету Р. Коуз вважає, що поява фірм зумовлена необхідністю трансакційних (ринкових) витрат.

Підприємства визначають ділову активність національної еконо-міки. Вони є головними товаровиробниками, суб'єктами, які здійсню-ють розвиток виробництва, визначають його структуру. Від ефектив-ності функціонування підприємства залежать економічний, науко-вий, технічний рівень розвитку країни, добробут усіх верств насе-лення.

Поведінка фірми на ринку залежить від типу ринку, на якому вона функціонує. З попереднього матеріалу ви вже знаєте, які є види кон-куренції (чиста, монополістична, олігополістична). Вони визначають тип ринку, а отже, і поведінку фірми.

Формування ринкової структури економіки України призве-де до появи різноманітних форм сучасних підприємств, які функціо-нують у розвинених країнах, їх можна класифікувати за різними кри-теріями, найпоширенішими з яких є форма власності, розмір, сфера діяльності. Залежно від основних форм власності (приватна, колектив-на, державна) розрізняють такі організаційні види підприємств — одноосібне володіння, партнерство, або товариство, корпорація (ак-ціонерне товариство), державне підприємство.

Підприємства класифікують також за сферою, видом гос-подарської діяльності. Зумовлено це тим, що існує суспільний поділ праці, відповідно до якого утворюються підприємства сільськогос-подарські, промислові, будівельні, транспортні, фінансові, торго-вельні, наукові, сфери обслуговування.

 

2. Умови виникнення і діяльності підприємств.

Закон України “Про підприємства в Україні”

Реальним суб'єктом ринкових відносин підприємство неза-лежно від масштабів діяльності, форм організації, структури влас-ності та сфери діяльності може бути за таких умов.

1. Підприємство є економічно самостійним товаровиробником. Це дає йому змогу на свій розсуд використовувати майно, що йому належить, визначати програму дій, обирати постачальників та спо-живачів, формувати ціни і розпоряджатися доходами, що залишають-ся після сплати податків.

2. Стимулом його діяльності є прибуток у процесі кругообороту капіталу.

3. Несе економічну відповідальність за результати господарської діяльності як поточними доходами, так і капіталом.

Створення подібного середовища означає, що країна живе за за-конами ринкової економіки.

Безперечно, що таких умов у період перехідної економіки підприє-мства України ще не мають. Вони лише створюються. Цей процес складний і охоплює значний період, поки відбудуться трансформаційні процеси у формах власності, структурі та організації виробництва.

В Україні прийняті і діють ряд нормативних актів, які заклали фун-дамент для формування підприємництва. Важливе місце серед них на-лежить Закону України «Про підприємництво». Згідно з цим Законом підприємництво в Україні здійснюється за такими принципами:*

вільний вибір діяльності на добровільних засадах до здійснен-ня підприємницької діяльності майна та коштів юридичних осіб і громадян;*

самостійне формування програми діяльності та вибір поста-чальників і споживачів вироблюваної продукції, встановлення цін відповідно до законодавства;*

вільне наймання працівників;*

залучення і використання матеріально-технічних, фінансових, трудових, природних та інших видів ресурсів, використання яких не заборонено або не обмежено законодавством;*

вільне розпорядження прибутком, що залишається після вне-сення платежів, встановлених законодавством;*

самостійне здійснення підприємцем — юридичною особою зов? нішньоекономічної діяльності, використання будь-яким підприємцем належної йому частки валютної виручки на свій розсуд.

3. Фонди підприємств і показники їх ефективності

Виробниче підприємство не може діяти, не маючи засобів виробництва. Саме вони є матеріальною основою фондів. Термін «фонди» походить від латині і дослівно означає основа. Це дійсно основа продуктивної діяльності підприємства. Без неї немає основ-ної ланки національного господарства. Без неї немає і власності, тому що спочатку потрібний об'єкт привласнення.

Деякі економісти замість поняття «фонди» вживають поняття «капітал». Обидві категорії мають право на існування, тим більше, що вони не є тотожними.

Слід зазначити, що не кожний капітал набуває форми фондів. Де-які економісти до поняття «капітал» включають не тільки матеріальні предмети, а й нематеріальні елементи, такі як людські здібності, ос-віту. Іноді капітал пов'язують лише з грошовою формою існування, з сумою грошей.

Можна погодитись з тими вченими, котрі розглядають капітал у матеріалізованому вигляді, тобто у вигляді будівель, споруд, верстатів,


Сторінки: 1 2